Українська правда

Прем'єр-ліга. "Металіст" переміг "Олександрію" та вийшов на перше місце

Сергей Шемшученко — 6 серпня 2011, 23:59

Харківський "Металіст" здобув чергову перемогу, але для цього йому довелося витратити трохи більше сил, ніж він планував. Новачок Прем'єр-ліги "Олександрія" вже вкотре в новому сезоні довела, що ставитися до неї зверхньо не варто - можна дуже боляче постраждати.

З самого початку харківська команда захопила ініціативу. Гравці у жовтій формі кружляли навколо штрафного майданчика суперників, обігрували тих за рахунок індивідуальних дій, але завжди знаходився хтось, хто страхував партнера і напівмомент залишався лише напівмоментом.

Ближче до середини тайму гості зрозуміли, що непогано було б й самим щось демонструвати, адже якщо відбиваєшся весь час, то сил може і не вистачити. Діяли "олександрійці" вже за звичною для стартових турів схемою - віддай м'яча Таргамадзе, а той щось вигадає. Давид очікування виправдовував і, безперечно, був найкращим у своїй команді. Швидкісні прориви, коли оббігти одного-двох суперників не проблема - фірмова риса молодого грузина. Шкода, що, за чутками, від українського громадянства, яке йому пропонували, Таргамадзе відмовився, такий гравець мав би зацікавити Блохіна.

І коли на полі встановився паритет і команди вже подумки готувалися до перерви грянув гром. Це Тайсон стрімко пробіг лівим флангом, навісив, невпевнена гра Паньківа - і Крістальдо головою переправляє м'яч у ворота. Джонатан в цій грі теж відзначився "фірмовою" якістю - тринькав моменти. Здається, що такого легіонера-марнотратника гольових можливостей Україна не бачила з часів раннього Брандао. Втім, все ж гол цього разу він забив, команда перемогла, а значить формально Маркевич правий, роблячи ставку на аргентинця, а не на Девіча.

Було цікаво побачити, що запропонує "Металісту" "Олександрія", які козирі викладе, аби відігратися. Адже команда у стартових турах якщо вже програвала в рахунку, то зрівняти рахунок їй не вдавалося. Не вдалося і зараз, але, здається, що новачок УПЛ зробив все, що міг. Так, за деякі можливості треба дякувати Старцеву, котрий невпевнено грав на виходах, але активний пресинг в центрі поля та флангові атаки (і не лише за рахунок Таргамадзе) у гостей виходили зовсім непогано.

Враховуючи, що не збиралися скидати обертів і господарі, котрим другий гол дозволяв дихати вільніше, другий тайм дивився на одному диханні. Але вже ближче до кінця гри більше пощастило "Металісту" - вже не перша помилка, викликана бажанням обіграти суперника біля власних воріт, коштувала олександрійцям голу. Хавьєр, немов рукою, поклав м'яч у куточок воріт Паньківа. До воротаря можна висунути претензію щодо побудови стінки, але удар сам по собі вийшов дуже точним, тому вішати всіх собак на голкіпера не варто.

"Олександрія" з останніх сил побігла вперед і нарешті домоглися свого. Примітно, що зробили це гості без Таргамадзе, котрий, схоже, потягнув м'яза під час чергового ривка. Кутовий, не кращі дії Старцева (ой, отримає свій шанс Горяінов, котрий був у запасі) і Гітченко головою замикає навіс партнера. Те, що гравці "Олександрії" не зупинилися, бо Вільягра лежав на газоні, треба вважати правильним, адже удар аргентинець отримав від власного воротаря.

"Металіст" мав ще момент, аби забити третій гол, не реалізував, і міг пропустити ще - Гітченко пробачив захист харків'ян. Після цього гравці Маркевича зрозуміли, що краще вже не поспішати бігти вперед та пробивати по воротах, а тягнути час, що їм блискуче і вдалося.

Ярославський не дарма з помітним полегшенням обіймався з сусідами по VIP-ложі після матчу. Адже, хоча за грою у нападі його команда зараз є чи не найефектнішою в Україні, виступи в захисті не дають заспокоїтися. І якщо у центрі з появою Торсільєрі надійності додалося, то з флангами треба щось робити. Вільягра занадто захоплюється атакою, а Пшеничних має певну стелю можливостей, у яку вже вперся і при зустрічі з нестандартним опонентом на кшталт Таргамадзе програє у швидкості мислення. Чи погоджується з такою точкою зору Маркевич? Побачимо з найближчих трансферних дій "Металіста" чи принаймні із змін у стартовому складі команди. А поки - три очки є три очки, при непоганій, хоч і небезпомилковій грі. Бодай до завтрашньої гри "Шахтаря", але "Металіст" заслужено очолив турнірну таблицю, з чим його і варто привітати. Команда набирає ходу, далі буде.