Головне

Ліга Чемпіонів. "Партизан" - "Шахтар" 0:3. Хтось ще не вірить у вихід "гірників" до плей-офф

24.11.2010 00:55 1645 0
Ліга Чемпіонів. "Партизан" - "Шахтар" 0:3. Хтось ще не вірить у вихід "гірників" до плей-офф

"Шахтар" набрав 12 очок та за тур до закінчення групового турніру Ліги Чемпіонів є лідером групи". Закрийте очі та ще раз промовте цю фразу про себе. Як, звучить? От і Мірчі Луческу з Рінатом Ахметовим подобається. Ще більше їм сподобається лише втримання цього першого місця та вихід далі, туди, де українські команди не були з 1999 року - минулого століття і тисячоліття. Будемо відвертими - завадити "гірникам" грати в 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів може лише диво.

Лише диво могло завадити "Шахтарю" і сьогодні. Диво та надмірна відповідальність. Коли стоїш на порозі досягнення, до котрого дуже давно прагнув і на тебе тисне суперник, завадити може будь що. А тут ще гра на виїзді... Фактично перші тайми усіх трьох ігор у гостях в нинішній Лізі "гірники" провалили. От тільки у "Браги" та "Партизана" клас (ще? напевно, ні) не той, щоб скористатися подарунком у вигляді цілої блідо проведеної 45-хвилинки.

Стартові хвилини серби, як і попереджала більшість їх співвітчизників (Обрадовіч, Гавранчіч тощо), провели надактивно. Тиск на ворота П'ятова був той ще і вже на старті після кутового Крстаїч ледве не спрямував м'яча у дальній кут, але там був гравець "Шахтаря". Трохи згодом Клео бив у дотик в дальній кут - вийшло повз стійку. Чогось дуже вже гострого після цого господарі не створювали, хіба удар того таки Крстаїча зі штрафного варто відзначити, але тиск здійснювали помітний і велика кількість фолів, якими не гребували "шахтарі" краще тому свідоцтво.

В свою чергу, футболісти українського клубу за перший тайм створили фактично півтори нагоди. Спочатку Гай розстрілював ворота Стойковіча, але кіпер сербської збірної зреагував. А вже під кінець тайму Степаненко, підключившись до атаки, в падінні замикав простріл Срни на дальню стійку, вийшло вище воріт. Для зустрічі, яку бажано було вигравати, і для команди з такою лінією атаки цього було відверто замало, тому заміни у перерві виглядали дуже ймовірними.

Однак Луческу вирішив інакше і залишив "стартовий" склад на полі. Можливо, він вирішив, що нові люди будуть звикати до мокрого поля та умов дощу зі снігом ще довше і команда втратить певний час, підлаштовуючись під це. А, можливо, просто вірив у те, що бразильці, котрі наприкінці першого тайму почали налагоджувати контроль над м'ячем щось да вигадають. Але "вигадали" українці - після навісу з кутового ("бразильського", зазначимо) Чигринський намагався пробити в боротьбі, м'яч відлетів до Степаненка, а Тарас вклав в удар з 2 метрів всю свою злість за той момент у першому таймі.

Після цього на полі фактично залишилася одна команда. Навіть дивно - "Партизан" просто розвалився, немов картковий будинок. Ані пресингу, ані якихось гострих атак після цього фактично ми не побачили. Лише хамство та відверте невміння програвати. Кількість відмашок ліктями від суперників в "чорно-білих" була просто неймовірною, і те, що серби дограли матч у повному складі варто віднести на рахунок певної ліберальності бельгійського рефері.

"Шахтар", в свою чергу, відповів як міг. Дуже швидко "гірники" забили ще два голи. На гру Жадсона у першій половині сезону та першому таймі серби, вочевидь, надивилися і вирішили, що він загрози не становить. Лише цим можна пояснити відсутність гравців коло бразильця, котрий спокійно поклав в дотик гол після прострілу Срни. А після цього Едуардо, який вийшов на заміну замість інертного Кости, в падінні ледь не ціною травми проштовхнув м'яч у вже фактично порожні ворота і вийшов у лідери серед бомбардирів "гірників" в цьому єврокубковому сезоні.

Гру було зроблено і ще як! Після цього донеччани останні 25 хвилин присвятили відпочинку на полі, із задоволенням граючи в "квадрати" та доводячи опонентів до сказу. Напевно, більше їх цікавили звістки з іншого кінця Європи, де "Брага" приймала "Арсенал". І коли у останній 10-хвилинці португальці забили двічі стало зрозуміло, що "Шахтар" у останньому турі для першого місця в групі влаштує і домашня нічия, а для "простого" виходу в плей-офф задовольнить і поразка у три голи.

Так, в історії "Шахтаря" були вже трагичні випадки втрачених перемог. Донеччани за останнє десятиліття програвали "Бенфіці" на власному полі, пропускали від воротаря "Севільї" на останній хвилині, поступалися різноманітним "аустріям". Але давайте будемо відвертими - хтось думає, що зараз історія повториться знову? Так, можна казати, що цього року "Шахтар" отримав "легку" групу, невихід з якої став би ганьбою з огляду на інвестиції в команду і все таке. Але цю "легку" групу команда заслужила власними виступами за останні 5 років, коли потрохи позбавлялася гуль, набитих "граблями".

Хочеться вірити, дві останні "гулі", англійського походження, навчили "гірників" багато чому. "Фулхемська" - що треба грати, поважаючи будь-якого опонента. "Арсенальська" - що навіть із грізним суперником можна грати у власну гру, головне, робити це 90 хвилин і не давати опоненту фори у вигляді половини зустрічі. А поки залишається побажати успіхів цій команді і побачити її у весняній фазі головного єврокубка. Українські клуби так давно не були там.

Коментарі ()