Головне

Олександр Денисов: "Суркіс у боротьбі за крісло ФФУ підставляє наш футбол під дискваліфікацію"

31.01.2011 12:56 1402 0
Олександр Денисов: "Суркіс у боротьбі за крісло ФФУ підставляє наш футбол під дискваліфікацію"

Ведучий "Футбольного вік-енду" вже давно став опозиціонером президенту Федерації футболу України Григорія Суркіса. Достатньо пригадати історію з фінансовою звітністю збірної, а також з висловами проти того, щоб головний тренер збірної водночас тренував один з клубів.

Окрім того, у самій програмі не раз звучало й обговорювалося питання суддівства у поєдинках за участю київського "Динамо", президентом якого є молодший з братів Суркісів.

"Чемпіон" поговорив із самим Олександром Денисовим про конфлікти із Суркісами, а також шанси українських клубів у нинішніх єврокубках тощо. І, звичайно, наші читачі отримають відповіді на запитання, які могли поставити минулого тижня.

"Ярославський відчуває реальний шанс зачепитися за срібло та зону Ліги Чемпіонів"

- Як вважаєте, поразки донецького "Шахтаря" на турнірі у Дубаї є своєрідним дзвіночком напередодні двобою з "Ромою"?

- Ми чудово розуміємо, що це міжсезоння. Я думаю, це запитання для футболістів. Ми ж не бачимо нової команди. Грають же ті ж самі гравці, які перемагали у чемпіонаті України, які посіли перше місце у групі Ліги Чемпіонів. Не можна сказати, що якась частина пішла, якась прийшла, і це справді є дзвіночком. Це та сама команда, яка вийшла з відпустки. Тому трагедії робити не варто.

Проблеми зараз видно. І вони, здебільшого, індивідуального характеру - там не розібралися, тут не порозумілися. Команда має прийти до тями.

- Тобто, можна стверджувати, що ці поразки опустили "гірників" з небес на землю?

- На днях читав коментар Срни, де він сказав, що команду "опустили з небес на землю". Можливо, відразу не увійшли у гру після відпустки. Не варто драматизувати ситуацію. До матчу з "Ромою" не один же тиждень залишився.

- Які у "Шахтаря" шанси пробитися до чвертьфіналу?

- Це таке цікаве запитання, яке виникало ще під час осінньої частини сезону, коли всі аплодували грі "Шахтаря". Важко сказати, чи у грудні команда була на піку. Перемоги здобулися важко, але на куражі. Незрозуміло, який пік у цієї команди, і як далеко вона може зайти.

Шанси 50 на 50 апріорі. "Рома" наразі виглядає досить збалансовано, цікаво, стабільно. Але на даний момент не треба їх порівнювати. Якби ми порівняли "Шахтар" і "Рому" у грудні, то, я думаю, однаково були б ті самі 50 на 50. Чи може пройти "Шахтар"? Думаю, може.

- На Вашу думку, а які шанси у "Металіста" та "Динамо" пройти далі у Лізі Європи?

- Важко сказати, на якому рівні зараз "Бешикташ". При цьому вони на трансферному ринку попрацювали добре, придбали тріо сильних виконавців. Багато залежатиме від тренерського протистояння Юрія Сьоміна і Бернда Шустера. Так, Шустер встиг засвітитися і у "Реалі", але, мені здається, практичного або специфічного досвіду виступів у єврокубках більше у Сьоміна.

До того ж невідомо, що Сьомін скаже про тих футболістів, які йому дісталися. Адже ця команда у порівнянні з тією, коли Сьомін прийшов до "Динамо" вперше - це дві різні команди. І щоб Сьомін не казав, він каже це лише через те, що є певна дипломатія у світі тренерів. Він не може підписати угоду та сказати, що прийшов "на руїни". Таким чином він ще і гравців підтримує.

"Металіст" інвестував чималу суму в аргентинців. Але знову постає питання адаптації. Їх же брали не з Європи, де вони спочатку би адаптувалися і звикли до європейського футболу, вони приїхали у Харків одразу з Латинської Америки, відповідно зараз їм потрібно вливатися до команди. До того ж випав Девіч. Як ці гравці увійдуть у сезон, поки незрозуміло. Як показує практика, аргентинці у Східній Європі адаптуються ще важче за тих же бразильців.

