Головне

Ліга Чемпіонів. "Шахтар" - "Зеніт" 2:2. Нічия на межі поразки

20.10.2011 01:35 1364 0
Ліга Чемпіонів. "Шахтар" - "Зеніт" 2:2. Нічия на межі поразки

"Шахтар" йде на останньому місці після першого кола групового етапу Ліги Чемпіонів, а лідером групи є АПОЕЛ". Скажи хто цю фразу після жеребкування на нього в найкращому випадку подивилися б як на божевільного. Але "гірники" втретє не змогли перемогти, а кіпріоти втретє примудрилися не програти - і от результат.

Насправді донецька команда має дякувати зі нічию у матчі з "Зенітом". Про це після зустрічі заявили і тренер, і капітан команди. Луческу та Срна висловили невдоволення діями колективу. Першому не сподобалися дії центра захисту, другий заявив, що дехто з партнерів міг би бігати і швидше. І якщо до другого твердження претензій немає, то з першим не все так просто.

Адже саме Луческу вирішив довірити парі Чигринський-Чижов. Так, Ракицький дискваліфікований, але ж напарником Чигринського міг стати Кучер чи Хюбшман. Перший напередодні гри запевнив, що готовий грати навіть зі зламаним пальцем і, як покаже кінцівка зустрічі, не обманював. Другий давно не грав в центрі захисту, але його досвід, чіпкість, вміння грати жорстко, але в межах правил були б дуже корисні. Луческу вирішив інакше - і прогадав.

І справа навіть не в помилці Чижова, що призвела до другого голу. "Зеніт", якщо так можна висловитися, системно переграв донеччан. Російська команда була мобільніша, гостріша, не зловживала тяганиною м’яча поперек поля. Вже на перших хвилинах вона мала відкривати рахунок. Позиційна помилка Чигринського призвела до пенальті, і добре, що в воротах у "гірників" справжній фахівець з відбиття 11-метрових. "Зеніт" не знітився та продовжував йти, а точніше бігти на ворота Рибки.

Пітерці претендували на ще один пенальті, Рибка врятував після виходу Данні сам-на-сам, і от нарешті стався гол. От тільки футбол - гра нелогічна, і м’яч залетів не в ті ворота. Невідомо як готувалися гості до матчу, але вочевидь у них не відклалося в пам’яті, що Вілліану не варто давати простору поблизу воріт. Метр переваги - і виймайте після фірмового обвідного удару. Малафєєв міг би зіграти і покраще, хоча удар видався дуже красивим.

Відповідь гостей. Данні не реалізує ще один вихід на побачення з Рибкою, Файзулін влучає у стійку, розстрілюючи напівпорожні ворота з гострого кута, і от ззовні незграбний Бухаров віддає суперпас на Широкова. Роман на швидкості проскочив Рибку та майже без опору від Срни закотив м’яч у ворота. До кінця тайму темп трохи впав, здавалося, що 45-хвилинка закінчиться внічию, але "Зеніт" "привіз" собі ще один гол.

Постріл Раца йшов повз ворота, але влучив у ногу Ломбертсу. У ситуації швидше всіх зорієнтувався Луїс Адріано. Постріл в кут воріт, "гол в роздягальню", психологічна перевага, котру у другому таймі тільки нарощувати. Так здавалося, але не так вийшло. Перший момент справді створив "Шахтар", Жадсон мав забивати після гострого прострілу Кости. Але далі продовжилося все в стилі першого тайму.

Неточний постріл Данні, трохи неточний штрафний від Файзуліна, і "Шахтар" не витримує тиску. Чигринський незрозуміло нащо віддав поперечний пас на Чижова, котрий був не готовий до цього, послизнувся, і Файзуліну залишалося лише перекинути Рибку, котрий був далеко за межами воротарського майданчику. З технікою в росіянина все виявилося в нормі. Одразу ж Данні не реалізував третій вихід віч-на-віч, і...все.

Темп гри різко впав. Не те, щоб суперники не хотіли забити ще, але цілісного враження гра не справляла. Срна та Фернандіньо били з гострих кутів, але Малафєєв не бажав помилятися. Натомість у гостів останній момент після помилки Рибки на виході не реалізував Данні. Вочевидь португальцю була не доля забити цього вечора, і м’яч після його удару головою з пари метрів виніс з лінії воріт Кучер. Наостанок Фернандіньо впав у штрафному майданчику суперників, але суддя навіть не звернув на це уваги - стандарти суддівства в Європі трохи інші, ніж в Україні.

Підсумки? По-перше, "Шахтарю" за два тижні треба помітно додати у "фізиці". Як це зробити на фоні ігор з "Металістом" та "Динамо", котрі мають виснажити "гірників" незрозуміло. По-друге, вкрай бажано підійти до гри-відповіді в оптимальному складі, особливо це стосується захисної лінії. Хоча і в нападі, де Адріано окрім голу нічого не показав, є де додавати. По-третє, необхідно додати у психології. "Чорно-помаранчевим" помітно бракувало спортивної злості. У матчах, де суперник не складає лапки ще до початку зустрічі, "Шахтар" цього сезону ще не перемагав. Поразка від "Динамо" в Суперкубку, вистраждана нічия з тими ж киянами в чемпіонаті, втрата очок з "Чорноморцем" та всі три гри у Лізі Чемпіонів. І з "Порту", і з АПОЕЛом, і от тепер з "Зенітом" команда забивала першою, але не знала, що робити далі, коли супернику вдавалося відігратися. Необхідний "план Б". Від того, чи виробить його Луческу і залежатиме доля команди. Команди, котра мріяла про перемогу в Лізі Чемпіонів, а тепер близька до того, щоб створити головну сенсацію групового етапу. І знак цієї сенсації аж ніяк не "плюс".

Коментарі ()