Українська правда

Ігор Суркіс: Сезон невдалий, але перспектива є

Сергей Шемшученко — 17 травня 2011, 09:30

Київське "Динамо" має чимало проблем, але можна сподіватися, що вже в сезоні 2011/12 років команда виступить ліпше за попередню першість.

Про це в ефірі телепрограми "Про футбол" заявив президент київського клубу Ігор Суркіс.

- Ігоре Михайловичу, які відчуття залишилися у вас від динамівської весни?

- Мені здається, ми не повинні окремо розглядати осінь або весну - слід розглядати сезон в цілому. Мене як президента клубу нічого крім першого місця задовольнити не може, адже "Динамо" завжди ставить перед собою максимальні завдання. Тому навіть завоювання Кубка України не зможе згладити не зовсім вдалий сезон.

Перше місце в чемпіонаті відкриває пряму дорогу в Лігу чемпіонів і передбачає абсолютно іншу передсезонну підготовку. Ти спокійно працюєш, втягуєшся в сезон, і до групового етапу єврокубку підходиш вже в хороших кондиціях.

Фінал з "Шахтарем" - це, звичайно, престижний поєдинок, якого не було вже кілька років. Можна розглядати його як випробування, яке покаже, в якому стані підійдемо до євросезон. "Шахтар" - чвертьфіналіст Ліги чемпіонів, і, я думаю, у кваліфікації цього турніру через декілька місяців у нас не буде суперників сильніше гірників.

Особливо якщо врахувати, що після розв'язки чемпіонату Нідерландів ми будемо сіяними як у третьому відбірковому раунді Ліги чемпіонів, так і в четвертому, де належить безпосередня боротьба за вихід в груповий турнір. Тому майбутній матч з "Шахтарем" - хороша перевірка сил для нас. Цей поєдинок, а також матч з гірниками за Суперкубок дадуть відповідь на запитання, які позиції в нашій команді потрібно посилювати.

- Отже, до матчу за Суперкубок ви ніяких придбань робити не будете?

- Будемо. Але цей поєдинок покаже, чи правильно ми посилилися. І якщо зрозуміємо, що посилення недостатньо, ми придбаємо необхідних виконавців, щоб до старту в Лізі чемпіонів підійти у всеозброєнні. Перші ж придбання будемо робити відразу після фінального матчу за Кубок України.

- А які позиції Юрій Сьомін вимагає посилити вже зараз?

- Однозначно нам потрібний нападник і гравець середини поля.

- З приводу нападника. У "Динамо" існує традиція: робити придбання на перспективу. Може, в нинішній ситуації є сенс взяти досвідченого форварда?

- Наш головний тренер поставив саме таке завдання - купити вже сформованого футболіста, який відразу може допомогти нашій команді.

- Існують вже конкретні імена?

- Так. Сезон майже закінчений, а перерва між сезонами буде дуже короткою. Тому вже зараз у нас є кандидатури, і ми активно працюємо в цьому напрямку.

- Команда повинна витратити під час підготовки до сезону чимало сил, щоб пробитися в груповий раунд Ліги чемпіонів. Досвід показує, що після цього може настати спад. Чи є вихід з даної ситуації?

- Мені здається, ми не пройшли "Брагу" і поступилися "Дніпру" через надто коротку лаву запасних. Але в той же час у другому таймі матчу з "Волинню" в нашому складі грали вісім українців. Крім Каддурі, Єременко та Бетау на полі знаходилися виключно наші співвітчизники.

Сьогодні немає сенсу купувати гравців на перспективу. У нас є своя перспектива - в особі Калитвинцева, Зозулі, Гармаша ... Якщо й купувати, то тільки сформувалися футболістів, які будуть грати і доводити, що вони вже сьогодні здатні дати результат. А наші молоді хлопці повинні намагатися витіснити їх складу з основного. Мені здається, саме така філософія має сьогодні право на життя.

- Багато говориться останнім часом про шанси Гармаша, Зозулі, Калитвинцева, проте нестабільність у їхній грі все-таки присутня. Вирвався тільки Ярмоленко, який зараз один з найкращих гравців не тільки в "Динамо", але і в Україні. А названі виконавці починали разом з ним ...