Усі три клуби отримали суперників за своїм статусом. Немає такого, що можна сказати: цей клуб ми пройдемо, а той - ні. Так, "Байер" (суперник "Металіста" - авт.) наразі стабільний.

- Чи може "Динамо" після приходу Сьоміна нав'язати боротьбу "Шахтарю" за чемпіонство?

- Сьомін міг би нав'язати боротьбу "Шахтарю" починаючи з першого туру, коли в обох клубів по нуль очок. Тут запитання треба по-іншому поставити: чи зможе "Шахтар" втримати ту перевагу, яку він має над "Динамо". Так, Сьомін може вигравати всі матчі, але і паралельно "Шахтар" виграватиме свої.

Зараз цікавіша відстань "Динамо" та "Металіста". Судячи за інвестиціями (близько 15 мільйонів доларів) Олександра Ярославського у команду можна сказати, що він відчуває реальний шанс зачепитися за срібло та зону Ліги Чемпіонів. "Динамо" нікого не купує. І це не питання бюджету, а питання, що Сьомін хоче побачити гравців. Йому потрібно побачити, кого придбав Валерій Газзаєв.

"У нас із Григорієм Суркісом був не один публічний конфлікт"

- У Григорія Суркіса останнім часом з'явилося ще більше ворогів. Навіть хотіли на Конгресі поставити питання про вотум довіри. Потім президент Прем'єр-ліги Віталій Данілов заявляв, що ФФУ на чолі із Суркісом заважає працювати лізі. Відомо, що свого часу і у Вас була словесна "сутичка". Яка Ваша позиція наразі: Суркіс має піти зі своєї посади?

- У нас із Григорієм Михайловичем був навіть не один публічний конфлікт. Останній конфлікт - коли виникла ситуація про фінансову звітність. Я ставив запитання через програму, запрошував Григорія Суркіса до студії. Він, звичайно, давав вказівку лояльним до нього журналістам, щоб мені написали відповідь і змінили тему дискусії.

Я рік тому просив небагато - просто надати фінансову звітність, адже були досить високі ціни на квитки на матч збірної проти греків. Суркіс казав, що збірна дорого коштує, тому йому потрібні ці гроші. Я просив показати, скільки ця збірна коштує. Як виявилося, я просив неможливого. Тому що жодної фінансової звітності надати не захотіли.

Я також виступав проти того, щоб головний тренер збірної України водночас тренував один з клубів. До чого у підсумку і призвело це поєднання? Маркевич пішов, коли зачепили інтереси його клубу. Зараз же мені взагалі незрозуміла ситуація: Хацкевич і Ребров, котрим довірили по суті перший серйозний шанс проявити себе на тренерській ниві, без жодних пояснень громадськості з боку Федерації, вирішили поєднувати роботу у збірній з роботою в "Динамо". Реброву в інтерв'ю ставлять запитання: "Калитвинцев в курсі того, що ви тепер помічник Сьоміна?" Сергій відповідає: "Ні, він ще не знає, він десь у від'їзді, коли приїде - повідомлю". Ви можете собі уявити, щоб помічник Капелло чи Дель Боске, пішов працювати за сумісництвом у клуб, не повідомивши головного тренера Національної збірної? Виходить, що хтось за Калитвинцева все вирішив.

Але збірна - це не плацдарм для обкатки тренерів, це Національна команда, яка не повинна залежати від зовнішніх факторів та від клубних інтересів однієї людини. Цей приклад - яскраве підтвердження того, що Григорій Суркіс не розуміє, що ситуація навколо змінилася. Але він діє на автоматі, як кілька років тому, коли вважав, що будь-якому його рішенню можна знайти виправдання. Такі дії викликають певні запитання у преси.

На Конгресі Федерації футболу вийшло так, що одна людина протиставила себе проти всіх. Але сам факт того, що я бачив - один пішов, інші вимагали, скандал, суперечка однієї людини проти всіх.

- У своєму листі гендиректор ФІФА Жером Вальке заявив, що Суркіс з посади президента ФФУ до завершення Євро-2012 не піде. Також пригрозив, що в іншому разі українські клуби можуть виключити з євротурнірів. Такий варіант розвитку подій можливий?

- Якщо є такий лист, то можемо говорити про те, що це можливо. Якщо цей лист завірений Блаттером, то можна сказати, що це є погрозою. У листі просять заборонити розмови на цю тему.

