Українська правда

Григорій Суркіс: Питання продажу телеправ здатні вирішити лише президенти клубів

Сергей Шемшученко — 4 липня 2011, 22:40

Засідання ФФУ тривало шість годин замість запланованих двох, у Будинку Футболу не витримала напруги навіть електрика, яка вимкнулася, але компромісу щодо питання реалізації телеправ на чемпіонат України знайдено так і не було.

Про це після засідання Виконкому, де було розглянуто лише 5 питань із запланованих 9, заявив журналістам голова Федерації футболу України Григорій Суркіс, повідомляє кореспондент "Чемпіона".

Про календар

Що я б відніс до позитиву - ми на прохання головного тренера і комітету національних збірних зуміли проголосувати календар, який дав би можливість національній команді підготуватися до головної події футбольного життя не тільки країни, але й Європи - маю на увазі Євро-2012.

В чому була проблема - Прем'єр-ліга, не беручи до уваги прохання Блохіна, прийняла рішення про те, що в осінній частині чемпіонату буде проведено 19 турів, а Блохін наполягав на 20 і команди повинні були почати весняну частину чемпіонату в лютому. Згадайте матч "Зоря" - "Волинь" - це не футбол, а ватерполо, важко уявити що поля в лютому будуть кращі, ніж у грудні. Плюс практика показала, що 3-4 українських клуби виходять у весну єврокубків і змушені заповнювати паузу в грудні спарингами, їдучи в інші країни.

Логічно було б осінню частину чемпіонату закінчити матчем 20 туру і залишалося б 5-6 днів до наступного матчу єврокубків. Немає довгої паузи, команди в тонусі, тренуються вдома на нормальних полях, які не були в рамках тримісячної зими.

Шляхом тривалих дебатів знайшли примирливу позицію: знесли матчі 1/4, 1/2 і фінала Кубка, переставивши деякі дати - зокрема, 1/4 з березня на квітень, фінал - 6 травня, останній тур - 10 або 11 травня, якщо одна з наших команд буде грати у фіналі єврокубка, якщо ні - тоді 12 числа буде гратися останній тур.

Про суддівство та Колліну

Заслухали доповідь Колліни, який висловив свої міркування, розповів про найближчі плани, перспективи. Він сконцентрував увагу на тому, що знизився середній вік суддів - не 40, а 36 років. Колліна висловив побажання, щоб мати новий інструмент впливу на роботу арбітрів, знайти можливість клубам УПЛ підвищити зарплату суддям. Раніше сума складала - 62 тисячі гривень, зараз підвищити до 96 тисяч за гру, причому і УПЛ, і молодіжних складів. Це все з проживанням поїздом і т.д.

Ми не поводирі, ми довіряємо ПЛ і клубам і не хочемо претензій від УПЛ з втручання. При цьому я жодного разу ніде не виступав і не коментував, що відбувалося. Але якщо ПЛ не могла домовитися про внесення коштів за півроку, щоб судді отримували зарплату... ФФУ взяла відповідальність, щоб клуби внесли гроші, минаючи рахунок УПЛ. Судді недоотримали 1 млн. 200 тис. грн.

Ми в норму регламенту вносимо пункт, по якому за 20 турів обслуговування інспектора, судді та делегати повинні отримати кошти, які лежали б на рахунку ФФУ. Соромно, що Колліна мав чути те, що у зовнішньому світі представляє нас в негативі. Ми повинні служити футболу, а не він амбіціям певних людей.

Про ситуацію з "легіонерами"

Наші клуби зараз в рамках мораторію, прийнятого рік тому, котрий на 2 роки загальмовує процес збільшення українців у наших командах. Незважаючи на це, не пройшов пункт регламенту, який не давав би можливості футболістам, які почали чемпіонат легіонерами, але отримали паспорт і провели хоча б 1 гру за збірну України, не вважатися легіонерами. Даний пункт регламенту скасовано.

Більшість колег висловилася, що якщо є паспорт, то згідно Конституції права гравця не можуть нічим обмежуватися. Один з наших клубів вже має таку преференцію, можуть виступати Дишленковіч та Едмар. І замість полігону кандидатам у збірну перед чемпіонатом Європи в одному з клубів гратимуть тільки два українці. На мій погляд це погано, паритет треба було залишити хоча б до Євро-2012.

У нас не така велика кількість клубів, які могли б дати кандидатів до збірної. У наших грандах гравці збірної сидять на лавці запасних. Але що поробиш, більшість є більшість і з мінімальною перевагою в голосах цю норму скасували.

