Українська правда

Пішли в атаку, а потрапили в полон...

Сергей Шемшученко — 12 вересня 2011, 21:39

12 вересня - це ще один день, коли свою чергову тактичну перемогу над своїми ворогами святкує президент ФФУ Григорій Суркіс. 13-14 вересня у Києві мало відбутися виїздне засідання міжнародного спортивного арбітражного суду по "договірній" грі "Карпати" - "Металіст". Саме у ці дні і "Карпати", і "Металіст" мали доводити, який поганий Суркіс, котрий сфабрикував справу проти їх команд. Але не судилося і розгляд цієї справи перенесений на невизначений термін.

Ще півроку тому "Карпати", "Металіст" і група підтримки з Донецька робили все можливе, аби прибрати зі своєї посади Григорія Суркіса. Тоді зробити це не вдалося, оскільки за Суркіса піднялася Європа і світ в особі Мішеля Платіні та Йозефа Блаттера. Після невдалих спроб революції і "Металісту", і "Карпатам" довелося домовлятися, тому що запахло смаженим. Потім було рішення КДК ФФУ, де гру "Карпати" - "Металіст" назвали "договірною", з обох команд мали зняти по 9 очок, а найпалкіших учасників конфлікту дискваліфікували й оштрафували.

Далі була апеляція "Металіста" до Спортивного арібтражну суду, який є останнью інстанцією у вирішенні таких суперечок.

Але це все передісторія.

Через нетривалий час власник "Металіста" Олександр Ярославський зрозумів, а пан Сергій Стороженко його ще раз запевнив, що у Лозанні сидять серйозні дядьки, і це не найгуманніший український суд. Отже, далі пішли повідомлення про те що Суркіс і Ярославський домовляються, а останній це навіть підтвердив.

Прохання ж представників "Металіста" про перенесення розгляду цієї справи цілком логічне, а його формулювання не зовсім. Що означає: "розгляд даного питання зараз може негативно позначитися на іміджі майбутнього Євро-2012"? Про це знають лише в Харкові? Так як цьому іміджу шкодить нинішня влада, а також спроби Ярославського та Ко скинути Суркіса на початку цього року, вже нічого сильніше не зашкодить.

Причому, перенос цієї справи за проханням "Металіста" на грудень також логічний як ніколи. Справа в тому, що у грудні має відбутися Конгрес Федерації футболу України, який так і не відбувся у минулому році через усім відомі події з "повстанням проти Суркіса".

За інформацією "Чемпіона", у Харкові готують "баш на баш": ми не маємо жодних претензій у роботі ФФУ, і знову Григорій Суркіс стане єдиним месією українського футболу, щоправда, на час. В обмін - усі можливі важелі впливу від Суркіса на Лозанну, щоб той зумів домовитися про скасування приговору, який виніс сам же ГСМ "Карпатам" і "Металісту".

Але у Харкові, Донецьку чи Львові, також розуміють, що на то він і Суркіс, що тримається на плаву не один десяток років, а багато його ворогів зникли з футбольної карти України. У ФФУ на заклик "Металіста" перенести розгляд справи по "договірняку" на грудень з посмішкою натякнули, що краще перенести на термін до закінчення Євро-2012.

За нашою інформацією, у "Металісті" такий реверанс від ФФУ зрозуміли та задумалися.

Уся справа в тому, що у ФФУ нам джерела неофіційно підтвердили, що Григорій Суркіс дуже сумнівається у благородних намірах його опонентів і хоче мати гарантію, що весь 2012 рік, а включно Конгрес ФФУ і той же чемпіонат Європи, пройдуть для нього без проблем.

Якщо ж Євро-2012 пройде успішно, то авторитет Суркіса ще більш зросте, і це добре розуміють у ФФУ, і в Харкові, і в Донецьку...

Тобто, після самого Євро-2012 Суркіс може закрутити справу по "договорняку" по-новому і вже домовлятися з опонентами на правах переможця, щоб знову обиратися на новий термін на посаду президента ФФУ... Що-що, а цього в планах ні Ярославського, ні Ахметова, ні Колеснікова не було. Григорію Михайловичу відвели час на посаді президента ФФУ у високих кабінетах максимум до грудня 2012 року, але схоже, що вони помиляються, і сюпризи від Суркіса у них ще попереду.