Українська правда

Прем'єр-ліга. Оболонь - Металіст - 3:3. Драма-феєрія у Києві

Сергей Шемшученко — 14 серпня 2011, 00:58

За підсумками стартових турів більшість фахівців поховали "Оболонь" - без трансферного посилення, без високого рівня фінансування, після продажу лідера минулого сезону Рибки - команда приречена, що тут і казати. Але спочатку "пацієнт" подав ознаки життя у грі проти "Зорі", згодом на рівних відіграв з "Таврією", маючи право скаржитися на арбітрів, а тепер і зовсім знахабнів, відібравши очки у фаворита першості.

При цьому, чогось екстраординарного команда не вигадувала. Як грала у свій "британський" футбол (не дарма тамтешній пивний бренд рекламують), так і продовжила. При цьому гра не зводилася до банальних виносів вперед, а там Мандзюк зачепиться. Ні, якщо була нагода атакувати низом, то команда робила це. Раз - невдало, два - невдало, а на третій щось да виходило.

"Металіст" почав зустріч дещо академічно, подовгу перепасовуючись без просування вперед і поплатився. М'яч після подачі кутового знайшов руку Гуйє, і суддя, не вагаючись, поставив пенальті. Пластун забив, заробивши на цьому 100 літрів пива, як автор першого голу команди в сезоні, і понеслася! Весь академізм харків'ян як рукою зняло - швидкі атаки обома флангами, індивідуальні рейди Тайсона та постріли Хавьєра здалеку.

Менша за половинуів тайму гості вже були попереду. Спочатку Крістальдо відчув ситуацію та добив м'яч після невдалої гри Реви. Віталій не зміг зафіксувати м'яч після удару Тайсона, бо м'яч вдарився перед цим о газон, але, забігаючи вперед, це була його остання помилка в грі. Потім Хавьєр без шансів для воротаря перекинув стінку. Гра зроблена? Так і було б, якби судді зафіксували гол Папи Гуйє після подачі штрафного тим таки Хавьєром. У самого сенегальця, швидше за все, офсайду не було, але арбітр на лінії чи то не побачив цього, чи то зреагував на партнерів центрбека, але рахунок 1:3 на табло не з'явився.

Можна зрозуміти розпач Маркевича, котрий після гри заявив, що судді змінили перебіг поєдинку, бо за різниці у два голи доля матчу була б вирішена. Але сам же тренер і назвав третю, після "Оболоні" та суддівства причину нічиєї. "Невимушені помилки" власних гравців, говорячи тенісною термінологією. Те, що "виконував" в цій грі Папа Гуйє нагадало, що зараз у мусульман священний місяць Рамадан, і значна кількість тренерів, в яких грають гравці, які сповідують іслам, використовують їх дуже обережно. Адже обмеження, які накладає ця релігія на віруючих в цей місяць, не кращим чином сумісні з навантаженнями професійного спортсмена.

Для початку (хоча ні, початок був в епізоді з пенальті), так от, для продовження він на рівному місці заробив "гірчичник"ю Потім не зумів влучити по м'ячу, маючи шанс забити. У другому голі формально винні Торсільєрі та Горяінов, але де був в цей момент Гуйє? Похапцем трусив до воріт. Ну, а третій гол - це пісня. Маючи змогу вибити м'яч подалі сенегалець не вигадав нічого краще, як відкинути його Горяінова. Той не чекав такого "подарунку", і Котенко розстріляв легенду "Металіста" з кількох метрів.

Маркевич не витримав і замінив Гуйє на Вільягру. До цього вийшов Девіч, котрий знову залишився у запасі, і одразу міг зрівняти рахунок. Але Рева, знаний майстер відбиття 11-метрових, "залишив" ногу по центру воріт і м'яч влучив саме у неї. Що відчував в цей момент Тайсон, котрий заробив пенальті та хотів його пробити, але тренери йому заборонили - треба було бачити. До кінця гри Девіч був непомітним, а виблискували на поле якраз Тайсон і Вільягра. Один рвав захист на лівому фланзі, інший на правому, і питання було лише "чи встигнуть?"

Зрівняти встигли, це Пластун випередив усіх під час кутового біля власних воріт, і, забувши, що пиво обіцяли лише за голи у чужі ворота, влучив у рамку, котру захищав Рева. На більше не вистачило везіння. Торсільєрі мав момент-близнюк друготаймового епізоду Гуйє, але не зумів пробити як слід. Може, тому що робив це ногою? До цього аргентинець змарнував ще один момент, коли треба було швидко зорієнтуватися. Вочевидь, це був просто не день центрбеків харківської команди.

"Оболонь" намагалася контратакувати, але недостатньо швидко, хоча і змогла витиснути червону картку для Хавьєра. Капітан команди повів себе просто безвідповідально. Так, твого товариша Романчука збили, але це не привід наздоганяти суперника та стрибати йому у ноги ззаду! Тепер дискваліфікація на пару ігор цілком ймовірна. Пару ігор, у яких очки команді Маркевича без свого лідера та найкращого бомбардира здобути буде дуже непросто, з такою грою в захисті так точно.

Ось такий вийшов матч, матч, де вистачало усього. Бажаєте пенальті? Є! Красені-гол? А як же! Помилки захисників та воротарів? Будь ласка, на будь-який смак! "Дрібниці", на кшталт вилучення, красивої індивідуальної гри, різних манер ведення матчу теж знайдуться. П'ятисотий матч Мирона Маркевича у якості тренера команди вищої ліги першості України мав запам'ятатися тренеру надовго. Його команді забили майже стільки ж, скільки за 5 попередніх турів (там 4 голи, тут в одній грі - 3), і "Оболонь" довела, що проблеми у обороні гостей залишаються невирішеними. Може, й краще, що це сталося зараз, ніж, наприклад, у четверговому матчі Ліги Європи з "Сошо" чи у поєдинку проти прямих конкурентів, де, користуючись штампом, гра буде за 6 очок. А Ковальцю хочеться побажати міцності духу. З таким налаштуванням на гру перемоги до його команди рано чи пізно повернуться, як вже повернулася звичка заробляти очки.