- А хіба не критикували Газзаєва за те, що він стабільно ставив до складу Ярмоленка? Не просто критикували - знищували і Газзаєва, і Ярмоленка! Але якщо б цьому футболістові не дали можливості пройти це випробування, він би не став тим, ким є зараз, а сидів би на лаві запасних - як, наприклад, Зозуля.

Гравцеві потрібно дати шанс, до нього повинен повірити тренер, розуміючи при цьому, що виконавець обов'язково допустить свої помилки. А крім того хлопець повинен пройти випробування славою, грошима. У нас часом і великі люди не проходять таке випробування, а Ярмоленко, схоже, впорався.

У зв'язку з цим дуже важливо мати в команді такого "батька", як Шевченко. З ним поруч молоді хлопці повинні швидше адаптуватися до слави, до грошей, до ситуації, коли сьогодні ти граєш, а завтра - не потрапляєш в основний склад. Є ряд футболістів (той же Хачеріді), які, напевно, не розуміють цього.

Не розуміють, що коли дається шанс, все залежить від того, скористаєшся ти їм чи ні. Сьогодні шанс є, а завтра, можливо, його вже не буде: прийде на це місце більш сильний футболіст і посадить конкурента на лавку запасних.

Тому всі молоді хлопці, Зозуля, Гармаш, мають працювати більше, ніж пропонується в тренувальному процесі. Свого часу Шевченко і Ребров стали зірками не просто так. Особисто бачив, як після тренувань вони залишалися на полі і працювали години по півтора-два. Світло вимикався, а вони продовжували бити по воротах! Тому ці гравці і змогли досягти вершини.

- Проте зараз роль Шевченка, за вашими ж словами, зводиться до ролі "батька" ...

- Шевченко - патріот не тільки "Динамо", він патріот футболу, справжній професіонал. І якщо б у нашій команді зібралися 11 таких професіоналів, а ті, хто сидить зараз на лавці запасних, прагнули б до них, ми мали б великі успіхи.

- І Олександр Шовковський, і ви після матчів з "Брагою" говорили, що з деякими футболістами необхідна серйозна розмова. Така бесіда відбулась?

- Перш за все, таку розмову з командою повинен був провести головний тренер. Я як президент клубу, природно, постійно спілкуюся з гравцями, особливо з молодими. Не втомлююся їм нагадувати, що століття футболіста короткий. Сьогодні ти на піку, заробляєш гроші, тебе впізнають, а завтра тебе не знає ніхто.

На цей рахунок є живий приклад - Олександр Алієв. Людина два місяці практично нічого не робила. Ніхто не скаже, що Алієв - поганий футболіст хоча б тому, що він став найкращим за системою "гол + пас" в чемпіонаті Росії. Складно уявити, що Алієв в одну мить розучився грати у футбол. Але зверніть увагу: Сьомін наполягав, щоб я знову запросив його в "Динамо".

В останній день трансферного вікна мої помічники зробили все можливе, щоб Алієв повернувся. А не вина чи самого Алієва в тому, що він не може заграти на колишньому рівні? Адже він просто не готовий. Бо в той час, як і "Локомотив", і київське "Динамо" активно і дуже серйозно готувалися до сезону, Алієв два місяці нічого не робив. Він упродовж цих двох місяців думав тільки про те, як піде з "Локомотива", і його заберуть до Києва.

- Ви готові взяти на себе відповідальність і пообіцяти, що влітку ми побачимо того Алієва, яким він був у чемпіонаті Росії?

- Так, я гарантую, що влітку Алієв буде колишнім Алієвим.

- Ігоре Михайловичу, хотілося б торкнутися теми матчу "Динамо" з "Арсеналом", а точніше - ситуації, що склалася на трибунах, коли фанати вашого клубу почали бити стюардів ...

- Велика кількість стюардів на цьому матчі було з однієї причини: під час гри підвищеної відповідальності на трибунах разом перебували вболівальники "Динамо" і "Арсеналу", які не завжди дружать. Наявність стюардів викликало у шанувальників нашої команди певне роздратування: вони вважають, що їх не повинні охороняти. Але у футболі є певні правила. Ви зрозумійте: їх сидить півтори тисячі чоловік. Я їм усім довіряю, я їм вдячний за те, що вони вболівають за "Динамо". Без їх підтримки, бути може, і не було б перемоги над гірниками. Так само як і інших перемог.

