Головне

Блохін: У Прем'єр-лізі має бути 12 фінансово стабільних команд, які гратимуть у три кола

19.04.2011 10:37 1043 0
Блохін: У Прем'єр-лізі має бути 12 фінансово стабільних команд, які гратимуть у три кола

У понеділок, 18 квітня, посол Євро-2012 Олег Блохін провів у Києві брифінг, де розповів про можливість об'єднання чемпіонатів Росії й України, шанси збірної України на Євро-2012, борщ, чорнобильську катастрофу...

Цікаву ідею Олег Володимирович запропонував щодо реформування чемпіонату України. На його думку, краще, аби у Прем'єр-лізі було лише 12 команд, при цьому грали б вони у три чи чотири кола. А от про об'єднання чемпіонатів України та Росії коментар був коротким - "це нереально".

"Не думаю, що це можливо. Це навіть нереально. По-перше, дуже багато матчів. По-друге, а хто буде виходити у Лігу Чемпіонів, Лігу Європи?" - запитав риторично він.

"Я б, напевне, запропонував іншу систему. Я грав в Австрії, знаю, що у них 12 команд. Потім краща вісімка розігрує перші місця, а та четвірка, яка залишилася, гратиме з чотирма командами з нижчої ліги. Я от дивлюся, що багато команд сьогодні є, а завтра немає, сьогодні гроші є, а завтра немає. Просто має бути 12 фінансово стабільних команд. А то там води немає, там поля, там ще чогось. Це я про Прем'єр-лігу кажу. А є ж нижчі ліги. Отака моя пропозиція", - розповів екс-тренер збірної.

Не обійшли стороною і тему збірної України. Блохін відверто сказав, що ніякої програми розвитку збірної України до чемпіонату Європи до 21 квітня, коли відбудеться Виконком ФФУ, а збірна має отримати головного тренера, він не готував. Чи можна майже напевно стверджувати, що його на тренерському містку збірної ми його не побачимо, стане відомо вже за два дні.

"Я читав у пресі, що Данілов виступив і запропонував кандидатуру Блохіна. Але ж це його особиста справа, він є членом Виконкому. Програму підготовки збірної можна зробити лише за місяць, коли команда збереться. Поїдемо кудись, поговоримо. Оце я можу гарантувати. А за два-три дні до гри про яку підготовку може бути мова? За такий час підготувати команду психологічно та тактично неможливо. Гравці готуються у клубах. Ви знаєте, я не фантаст, а реаліст", - пояснив фахівець.

Нарікнув заслужений тренер і на те, що в України не такий уже і великий вибір виконавців, щоб говорити про перемогу на чемпіонаті Європи 2012 року. Також він не розуміє, чому перед збірною поставили таке завдання. А ще ж є Олімпійські ігри, куди молодіжна команда може потрапити.

"У нас не такий великий вибір футболістів. У всіх іде ротація. Погляньте на збірну Франції, яка провалила чемпіонат світу. А зараз, я думаю, це буде одна із найсильніших команд. Великою проблемою для нашої збірної є те, що ми не граємо відбірний турнір. Товариські ігри не йдуть у порівняння з офіційними. З одного боку потрібно потрапити на Олімпіаду, з іншого - готувати збірну до Євро-2012, бо часу не залишилося. Якщо збірна вдало виступить на Євро, то це буде хороший шанс добре відіграти відбір до чемпіонату світу", - запевнив Блохін.

"Дай бог, щоб Тимощук, Шевченко, Шовковський дограли до ЧС. Але ж тут ще невідомо, чи вони на Євро зіграють. Я не розумію, чому ставиться задача виграти Євро-2012. Тому що ми господарі? Так є ще вісім-дев'ять збірних, які хочуть перемогти", - додав він.

Що ж до самого проведення Євро-2012, то Олег Володимирович вважає - так буде краще для України. І тільки потім уже варто обговорювати скандали навколо ФФУ.

"Розповім таку історію. Коли був скандал з Федерацією футболу України, я приїхав у дитячий магазин щось купити. Я вийшов, мене впізнав один чоловік і сказав: "Мене не хвилює, що відбувається у Федерації. Мене хвилює, чи буде Євро". А то у нас спочатку забирають Євро, то ми не встигаємо побудувати стадіони, то скандал у Федерації. Це варто припинити, і логічніше все це робити після Євро. Видно, що дещо роблять. Будуються якісь мости, дороги. До цього ж такого не було", - зауважив найкращий бомбардир радянського футболу.

Окрім усього, піднялася тема перемоги у Кубках Кубків 1975 та 1986 років. Блохін навіть повідомив, що хотів зібрати для товариського матчу склади 1975 року київського "Динамо" та мюнхенської "Баварії", які тоді боролися за Суперкубок УЄФА. Також пригадав фахівець, як поводили себе вболівальники за часів СРСР, якщо "Динамо" програвало.

"Свого часу я розмовляв з Беккенбауером, щоб зіграти тими складами 75-ого року. Але з фінансової точки зору я нічого не зміг зробити. Тому гра не відбулася. Зараз? Має прийняти рішення хтось, у кого є гроші. Ідея то хороша. Ви знаєте, я збирав трьох володарів Золотого м'яча. Потім я втомився ходити з протянутою рукою. Дайте, будь ласка, я ж не для себе, я чеки вам усі покажу. Бєланову пропонував, але він також відмовився знову ходити по кабінетах", - пояснив він.

"Мені як коріному киянину після поразки було соромно на вулицю виходити. А більшість - нічого, нормально. Раніше вже борщ би вилили, машину подряпали. Борщ відмити важко. У нас же хороших він, жирний (сміється)", - пригадав володар Золото м'яча.

Не оминули на брифінгу і тему чорнобильської катастрофи, 25-річчя якої уже за тиждень. Блохін розповів, як з радіацією боролися у футбольному світі.

"Про те, що сталася чорнобильська катастрофа, я знав уже 27 квітня. Коли мені прийшли та сказали, я відповів: "Яка катастрофа? Це жарт такий?" Ніхто навіть уявити не міг, що таке може відбутися. І тоді ж, 27 числа, ми тут грали зі "Спартаком". Сто тисяч на трибунах було. Я не грав через травму, і навіть не знав, чи гратиму у фіналі Кубку Кубків. Потім була велогонка, 1 травня, багато народу", - пригадав він.

"Коли ми приїхали до Європи, то нас розпитували не про футбол, а про те, чи заразилися ми якимись частками. А коли ми виграли фінал, сказали, що ми бігали так саме за рахунок Чорнобиля. Можливо, це зараз смішно. Тоді смішно не було. Згодом почали водою поливати і поля, і Хрещатик. Почали виселяти сім'ї, залишали тільки чоловіків, які пили червоне вино - Каберне. Його дістати нереально було. Просто тоді сказали, що від радіації допомагає Каберне", - підсумував 7-разовий чемпіон СРСР.

Коментарі ()