Головне

"Порту" тріумфує у Лізі Європи та відкриває світу нового "Особливого"

18.05.2011 23:40 1121 0
"Порту" тріумфує у Лізі Європи та відкриває світу нового "Особливого"

Востаннє "Порту" бував у фіналі єврокубку у 2004 році. Тоді починаючий і маловідомий тренер Жозе Моурінью зробив справжній фурор, здобувши для "біло-синіх" кубок Чемпіонів. А за рік до того "The special one" з тим таки "Порту" виграв і кубок УЄФА. У ті фінали португальці забивали по три м'ячі у ворота своїх суперників - "Монако" (3:0) і "Селтіка" (3:2) відповідно. І не варто забувати про Міжконтинентальний кубок 2004 року, де "дракони" по пенальті виявилися сильнішими за колумбійців.

І от, через сім років, єврокубок знову гостюватиме у Португалії. Про це, загалом, стало відомо вже після перших півфінальних матчів нинішнього розіграшу ЛЄ. "Порту" тоді розгромив "Вільярреал" (5:1), а інший півфінал був суто португальським - "Бенфіка" проти "Браги".

Що ж до останньої, яка, власне, і стала другим фіналістом, то сезон-2010/11 виявився для команди науспішнішим за всю історію. А між іншим, "Бразі" вже 90 років! "Os Arsenalistas" ("зброярі", як називають команду) брали участь у єврокубкових баталіях до цього, але далі 1/8 фіналу дійти не могли.

Проте така скромна історія не завадила українським клубам вдосталь ознайомитися з підопічними Домінгуша Пасьєнсії. Таким насиченим виявився саме теперішній сезон. Спочатку на груповій стадії Ліги Чемпіонів вони зустрілися із "Шахтарем". "Гірники" особливих проблем не мали - 3:0 на виїзді та 2:0 вдома. А потім, у чвертьфіналі Ліги Європи, куди "Спортинг" потрапив з ЛЧ, доля звела з "Брагою" і київське "Динамо". 1:1 у Києві та 0:0 у Португалії дали зелене світло суперникам "динамівців".

Якщо оцінювати саму гру, то зустрілися зовсім різні стилі футболу. Атакуючий і результативний "Порту" проти захисної "Браги", яка відштовхується від результату. Особливо підсилюється таке враження, коли пригадати, як грали "зброярі", - домашні 2:0 в 1/16 фіналу з "Лехом" після програшу у першому матчі 0:1, втримана перевага в один м'яч у двобої з "Ліверпулем", чвертьфінал з "Динамо" ми вже пригадали, і, звичайно, виграш у "Бенфіки" за рахунок голу у гостях.

Не став винятком і фінал. "Брага" особливо вперед не рвалася, віддавши ініціативу супернику. За перший тайм "червоно-білих" біля воріт Елтона можна було спостерігати кілька разів. У "Порту" ж була тотальна перевага - десь 60% на 40% у володінні м'ячем. Та все ж пригадати за 44 хвилини можна було тільки удар Халка на початку поєдинку - зовсім поруч зі стійкою.

Перший удар у ствір воріт "Браги" став вирішальним у всьому поєдинку. Гуарін скористався помилкою суперника та видав точну передачу на голову Фалькао, який підтвердив реноме голеадора.

"Брага" другий тайм провела набагато активніше. Але пригадати по-справжньому гольову можливість у підопічних Пасьєнсії можна лише одну. Моссоро, який щойно вийшов на заміну, відібрав м'яч у захисника та вийшов віч-на-віч з Елтоном. Воротар цю боротьбу виграв. Далі таких шансів захист Віллаш-Боша супернику не дав.

Як не дивно, той удар Фалькао так і залишився єдиним у ствір воріт у виконанні номінальних господарів поля... І ніякі навали на останніх хвилинах не допомогли кривдникам київського "Динамо". "Порту" відбився та прогнозовано здобув титул. Однак і про прорив "Браги" не потрібно забувати, адже це для цієї команди дуже великий крок уперед.

Чому, Ви запитаєте, у заголовку вказано про нового "Особливого"? Тут усе дуже просто. Шлях на рівні єврокубків Жозе Моурінью розпочав саме у "Порту", взявши два трофеї. Йому тоді було близько сорока. Водночас Андре Віллаш-Боашу наразі тільки 33. І він став став наймолодшим тренером, який тріумфував на клубному рівні Європи за всю історію! Почекаємо, як складеться його кар'єра далі.

Є і ще кілька важливих подій у складі "Порту". Фалькао новий рекорд встановив - забив 17 м'ячів за один розіграш Кубку УЄФА, який є попередником Ліги Європи. Перевершив він самого Юргена Клінсманна, який у сезоні-1995/96 відзначився 15 разів. І також варто пригадати про воротаря клубу Елтона, який у власний 33-ій день народження, будучи капітаном, підняв над головою кубок Європи!

Коментарі ()