Головне

"Зоряні війни" по-українськи. Битва продовжується...

31.12.2010 18:20 678 0
"Зоряні війни" по-українськи. Битва продовжується...

Табір ворогів президента Федерації футболу України Григорія Суркіса збільшується ледь не з кожним днем. Про колишні протистояння проти президента донецького "Шахтаря" Ріната Ахметова та керівника ПФЛ Равіля Суфіулліна вже навіть дехто підзабув, адже на "фронті" з'явилися нові люди.

Так, спочатку передивився своє ставлення до Суркіса президент харківського "Металіста" Олександр Ярославський. Дійшло до того, що він не захотів сидіти у VIP-ложі стадіону "Динамо" поруч з молодшим з братів - Ігорем. Ярославський пояснює це тим, що Суркіс не хоче конкуренції для київського клубу у боротьбі за місце у Лізі Чемпіонів.

Окрім того, президент "Металіста" подав до Спортивного арбітражного суду Лозанни. Так він намагається оскаржити рішення Апеляційного Комітету ФФУ, яке визнало матч "Металіст" - "Карпати" сезону-2007/08 договірним. Ярославський заявив, що таким чином хоче добитися справедливості.

На Конгресі Федерації футболу України, який фактично так і не відбувся, лави опозиції поповнив і президент Прем'єр-ліги Віталій Данілов. Із самого початку він почав вимагати якщо і не відставки, то хоча б внести до порядку денного питання про вотум недовіри президенту ФФУ. Його підтримав і віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, який не так давно був на боці Суркіса.

Напередодні нового року Данілов вирішив зібрати представників ЗМІ та поговорити про діяльність Прем'єр-ліги, куди запросили і "Чемпіон". І, звичайно, не обійшлося без теми про Суркіса, на рахунок якої у Віталія Богдановича відкрита позиція - Суркіс має піти.

"Кожен має визначитися, що він хоче. Адже цей конфлікт нікому на користь не йде. Якщо президент ФФУ думає, що у нього є підтримка, то він має право залишитися. Але якщо він побачить, що ця більшість на нього не розраховує, то було б логічно, якби він пішов сам", - розпочав Данілов.

До такої думки вже дійшли у Житомирській і Сумській обласних федераціях. Там швиденько зібрали місцеві конгреси і вирішили, що потрібно кликати новий Конгрес ФФУ та ставити питання про відставку Суркіса. Аналогічно хотіли зробити і в Одесі, але наразі безрезультатно. Хоча нові спроби там, швидше за все, будуть.

У президента Прем'єр-ліги погляд на дану ситуацію такий же - позачерговий Конгрес має бути. Він вважає, що у Федерації футболу України вже почалася паніка.

"Федерація футболу розіслала емісарів в обласні федерації, щоб ті підтримали Суркіса. Але сенсу я не бачу. Якщо у ФФУ все так чудово, то чому вони себе так поводять. Збирають конференції, підписують якісь листи. Після цього вони кажуть, що на них чиниться тиск. Думаю, це така собі паніка на кораблі", - пояснив Данілов.

Окрім того, Данілов поставив під сумнів інформацію про телефонну розмову президента ФІФА Йозефа Блаттера з президентом України Віктором Януковичем. Повідомлялося, що сторони обговорили питання протистояння у Федерації футболу України та поширену у ЗМІ інформації щодо втручання державних чиновників у роботу національної асоціації.

"Знаєте, це ж усе з джерел Григорія Михайловича. Він маніпулює думкою громадськості через ЗМІ, наближені до нього. Він ставить такі питання, які хоче отримати відповіді. Я не думаю, що Блаттер телефонував і запитував, що у нього там не так. Це нерозумно! Думаю, це вже інсинуації. Як і повідомлення про людей з битками, плакати. Так би мовити, сам п'ю - сам гуляю", - заявив Данілов.

"У ФІФА й УЄФА умовою є те, щоб ніхто не втручався у діяльність організації. Якщо є тиск, то дайте факти. А казати, що він не хоче підставляти людей... Як, знаєте, Бандурко напередодні Конгресу зібрав усіх глав обласних федерацій. Я запитав про мету зустрічі, він відповів: "Подивитися в очі". А це як називається?" - риторично запитав президент Прем'єр-ліги.

Після цього президент Прем'єр-ліги відкрито запевнив, що Федерація не дозволяє працювати ПЛ у нормальних умовах, видумуючи нові та нові правила. Або ж забираючи певні повноваження у самої Прем'єр-ліги.

"Останній рік Виконком і ФФУ, і пан Васильєв педантично та системно нас "мочать". Можна скільки завгодно робити здивовані очі, але це так і є. Кожні два місяці зміни у регламенті - урізають наші повноваження. Наприклад, час початку матчів призначає ФФУ. Я так розумію, вони підлаштовують його під альтернативний пул", - сказав він.

"Риба у будь-якому випадку гниє з голови. Правила мають надходити від ФФУ. І мають бути правильними. Ми ж не бізнес-партнери. Усі розуміють і знають, що наразі Суркіс залежить від Коломойського. Якщо не буде порозуміння, то нормального чемпіонату не буде", - додав Данілов.

Записав керівник Прем'єр-ліги до плюсів, що Конгрес ФФУ відвідали представники УЄФА. На його думку, тепер там побачили реальну картину, яка має місце в українському футболі.

"Суркіс спеціально нагнітав, що будуть проблеми. Тут він показував, що не буде його - не буде Євро-2012. А там розповідав, що є група негідників, яка намагається його змістити. А на Конгресі все, що він там розповідав, звелося нанівець", - зауважив він.

Насамкінець, Віталій Данілов пояснив, у якому випадку може бути призначений черговий Конгрес Федерації футболу України.

"Якщо буде дві третини голосів "за", то Конгрес, звичайно, буде. Я не розумію позицію Григорія Михайловича. Тільки читаємо зараз статті кожен день, де когось звинувачують. А Конгрес закритий чи ні? Він же переживає, що на цьому Конгресі мали прийнятися важливі моменти щодо Євро-2012. І при цьому він не пропонує провести нове зібрання", - підсумував він.

Коментарі ()