Дишленковіч не міг при тих регламентних нормах, що діяли в сезоні 2010/11, виходити на поле в якості "нелегіонера". Але і ПЛ прогавила, і ФФУ, видавши йому паспорт українця. До того моменту, коли він паспорт отримав, не діяло такої норми. Коли в донецькому "Металурзі" грав Дишленковіч, то він виходив на поле в якості легіонера, вони не разу не випустили його як українця. Він перейшов в "Металіст" і запропонована норма приймалася, виходячи з того, що Дишленковіч вже її відкрив.

Ми не порушуємо його права і Конституцію, це є право Дишленковіча виходити на поле. Але з сьогодні ця норма скасована, будь-який футболіст, який має українське громадянство, але не має права грати за збірну України, вже українець. Дишленковіч, як і Едмар, українці. При цьому щодо Едмара пропонували внести норму, щоб українцем вважався гравець, який провів за збірну не просто 1 офіційну гру, бо в нас їх нема, а 2-3 товариських - ця пропозиція не пройшла.

Ми наступили на граблі. Сьогодні, як заявляє один з колег, Годвін грає в Україні 8 років, і що, він не повинен отримувати громадянство? А в нього зараз буде дитина, а особа, яка має спільних дітей з українкою, може отримати українське громадянство ще й таким чином. Я вважав, що мають бути загальні норми поведінки - з одного боку хочемо, щоб збірна виглядала переконливо, а в окремих клубах кількість легіонерів на полі буде... "Металіст", скориставшись діркою в регламенті, робить як вигідно їм. Вони відкрили скриньку Пандори, контраргументів немає - так сказали і все.

Про новий договір з УПЛ

Договір не був проголосований, тому що є істотні розбіжності з ПЛ щодо певних пунктів. Вони, можливо, не викликали претензій або протиріч. якби президенти клуби особисто брали участь у зборах УПЛ. Тоді шансів домовитися було б більше. Коли я був головою ПФЛ, то всі президенти, а не другі особи були присутні на наших зборах.

Про продаж прав на трансляції ігор УПЛ

Ми зайшли в глухий кут на обговоренні питання про телемовників. УПЛ наполягала, щоб ФФУ передала лізі права на телекартинку. Апріорі ми цього не можемо зробити. В Іспанії "Барселона" і "Реал" поки не визначать, скільки отримають від каналів, не передають права.

Та й в УЄФА всі права були у національних асоціацій. Зараз УЄФА прийняв рішення про можливість централізованого маркетингу по телеправах, щоб дати малим країнам імпульс і більше можливостей заробити, ніж реалізуючи ці права самостійно. Це буде з відбору на ЧС-2014. УЄФА вирішив провести 3-4 раунди переговорів і, поки всі 53 країни-засновники не погодилися, нічого не було. Але й тут в пул можуть потрапити не всі країни, це може бути експериментальний пул у 7-8 країн, як приклад для вивчення.

Президент УПЛ наполягав прийняти рішення сьогодні і зараз. але треба поступити як з календарем - розумно, ми повинні запитати думку всіх клубів. Це тема, яка повинна була б бути схвалена всіма президентам клубів, а не "в одного забрати, а іншому віддати". Я запропонував, щоб до 8-го числа відбулася зустріч з президентами, з уповноваженими особами і був знайдений консенсус. Якщо один з двох каналів переможе в тендері, то всі клуби мають погодитися безперешкодно передати всі права єдиному телемовнику.

Існує злободенна неможливість УПЛ знайти консенсус з усіма клубами. Я ніколи не заперечував, щоб клуби між собою домовилися. Я навіть на голосування це питання не ставив. В статуті ФФУ була норма, яка не кореспондується з сучасними правилами УЄФА та ФІФА. Треба спробувати провести ще один раунд переговорів.

Нам пропонувалося - ви під тендер, який повинен виграти один з каналів, дайте права. Але ж зараз паритет 50 на 50! Потрібен консенсус, а не подарунок, права одних, як трофей для інших. Сподіваюся на цьому засіданні Виконкому розставимо всі крапки над і, хоча Виконком розділився на 3 частини. Одна вчора провела кулуарну нараду і сьогодні винесла спільну позицію, яка не контактує з думкою колег. Моє побажання працювати разом на український футбол не знайшло відгуку і розуміння. Якщо український чемпіонат буде розірваний на частини, то гідної підготовки до фіналу Євро нам не бачити.

Я завтра дам запит в УЄФА щодо того, чи правомочна національна асоціація передати права клубів, незалежно від їхнього бажання, Прем'єр-лізі чи ні. Якщо УЄФА дасть згоду - ласкаво просимо. Тільки президенти клубів здатні сісти за стіл і домовитися, іншого виходу я не бачу, - резюмував Григорій Михайлович.