Але серед величезного числа вболівальників може виявитися одна людина, яка спеціально піде на провокацію. А ми не можемо допустити стадіоні свавілля на! В інших секторах сидять діти, жінки. Ми пішли на присутність міліції за межами стадіону та наявність стюардів на трибунах. А в самому секторі, вважаю, сталося просте непорозуміння між людьми, які відповідають за проведення матчу (маю на увазі нашу службу сек'юріті), і фанатами. Думаю, потрібно було провести зустріч до матчу, знайти спільну мову, що останнім часом робимо легко і просто! Але у результаті вийшло непорозуміння.

Слава Богу, ніхто не постраждав. У матчі з "Волинню" ми побачили підтримку з боку вболівальників протягом матчу. Думаю, інцидент вичерпаний. На наступному тижні я зустрінуся з керівниками нашого фан-руху, ми вислухаємо один одного і, впевнений, знайдемо спільну мову.

- У нас є коментарі з інтернету з приводу підтримки "Динамо" вболівальниками. На різних сторінках у соціальних мережах ведеться жвавий діалог з цього приводу. Одну думка я хотів би зачитати: "Чому "Динамо" не може зібрати навіть 17 тисяч уболівальників на свої домашні матчі в місті з населенням в три з половиною мільйона людей?"

- Що значить "зібрати"? Мені ходити по місту і квитки роздавати? Або зобов'язати своїх співробітників займатися тим же? Якщо такими методами, то ми, звичайно ж, зберемо. Але уболівальник тим і цінний, що приходить на футбол за власною ініціативою. Ми зі свого боку забезпечуємо досить недорогі квитки.

Мені здається, якщо команда буде показувати видовищний футбол, то і уболівальники стануть приходити. Але наш київський уболівальник розбещений. Він хоче великих, величезних перемог. Невихід в півфінал Ліги Європи вже розцінюється як трагедія. Вся справа в тому, що Київ бачив великі перемоги і успіхи "Динамо". Це чвертьфінали і півфінали Ліги чемпіонів, два Кубки кубків, європейський Суперкубок.

Вболівальників, які пам'ятають ці перемоги, залишилося небагато. А нові, напевно, ще не виросли. У цьому напрямку треба працювати, чим ми і займаємося. Ми роздаємо багато квитків у школах, намагаємося виховувати нову вболівальника. Але дуже багато залежить від фанатської групи.

Я їм сказав: "Готовий йти на будь-які поступки. Можу дозволити іноді навіть використання фаєрів. Клуб готовий сплатити штраф. Але я ніколи не погоджуся з нецензурщиною на трибунах і з образою команди-суперника". Ми чуємо, як ображають суддів, як зовсім недавно ображали вболівальників "Арсеналу". Все це виходить за рамки нормальних, цивілізованих відносин.

Я ж бачу, що сьогодні на футбол приходять і бабусі, і дідусі. Приходять діти. Я намагаюся як президент клубу достукатися, щоб люди поводилися цивілізовано. Ми знаходимося в громадському місці. І, чесно скажу: свою дочку я далеко не завжди привожу на стадіон, тому що з трибун звучить мат.

І це стосується не тільки нашого стадіону. Візьміть недавній приклад з уболівальниками "Шахтаря". Адже зрозуміло, що це за слово малося на увазі на банері. Читати вміють все ... Нам необхідно виховувати уболівальників. У цьому процесі, перш за все, повинна брати активну участь прем'єр-ліга. Вона повинна не тільки штрафувати, а саме виховувати уболівальників. Це ж стосується і Федерації футболу України, і самих клубів. Ми повинні виявляти людей, які сприяють всім цим негативним процесам. Призвідників не пускати на футбол. Ми повинні ставати нормальною, демократичною країною. Адже не відбувається ж подібне ні в Німеччині, ні в Іспанії, - наводить слова Суркіса sport-express.ua.