Українська правда

Молодіжне Євро-2011 - найнапруженіше в історії

Сергей Шемшученко — 17 червня 2011, 15:44

Уперше в історії за тур до кінця групового етапу ЧЄ серед молоді жодна з команд не втратила шансів на вихід у плей-офф і не забезпечила собі місця в 1/2 фіналу.

Про це повідомляє офіційний сайт УЄФА.

Така ситуація склалася вперше з 2000 року, коли чемпіонат Європи серед молоді був переведений на сучасний формат.

Нагадаємо ситуацію у групах

Група A
ІВНПМО
+11Швейцарія22003-06
-12Білорусь21013-23
3Данія21012-23
4Ісландія20020-40

Перемога над швейцарцями гарантує збірній Білорусі місце в 1/2 фіналу, навіть якщо у паралельній зустрічі датчани візьмуть гору над ісландцями і відразу у трьох команд виявиться по шість очок. Більш того, єдиний варіант, при якому білоруси з шістьма очками посядуть у квартеті не перше, а друге місце, - це збіг їхньої перемоги над швейцарцями з рахунком 1:0 і успіх датчан в Ольборзі.

Якщо білоруси зіграють унічию, їм для виходу з групи з другого місця буде потрібно поразка данців. Команда Георгія Кондратьєва може пробитися у плей-офф навіть у випадку програшу. Для цього потрібно, щоб ісландці здолали данців із різницею в один або два м'ячі. Якщо острів'яни виграють з рахунком 3:0, то білорусів влаштує поразка в один або два м'ячі. Варто Ісландії взяти гору з більшим рахунком, білорусам буде потрібна як мінімум нічия.

Збірна Швейцарії не може почувати себе в абсолютній безпеці, а для завоювання першого місця в групі А їй вистачить одного очка. Вийде вона у плей-офф і при будь-якій поразці з мінімальною різницею у рахунку, не беручи до уваги 0:1 і 1:2. Програш з рахунком 0:1 або з різницею в два і більше м'ячів укупі з перемогою данців над ісландцями стануть завершенням турніру для швейцарців. Якщо Швейцарія поступиться 1:2, а Данія переможе з різницею в один м'яч, швейцарці - пройдуть далі. Однак, якщо при цьому датчани переможуть з більшою різницею (крім 2:0), то команда П'єрлуїджі Тамі залишить чемпіонат.

Варто швейцарцям поступитися з рахунком 1:2, а данцям виграти 2:0, команди будуть мати ідентичні показники, і у справу вступить рейтинг "фейр-плей". Якщо ж і він буде рівним, щасливчика визначать шляхом жеребкування.

Перемога над ісландцями виведе збірну Данії у плей-офф, якщо тільки команда Білорусі в іншому матчі не обіграє швейцарців в один м'яч (крім 1:0). Якщо швейцарці поступляться з рахунком 1:2, то господарям чемпіонату потрібно перемагати з рахунком більше, ніж 2:0, тому що при цьому результаті в хід піде рейтинг "фейр-плей". При нічиї команді Кельда Бордінггора потрібна втрата очок білорусами, а в разі поразки вона точно зійде з дистанції.

Збірна Ісландії вийде з групи тільки у випадку, якщо розгромить суперника з різницею у три і більше м'ячів, а білоруси програють швейцарцям. Якщо ісландці переможуть 3:0, то білорусам треба буде програти в три або більше м'ячів.

З моменту появи у 2000 році фінальних стадій жодна команда не вилітала на груповому етапі з чотирма очками і більше. У 2006-му збірна Сербії і Чорногорії пробилася в півфінал навіть з трьома, випередивши Німеччину й Португалію, що набрали ту ж кількість балів. Чотирма роками раніше італійцям для перемоги в групі вистачило п'яти очок.

Група B
ІВНПМО
+11Іспанія21103-14
-12Чехія21012-33
3Англія20201-12
4Україна20111-21

У збірній України розклад простий - треба перемагати збірну Іспанії з будь-яким рахунком. Будь-який інший результат команду Павла Яковенка не влаштує.

Збірній Іспанії вистачить одного очка. Якщо в іншому матчі квартету В буде зафіксована нічия, то вона може дозволити собі поразку з різницею в три і менше м'ячів. Якщо ж вона програє саме з результатом 0:3, то їй потрібно буде, щоб паралельний матч завершився внічию з рахунком 0:0 або 1:1, але не більше.

Перемога виведе збірну Чехії у півфінал. Станеться це й у випадку нічиєї, якщо тільки збірна Україна не обіграє іспанців з різницею в три і менше м'ячів. Але якщо іспанці поступляться саме з рахунком 0:3, то чехів влаштує результативна нічия починаючи з рахунку 2:2 і більше. При результаті 1:1 або 0:0 чеська команда вилетить.

Збірній Англії теж треба перемагати. Варто британцям втратити очки, і їх уже ніщо не врятує.