Українська правда

Урок футболу від "Барселони" для "Шахтаря". ВІДЕО

Сергей Шемшученко — 7 квітня 2011, 00:01

Усі амбіції "Шахтаря" на півфінал Ліги Чемпіонів були розбиті "Барселоною" вже після першого чвертьфінального матчу на "Камп Ноу". Розгромна та принизлива поразка команди Мірча Луческу з разунком 1:5 не залишає їй шансів на матч-відповід у Донецьку.

Якщо після жеребкування Ліги чемпіонів Пеп Гвардіола і робив компліменти "Шахтарю", то це лише з великої поваги до клубу з Донецька. Майже усі розуміли, що нинішній "Шахтар" і "Барселона" - це асболютно різні команди. "Барселона" - це інопланетяни, а "Шахтар" команда, яка застрягла в іншій галактиці.

Гравці "Шахтаря" налаштовувалися дати бій "Барсі". Срна тішився думкою, що зможуть знайти проблеми в команді Гвардіоли. І ця проблема справді була, а назва їх одна - секундна розслабленість гравців "Барси". Є в команді Луческу ще одна проблема - Адріано. Саме бразилець протягом 10 хвилин першого тайму мав хоча б один раз змусити Вальдеса витягнути м`яч з власних воріт. Адріано ж бив куди завгодно, але не у ворота.

"Шахтар" постав перед "Барселоною" у спідній білизні. Каталонська команда робила з "Шахтарем" що завгодно. Вже на третій хвилині матчу Іньєста забиває швидкий гол, легко впоравшись з Іщенком та Ракицьким у штрафній, він пробив повз П`ятова.

Здається саме цей гол і поламав усі сподівання гравців з Донецька на позитивний результат цього матчу. На хвилин з 10 "Барселона" розлабилася, а потім почала методично штурмувати ворота П`ятова. До речі, саме воротаря "Шахтаря" найбільше шкода, оскільки він відстояв на межі своїх можливостей і навіть кілька разів рятував свою команду.

Другий гол в цій грі - це заслуга феноменального Іньєсти, який видав пас на метрів 35-ть на Алвеса, а той зумів проскочити за спиною Ракицького і пробити повз П`ятова. І третій м`яч в цій грі видався для "Барси" доволі легким. Простріл на Піке у штрафну і той спокійно пробиває у кут воріт "Шахтаря" метрів з 11-ти.

У гостей в цій грі не грав центр поля і фланги. Хоча усьому провина - це гра "Барселона". Бразильці Жадсон, Вілліан, Коста, Адріано та хорват Срна були просто блідою тінню Іньєсти, Хаві, Мессі та Маскерано. "Шахтар" в цьому матчі не грав, він мучився від своєї безпорадності щось змінити в цій грі.

Мірча Луческу ще щось кричав в перші хвилин 60 матчу. Потім румунський тренер "гірників" зрозумів усю приреченість цієї партії і затих. При рахунку 3:0 Ракицький після виконання стандарту Срною переправив м`яч у кут воріт Вальдеса і на хвилину зберіг інтригу цього двобою. Щоправда вже в наступній атаці Кейта після пасу Мессі робить рахунок 4:1 і знову хоронить шанси "Шахтаря" на більш-менш позитивний результат.

Останні хвилин з 20 гри "Шахтар" вже навіть не намагався пресингувати. "Барселона" подовгу тримала м`яч і не поспішала. На 82 хвилині знову шанс в Адріано. Цього разу бразилець був ближчим до мети і поцілив у штангу. І це вже тенденція. Як тільки "Шахтар" загрожує воротам каталонського клубу, то відразу стає поганим настрій в П`ятова. Тепер вже настала черга забивати Хаві, який знову не мав труднощів у пробитті воріт "Шахтаря".

Для чемпіона України ця гра закінчилася доволі драматично. Матч-відповідь у Донецьку - це вже формальність. Статистика ж першого матчу з "Барселоною" має стати посібником для Луческу в майбутньому. А то ми можемо знову почути фразу, що нам не щастить.

"Шахтар" двічі бив у площину воріт, а "Барселона" у п`ять разів більше. Усього ж каталонці завдали 17 ударів по воротах, а команда з Донецька шість. І ще одне - володіння м`ячем має таке співвідношення: 64%:36% на користь "Барселони".

Ось така "картіна маслом", якщо перейти на одеський жаргон.