Українська правда

Заваров: У ФФУ є король, і є безправні піддані

Сергей Шемшученко — 29 січня 2011, 10:16

За десять років, які Григорій Суркіс очолює ФФУ, йому вдалося повністю підпорядкувати собі український футбол.

Про це "Дзеркалу тижня" заявив екс-гравець "Динамо", а нині відомий тренер Олександр Заваров.

"Лист ФІФА з'явився не в результаті офіційного розслідування, а після особистої скарги Григорія Суркіса до деяких функціонерів", - сказав він.

"Вважаю, що український футбол потребує саме об'єктивного розслідування та відкритого діалогу. Добре, якщо лист такому діалогу посприяє", - додав він.

"Десять років ФФУ керує одна людина, яка ні перед ким не звітує, одноособово вирішуючи ключові футбольні питання. Ще п'ять років тому така централізація влади здавалася логічною", - цитує його видання.

На думку Заварова, футбол України у своєму розвитку зупинився, адже розвиток видно лише у професійних клубах прем'єр-ліги, а масовий футбол - дитячий, юнацький і не столичний - деградує за всіма показниками.

"Зі свого європейського досвіду можу сказати: це основне завдання федерацій футболу. У нас же президент ФФУ втручається у справи прем'єр-ліги в інтересах свого власного клубу і підтримує недобросовісну конкуренцію", - заяив Заваров.

"І проти нього виступають не якісь далекі від спорту люди, а керівники найбільших клубів, які успішно представляють Україну на міжнародній арені. Інших способів уплинути на Суркіса в них просто немає". - вважає фахівець.

"У ФФУ є король, який може все, і є безправні піддані. Лист ФІФА свідчить про неприпустимість політичного тиску. З чийого боку тиск? Кого конкретно звинувачують?", - дивується екс-хавбек.

Фахівець наголошує, що ті люди, які забезпечили за графіком будівництво всіх об'єктів Євро-2012, не зацікавлені влаштовувати скандал у федерації футболу і зривати проведення чемпіонату.

Заваров дивується, бо неясно хто спровокував появу листа ФІФА, на якій підставі Суркіс продовжив собі повноваження президента на один рік, чому не був опублікований фінансовий звіт про діяльність керівництва ФФУ, навіщо заради обмежені повноваження інших членів ФФУ.

"Змінити Суркіса може будь-яка інша людина, яка не тисне на арбітрів в інтересах свого клубу, не втручається у справи прем'єр-ліги, а відповідає за розвиток усього футболу в країні", - підкреслив тренер.

"Людина, яка не монополізує владу, яка спирається не на бізнесменів, а на авторитетних у футболі людей. Зверніть увагу, хто оточує президента ФФУ", - пропонує він.

"Зверніть увагу, що, наприклад, із більшістю гравців зі складу динамівської команди 1986 року в Суркіса не склалися стосунки. Бо президента ФФУ не влаштовують ніякі авторитети крім його власного", - переконаний Заваров.

На питання, чи готовий він очолити ФФУ, Заваров відповів, що просто не думав про це, але хоч би хто прийшов, ця людина повинна поважати права членів федерації.

"Євро-2012 український футбол зустрічає в стані хаосу. Це ненормально і це дуже ускладнює підготовку збірної України. Проблема стосується всього суспільства, кожного вболівальника нашої команди", - додає він.

"Поки що маємо ще трохи часу, аби налагодити системну роботу. Потрібно визначити відповідальність і діяти. Інакше ми обговорюватимемо проблеми ФФУ до самого Євро, замість того, щоб говорити про сам футбол", - резюмував Заваров.

Додамо, що Заварова, котрий є радником Бориса Колеснікова, називають можливою кандидатурою у президенти ФФУ "від опозиції".