Можна сказати, що опозиціонери погрожують Суркісу пальцем, а може від цього постраждати Україна й українські клуби. Але з іншого боку на чашу ми можемо покласти те, що сам Суркіс у боротьбі за крісло може бути не до кінця відвертим з ФІФА і тим самим приносить шкоду українському футболу, підставляючи наш футбол під дискваліфікацію.

"До приходу Колліни ми у програмі критикували суддівство п'ять років"

- Кілька місяців тому прес-аташе збірної України Олександр Гливинський заявив, що Ви надто багато дозволяєте собі в ефірі. Не хочете відповісти на таку критику?

- Ви знаєте, я не хочу відповідати своїм колегам. Це як у питанні із Суркісом. Я ніколи не відповідаю тим, хто пише мені відповідь замість Суркіса. Я поставив певне запитання Суркісу, а потім починають журналісти, яким він сказав, писати про мене.

У мене є залізне правило - не обговорювати роботу колег. Ми працюємо в одному цеху. З нами можна погоджуватися чи не погоджуватися. Але якщо один із них ставить запитання якомусь чиновнику, то навіщо мені відповідати на це запитання? Чиновник і сам може відповісти.

Скажу так: якщо тебе у цьому житті всі люблять, то твоє життя не вдалося. Я роблю телевізійний продукт. Ми робимо це, зважаючи на те, що від нас хоче телеглядач.

"Футбольний вік-енд", за даними GFK Ukraine, на сьогодні є найрейтинговішою програмою про футбол. Окрім того, що ми приносимо телеканалу рейтинг, ми приносимо ще й прибуток. Тому все, що ми робимо, очевидно, правильно. "Футбольний вік-енд" - це інформаційно-аналітична програма з ведучим у студії, у нас такий формат. Комусь це може не подобатися, комусь - подобатися. Але це абсолютно нормально. А намагатися подобатися всім неможливо!

- Обурення аудиторії викликав випуск "Футбольного вік-енду" від 18 жовтня 2009 року після матчу "Шахтар" - "Карпати" з трьома пенальті (два з яких сумнівні), а також протистояння "Дніпро" - "Динамо" з вилученням Пашаєва.

- Ми реагуємо на резонансні події. За поєдинок було три пенальті. Комусь це сподобалося, комусь - ні. Але якби пенальті були призначені не за правилами, "Карпати" б точно не мовчали.

Момент із Пашаєвим. У зв'язку з тим, що прав на показ гри у нас не було, то ми там мали лише дві камери - одна згори, інша збоку. Тому ми не мали змоги бачити епізод добре, як це було показано у трансляції, коли футболісту ледь не відірвали ноги. Тому ми зробили припущення. Знову ж це могло комусь не сподобатися.

Проте, з якою командою в українській Прем'єр-лізі було найбільше скандалів? Достатньо згадати минулу весну, коли у "Футбольний вік-енд" телефонував Коломойський і просив Суркісів одягнути золоті медалі ще й на арбітрів, якщо "Динамо" стане чемпіоном. Це Ярославський давав інтерв'ю після вилучення Девіча. Хто із президентів не висловлювався з приводу суддівства? Напевне, лише Ігор Суркіс.

- Чи можна сказати, що після приходу Колліни арбітри почали краще судити?

- Сто відсотків!

- Причина в авторитеті Колліни? Чи у чомусь іншому?

- Причина у зміні системи. Ми побачили цікаві речі. До приходу Колліни ми у програмі критикували суддівство п'ять років. Що нам казали у відповідь? Проблеми немає, у нас якісне суддівство, і все чудово! А коли дійшло до того, що відбувалося у весняній частині минулого сезону, то вже ні для кого не було секретом - настає колапс українського суддівства. Суркіс уже не міг впоратися з цією проблемою.

Поява Колліни пролила світло на багато питань. Італієць почав реорганізацію суддівського корпусу, у наших арбітрів з'явилися датчики здоров'я та індивідуальна програма фізпідготовки, яка особисто контролюється італійським куратором. Як виявилося, з приходом Колліни, інспекторський комітет має бути у складі суддівського комітету. А на протязі 10 років інспекторський комітет був автономним, що суперечило нормам ФІФА і УЄФА. Це була головна перешкода вступу України до європейської суддівської конвенції. Членство у конвенції передбачає щорічне отримання певних фінансових засобів на розвиток, але якщо навіть гроші є вторинними, то первинним був принцип - тіньового впливу верхівки федерації на діяльність суддівського органу. Тільки Колліна зміг привести структуру ФФУ до норм ФІФА і УЄФА.

