Українська правда

"Відкрита долоня" Григорія Суркіса

Сергей Шемшученко — 30 березня 2011, 23:22

На засіданні Виконавчого комітету ФФУ основним питанням було призначення наставника національної команди України. Мабуть, саме тому брифінг з журналістами, який було заплановано на 13:00 розпочався із запізненням майже у дві години. Як зазначив по закінченню один із членів Виконкому президент Прем'єр-ліги Віталій Данілов: "Засідання вийшло дискусійним".

Так, як Виконком був закритим для журналістів, то перед початком брифінгу всім роздали вступне слово президента ФФУ Григорія Суркіса, у якому він звертався до всіх колективних членів.

"У нас - футбольних людей - набагато більше спільного, ніж того, що нас може роз'єднувати. А славна історія нашої федерації не заслуговує на те, щоб, наближаючись до рубежу свого другого десятиліття, ненароком бути опоганеною якими б то не було конфліктами, що докорінно руйнують її оригінальний фундамент. Ми зобов'язані зупинитися, озирнутися і зробити правильні висновки", - такий лейтмотив звернення.

За словами Григорія Михайловича, конфлікт, який останні три місяці вирував навколо ФФУ нарешті врегульовано, і Федерація може звітувати про позитивне вирішення вимог керівництва ФІФА й УЄФА, що містяться у листах генеральних секретарів Жерома Вальке та Джанні Інфантіно.

"Адміністрація ФФУ вже отримала та встигає надати у встановлений місячний термін міжнародним футбольним інстанціям усі необхідні документи, зміст яких свідчить про остаточне врегулювання проблеми, що виникла у грудні минулого року", - зазначив Суркіс.

Президент ФФУ наприкінці свого виступу закликав усіх членів Виконкому об'єднатися заради процвітання та розвитку українського футболу.

"Тому ось вам моя рука. Не мстивий кулак, а відкрита долоня. Для всіх і кожного, хто знову вирішив зайняти своє місце у команді, або ж зробить це вперше. У нас сила-силенна нереалізованих планів. Давайте не гаяти час на тупцювання на місті, а тим більше - на інтриги, які тягнуть жили з усіх нас. Будинок футболу ніколи не буде банкою з павуками. В усякому разі, поки Федерацію очолює Суркіс", - сказав він.

Але очевидно не всі колективні члени почули, або хотіли слухати Суркіса. Основне питання, яке найбільше цікавить і тривожить футбольну громадськість напередодні проведення Євро-2012 не було вирішено. Головного тренера збірної України так і не призначили.

Найбільш активно обговорювалися кандидатури Юрія Калитвинцева, Павла Яковенка і Олега Блохіна, який трохи пізніше заявив, що ніяких переговорів з Федерацією футболу не веде. Також фігурувало прізвище Марчелло Ліппі, проте, не виключено, що до цього переліку може потрапити й інший фахівець.

"Ми були б не виважені у своїх критеріях, оцінках, якби вже сьогодні зупинилися на якійсь конкретній кандидатурі. Нам необхідний певний час, аби опрацювати остаточне рішення. Ви знаєте, що збірна стала певною мірою заручницею обставин, що склалися у вітчизняному футболі наприкінці 2010 року, відтак Юрій Калитвинцев і виконував обов'язки головного тренера протягом останніх семи місяців", - заявив на брифінгу президент ФФУ.

Гру проти зібрної Італії багато хто вважав переломним моментом в епопеї Юрія Калитвинцева і приставки в.о., хоча Суркіс запевнив, що результат вчорашнього матчу у будь-якому випадку ніяк не вплинув би на рішення Виконкому.

"Як би вчорашня гра не закінчилася, її результат не змінив би сьогоднішнє рішення Виконкому", - запевнив він.

Тому залишається чекати 21 квітня, коли, за словами Суркіса, Україна дізнається ім'я повноправного наставника своєї національної команди. Бо за рік до проведення фінальної частини Європейської першості команда, яка не має офіційного тренера, але ставить перед собою завдання виграти чемпіонат виглядає комічно.