Головне

Deleted. Ліга Чемпіонів. "Зеніт" - "Шахтар" 1:0. Без шансів для Донецька

01.11.2011 21:15 1653 0
Deleted. Ліга Чемпіонів. "Зеніт" - "Шахтар" 1:0. Без шансів для Донецька

Недооцінити зустріч "Зеніта" та "Шахтаря" у Санкт-Петербурзі було важко. Команда, яка поступилася б, фактично на відсотків 90 втрачала шанси на продовження боротьби у Лізі Чемпіонів - у весняній стадії плей-офф. Особливо болючим такий удар був би для донеччан, які минулого розіграшу дійшли до чвертьфіналу. Тому і налаштовувалися гравці відповідно.

Звичайно, всі говорили, що шанси рівні - 50 на 50. Однак десь у середині голови у більшості знавців футболу все ж перевага віддавалася господарям. Тут багато факторів говорили на користь російського клубу.

По-перше, пітерці чудово йдуть у чемпіонаті, що не скажеш про "гірників", які "Олександрію" у суботу важко переграли. До того ж посідають наразі друге місце у турнірній таблиці. По-друге, психологічний тиск, який чинився на команду з боку преси. Не всі звикли бачити "Шахтар" у такій ситуації. По-третє, ціла низка травм, яка вибила чимало гравців основного складу донеччан.

Усе це, а також той факт, що "Шахтар" грав на виїзді, і надавали ту маленьку, яка могла перерости у пристойну, перевагу "Зеніту". Ну і не варто забувати, як "Зеніт" відіграв на "Донбас Арені" (а як вдома проти "Порту"!). Лише кураж Рибки допоміг "помаранчево-чорним" не зганьбитися перед своїми вболівальниками. До речі, останніх у Пітері очікували чимало - більше тисячі.

Луческу вирішив не видумувати велосипед, обравши на матч тактику, яка на "ура" пройшла у кубковій зустрічі проти "Динамо". Донеччани очікували стартового натиску господарів... Якого вони, на жаль, не дочекалися. Луческу не вгадав раз. Потім "гірники" спробували організувати стрімкі контратаки. І тут "Зеніт" виявився стабільнішим за "Динамо". Особливо не напружуючись відбивали пітерці атаки, яких утім було дуже мало. Луческу не вгадав два.

Незвично слабо відіграв перший тайм Мхітарян - постійно помилявся, втрачав м'яч у простих ситуаціях. Тому цілком можна було очікувати, що Луческу змінить Генріха та випустить когось із бразильців. Мірча вирішив по-іншому, однак помилятися від цього вірменин менше не став.

Один у полі не воїн. Це про Рибку. Як не старався Олександр, як не рятував команду, а "Зеніт" таки свого досягнув. Після подачі кутового найспритнішим виявився Ломбартс. А до того, як тільки пітерці почали швидко переходити в атаку, у донеччан почали виникати серйозні проблеми. Рибка тричі не давав господарям забити. А били ті і з шести метрів, і з восьми, і з десяти...

У другому таймі "Зеніт" віддав ініціативу гостям, запрошуючи тих атакувати. Проте у "Шахтаря" у цей вечір нічого не клеїлося. Заміни не допомогли. Луческу не вгадав три. Найнебезпечнішими виявилися удар Вілліана здалеку, який Малафєєв на кутовий перевів (чи летів м'яч у ствір, ще те питання), а також навіс Кости з кутового, який опустився на сітку поруч з поперечиною. Все!.. Доходило до того, що Ракицький і Шевчук опинялися на незвичних позиціях у нападі. Бразильці ж проти щільного захисту пітерців виявилися небоєздатною зброєю.

Останнє підтвердження провальної гри "Шахтаря" - це статистика ударів. 16:3 на користь "Зеніта", 9-1 у ствір воріт. Такого фіаско команда Луческу давно не зазнавала!.. Тепер "помаранчево-чорні" фактично втратили шанси на продовження боротьби у Лізі Чемпіонів. Однак ще треба дочекатися результату матчу АПОЕЛ - "Порту".

P.S. Що скаже Містер? Знову завадило суддівство? Чи все ж визнає, що "Шахтар" має конкретні проблеми?..

Коментарі ()