Українська правда

Ще одна битва для Суркіса

Сергей Шемшученко — 10 лютого 2011, 12:44

Якщо першу частину війни за владу в українському футболі Григорій Суркіс виграв за допомогою ФІФА та УЄФА, то найближчим часом на його очікує ще одна битва з коаліцією "проти Суркіса". Цього разу опоненти Суркіса, розлючені ударом по руках від ФІФа та УЄФА, спробують реваншуватися.

Найближчим часом у планах Суркіса провести Виконком, на якому затвердити кандидатуру головного тренера і поставити жирну крапку навколо позачергових виборів президента ФФУ. І якщо "Колесніков і Ко" вже відмовилися від спроб змістити Суркіса з посади президента ФФУ, то тепер в них з`явилася нова ідея фікс - змінити владу у Виконавчому комітеті Федерації футболу України, без відома якого не приймаються найважливі рішення українського футболу.

Така можливість в опонентів Суркіса цілком реальна. З 28 членів Виконкому ФФУ, 10 відкрито виступають проти Суркіса. У цьому списку Данілов, Бабаєв, Гайворонський, Гостєв, Єропунов, Мариновський, Межейко, Павелко, Пилипенко та Стороженко. Втім, з 18 інших членів, вірними Суркісу залишаються такі - Коломойський, Кочетов, Бандурко, Федоренко, Мунтян, Лісенчук, Лашкул, Котельников, Заброда, Дяченко, Дердо, Воскресенський. Плюс голос самого Суркіса. Тобто виходить 13 чоловік. Однак, навіть кілька чоловік із цього списку можуть змінити футбольну орієнтацію...У результаті залишається ще п`ять чоловік. Кропітка робота над вихованням інших п`яти членів Виконкому цілком реальна, і їх перехід в "опозицію" також.

Щоб зайвий раз не накручувати інтригу навколо цих людей, не будемо подавати їх прізвища, які і так можна подивитися на офіційному сайті ФФУ.

У результаті ж виходить така "картина маслом". Якщо опонентам Суркіса вдасться організувати більшість у Виконкомі, то вони змусять Суркіса йти на компроміс. Тренерів усі збірних призначає лише Виконком. Навіть коштами, ФФУ розпоряджається за рішенням Виконкому.

За інформацією "Чемпіона", саме з цих причин Григорій Михайлович не збирає Виконком, оскільки не впевнений, що там буде його більшість і його влада. І якщо з бунтарями колективними членами ФФУ Сурікс розправився швидко за допомогою ФІФА та УЄФА, то з Виконкомом ФФУ такий номер не пройде.

Розігнати ж Виконком і призначити новий також не вийде. Згідно статті 24 статуту ФФУ, Виконком переобирається Конгресом ФФУ, зібрання якого поки для Григорія Суркіса не надто бажане, незважаючи навіть на перемогу у першій частині війни.

Збирати засідання Виконкому ФФУ Суркісу все-таки доведеться вже найближчим часом.

Як відомо, 3 лютого 10 членів Виконкому звернулися до Григорія Суркіса з проханням зібрати Виконком ФФУ, де поставити до порядку денного питання про призначення головним тренером національної збірної України Олега Блохіна. І тут вже Суркісу доведеться думати. Згідно статті 25 статуту ФФУ: засідання Виконкому ФФУ збираються на вимогу 1/3 членів Виконавчого комітету і Президент має скликати Виконком протягом 2 тижнів з дати цієї вимоги.

Тобто, 15 лютого має зібратися черговий Виконком ФФУ і шоу продовжиться. Якщо Григорій Михайлович відмовиться, то вже його опоненти можуть звертатися до УЄФА і казати, що вже Суркіс порушує футбольні закони.