Українська правда

Ліга Чемпіонів. 1/8 фіналу. Барселона - Арсенал - 3:1, або як Венгер у Моуріньо поганому вчився

Сергей Шемшученко — 9 березня 2011, 00:29

Здавалося, що перемога над "Барселоною" у першій грі 1/8 фіналу мала б переконати Арсена Венгера у недоцільності гри проти каталонців від захисту. З цією "Барсою" можна грати у відкритий футбол, якщо маєш виконавців високого рівня, котрі здатні пресингувати і проводити швидкі контрвипади. Але більше, ніж кінцівка гри у Лондоні на Арсена Венгера вочевидь вплинув минулорічний матч "Інтера" на "Камп Ноу".

У Англії та Іспанії - країнах різних за футбольними традиціями - є втім один спільний вислів, котрим вболівальники характеризують закриту гру деяких команд. "Поставити (паркувати/залишити) автобус у штрафному майданчику". Те, у що грав "Арсенал" вечором вівторка в Барселоні було дуже яскравою ілюстрацією цього порівняння.

Нащо це Венгеру - зрозуміти важко. У суперника не було двох основних центрбеків, команда дуже вразлива на другому поверсі, лівому оборонцю Абідалю не вистачає габаритів для гри у центрі, але Венгер вирішує грати у одного форварда, котрим стає травмований ван Персі. При цьому в запасі залишається Бендтнер, котрий забив минулого року в Барселоні і за антропометричними даними здатен створити більш, ніж серйозні проблеми суперникам.

Інша проблема - відсутність в "Арсенала" людини, яка була б здатна віддати пас за умов постійного пресингу суперників. Фабрегас грав на одній нозі, і те, що саме його й замінив Бендтнер є дуже показовим моментом. Свого улюбленця у матчах, котрі щось вирішують французький тренер замінює не те, що "нечасто", а просто "ніколи". Насрі самому було важко та й гравець він все ж більше індивідуально сильний, котрий може самостійно вирішити епізод, ніж тягнути за собою інших. Ще один такий саме футболіст, Аршавін, залишився у запасі, але він якраз перебуває у непоганій формі і це рішення було суперечливим, зіграти гірше за Росіцкі, який, здається, вже просто не тягне на такому рівні, було важко.

Тим не менш, перші 45 хвилин "Арсенал" протримався і дуже вже багато моментів в "Барселони" не було. А у час, доданий арбітром Бузаккою, лондонці пропустили. Це Іньєста віддав суперпас на Мессі, і аргентинець переграв Альмунію, реалізувавши вихід сам-на-сам. Забігаючи уперед, Альмунія, котрий в екстреному порядку замінив травмованого Щесни, став одним з героїв гри, якби не він, то "Арсенал" цілком міг би зазнати поразки у 5-6 голів.

"Гол у роздягальню" суттєво вплинув на "канонірів", і старт другого тайму вони провалили. Але - парадокс та й тільки - коли вже здавалося, що "Барса" подвоїть рахунок (один Вілья не реалізував два виходи віч-на-віч), лондонці зрівняли рахунок. Ну, як "лондонці"... Бускетс "вдало" прийшов до власних воріт і, випередивши всіх, акуратно пробив головою в куточок воріт Вальдеса.

А ще за кілька хвилин той-таки Бузакка вилучив ван Персі. Форвард з Нідерландів не почув свистка про офсайд, удар - і друга жовта, 11 на 10. Те, як іспанці реалізовували чисельну перевагу дуже нагадувало ситуації з хокейних ігор. Кружляння навколо штрафного майданчику суперників, паси-відкидки в останню мить, відчуття постійної загрози...

Тому не дивно, що спочатку Хаві зробив своє побачення з Альмунією гольовим, а потім Педро фактично примусив сфолити на собі суперника. Пенальті, гол Мессі - і стало зрозуміло, що додаткового часу сьогодні не буде. Майже не було й шансів в "Арсенала". Лише Бендтнер міг довести щось Венгеру, коли Аршавін, котрий активно увійшов у гру, вивів його до воріт Альмунією. Але Маскерано ціною власної травми у підкаті завадив нападнику з Данії нанести удар. Усе інше - на рахунку "Барселони", яка мала б забивати ще й ще, але не могла впоратися з голкіпером суперників, котрий спіймав кураж.

"Барселона" дуже впевнено виходить до чвертьфіналу, де буде фаворитом у протистоянні фактично з будь-яким суперником. Залишається побажати "Шахтарю", щоб цим суперником був не він. А Арсену Венгеру, безперечно, одному з найбільш видатних тренерів сучасності хотілося б побажати передивитися ще раз півфінальний матч "Інтера" та "Барселони". От тільки не другий, а перший, де "Інтер", граючи з позиції сили, переміг 3:1.