Відповіді на запитання читачів

- Коли буде запущено "Футбол +"? Чи планується на ньому показ матчів УПЛ? Де буде доступний новий канал: супутник, кабельне?

- Ми розраховуємо, що канал запустимо у лютому. Чому кажу не ствердно? Ми могли запустити цей канал ще у вересні. Чому не вдалося? Ми отримали ліцензію, могли оплатити її, але у Нацради не було формули нарахування цієї суми. Ці формули має дати Кабмін. А Кабмін новий, вони там щось вирішують, тому їм не до цього. Зараз наче вже ці формули є, і вони пообіцяли надати телеканалам до лютого.

На "Футболі" залишиться українська Прем'єр-ліга. Буде тут і Англія з Іспанією та Німеччиною, але для телеканала "Футбол" пріоритетом був і є український футбол. "Футбол+" створений для того, щоб надати простір закордонному футболу. Тут можна буде подивитися не одну-дві трансляції певного чемпіонату, а п'ять-шість.

"Футбол+" буде супутниковим., бо ефірне мовлення спортивного каналу себе не виправдовує. Цей канал буде доступний абонентам супутника "Viasat", а також абонентам кабельних операторів. На певній платній основі.

- Скільки буде коштувати "Футбол+"?

- Людина оплачує не один канал, а кількадесят, які входять у пакет. Важко сказати, яка точна ціна для одного каналу. Це вже визначить сам кабельний оператор. Можу сказати, що для сім'ї цей канал буде коштувати від 50 копійок до 1 гривні на місяць.

- Чи дочекаємося ми виходу хоча б одного випуску "Футбольного вік-енду" українською мовою?

- У нас уже був такий досвід. Здається, у 2004-ому півроку ефір був українською. Але, ви розумієте, якщо "Футбольний вік-енд" є цікавим, то я не думаю, що це є перепоною. Мені здається, на це вже ніхто уваги не звертає.

- Чи можете сказати, скільки "Футбол" платить Прем'єр-лізі за трансляції матчів УПЛ?

- Я можу сказати, у скільки нам обходиться організація трансляцій. За останніми підрахунками - це більше 1 мільйона доларів за сезон. Така сума потрібна, щоб у кожному турі транслювати чотири-п'ять поєдинків чемпіонату. Щодо інших пунктів контракту, то краще хай Прем'єр-ліга відповідає.

- Більшість читачів скаржиться, що не має змоги дивитися "Футбол". Розкажіть, як можна отримати доступ: через кабель або супутник?

- Для тих людей, які не мають можливості провести собі кабельне телебачення, ми підписали угоду із супутниковим оператором "Viasat". Як ще зробити доступнішим? Тут єдиний вихід - ефірне мовлення. Але ефірних частот ніхто нам не надасть. І друге питання - є прикрий досвід з одним ефірним спортивним каналом.

- Чи може статися така ситуація: користувач оплатив, але компанія якимось чином закодувала канал на певний час?

- Якщо людина оплачує, то такого не може статися. Щодо закодованості, то таке траплялося. Але не нашому каналі. Хоча такі моменти справді є. Я і сам одного разу на таке потрапив - прийшов додому, включив один з українських каналів, а він закодований.

- Чи плануєте показувати повтори найкращих матчів "Шахтаря", "Динамо", "Металіста", "Дніпра" у єврокубках 1995-2010 років?

- За незалежної України телебачення особливо не займалося збереженням архівів. Записували на якісь плівки, які наразі десь загубилися чи вже знищені.

Десятирічної давнини матеріали вже неможливо знайти. Більш-менш щось зберігалося тільки за останнє десятиліття. Звичайно, хотілося б показувати.

- Як можна стати коментатором телеканалу "Футбол"?

- Потреба у коментаторах завжди є. Є коментатори, які зростають. Але українським коментаторам бракує певної одіозності, не вистачає гострих коментарів.

Ми хочемо влаштувати конкурс коментаторів, можливо, він відбудеться влітку. Щоб мати сотню-іншу пропозицій. Однак і на позаконкурсній основі нам можна надіслати диск з коментарем гри. Ми послухаємо, і якщо відчуємо певні задатки, то можемо запросити працювати на каналі.

Коментарі ()