Українська правда

Суркіс розповів про чутки, здійснені та нездійснені трансфери "Динамо"

Сергей Шемшученко — 13 січня 2012, 13:18

Київське "Динамо" проводить активну трансферну політику, але ЗМІ дуже часто помиляються, приписуючи киянам інтерес до тих чи інших гравців.

Про це "Спорт-Экспрессу в Украине" заявив у дуже детальній розмові з приводу потенційних новачків команди президент клубу Ігор Суркіс.

Лукас

- Це всього лише чутки. це хороший футболіст, однак він не входив і в розширений список наших трансферних пріоритетів.

Хорвати

- Зустрічався з президентом наших загребськіх одноклубників Здравко Мамічем в Києві, але - зовсім з іншого приводу. Наш клуб - це ж не тільки перша команда, ми проводимо молодіжні турніри, в які запрошуємо команди з різних країн.

Наша розмова з колегою стосувалася в тому числі перспективи обміну молодими талантами, але захисника з Хорватії, про який гудів інтернет, ми купувати не планували. Як, втім, не розглядали і кандидатуру вікового нападника з "Ювентуса".

Мілевський

- Строго кажучи, ми готові розлучитися з будь-яким гравцем, якщо надійде пропозиція, здатна влаштувати клуб і його самого. Що до Мілевського, то йому, на мій погляд, далеко не завжди вистачає внутрішньої мотивації і порядності в побуті по відношенню до своєї команди.

Зрозумійте правильно: він дуже сильний футболіст, але йому явно не завадило б переглянути ставлення до справи і правильно розставити пріоритети. На першому місці має бути футбол, адже він - гравець не тільки "Динамо", а й національної збірної. Шкода, що хлопець щороку потрапляє у всілякі історії, що привертають увагу жовтої преси, і потрапляє не випадково. Гравцеві «Динамо» не личить так поводитися.

- Пропозиції? Поки нічого конкретного не було. І Артему пора б задуматися над тим, що через якийсь час на нього теж може не виявитися попиту, і не ми станемо пропонувати продовжити контракт, що добігає кінця у 2013 році.

Принципи кадрової політики

- Згоден з позицією нашого спортивного директора Олексія Михайличенко: перш ніж купувати новачків, треба подивитися, як проявить себе на зборах перспективна молодь, вже знаходиться в "Динамо". Комусь здається, що юним хлопцям зарано підключатися до роботи з першою командою, але ж не виявилося ж рано Денису Гармашу або Андрію Ярмоленку.

Скажімо, після травми нарешті відновився Владислав Калитвинцев, в дублі є перспективний хавбек Віталій Буяльський та голкіпер Георгій Бущан. Головний тренер цілком згоден з цією позицією, а я - орієнтуюся на думку професіоналів.

Проблема з лівим захисником

- Це відбувається лише тому, що нам не відомі точні терміни повернення в стрій Горана Попова. У чемпіонаті нам вдалося закрити цю позицію завдяки вражаючій універсальності Бетау, хоча всі розуміли, що зліва в обороні він виглядає не настільки впевнено, як у центрі або праворуч.

Селекційна служба розглядає кандидатури лівих захисників, але неодмінною умовою є те, щоб футболіст не був слабшим Попова або Бетау - інакше подібний трансфер втрачає сенс.

Родрігес

- Ми не розглядали його як раз тому, що хочемо дати дорогу своєї молоді. Якщо вже судилося заграти в основі 19-річному хлопцю, нехай це буде наш вихованець, а не легіонер.

Каддурі

- Треба подивитися, в яких кондиціях він повернеться. Якщо в оптимальних, такий досвідчений гравець нам вже точно не завадить - навіть як запасний, готовий в будь-який момент вийти і підсилити гру.

Маграо та потенційний суд

- Конфлікт з бразильцем дійсно існує, і виник він на рівні тренер - гравець. Маграо не хотів підпорядковуватися загальнокомандним вимогам, бачив себе тільки на одній позиції, а від інших, де його намагався використовувати наставник, відмовлявся.

Звичайно ж, ми його штрафували, але робилося це з дотриманням всіх встановлених у клубі правил. Що ж, якщо Маграо вибрав настільки некоректний шлях розставання з "Динамо", ми готові його пройти, доводячи свою правоту і наполягаючи на компенсації - чи то від самого гравця, чи то від клубу, який побажає його придбати.

Він без дозволу головного тренера і президента покинув розташування команди. За період відсутності, не беручи участь в тренуваннях та іграх, звичайно, не отримував зарплату. Все це теж офіційно проведено наказами по клубу - ми не можемо платити гравцеві, який знаходиться незрозуміло де.

Андре

- Клуб, за який він зараз виступає, заплатив нам близько двох мільйонів євро за річну оренду і пріоритетне право викупу трансферу. Якщо "Атлетико Мінейро" виконає всі передбачені договором умови і придбає права на гравця, ми у збутку не залишимося. Шкода лише витрачених свого часу сил на його купівлю і надій, які ми покладали на Андре, - користі "Динамо" він так і не приніс.

Ні - повернеться до Києва і буде відпрацьовувати контракт, як і личить справжньому професіоналу. При цьому Андре доведеться переглянути свої погляди і ставлення до справи.

Кичак

- До мене звернувся президент цього клубу Микола Лавренко: за його словами, новий наставник олександрійців Леонід Буряк хотів би бачити Кичака в своїй команді. Нам це теж вигідно: надати перспективному хлопцю ігрову практику в "Динамо" можливості немає, а шанс проявити себе, нехай і в оренді, в основному складі іншого клубу з прем'єр-ліги лише посприяє його зростанню.

Бойко

- Розмови з приводу продовження оренди у нас не було. Ми на півроку віддали в Кривий Ріг двох своїх футболістів, але якщо Кирило Петров, судячи з усього, продовжить там виступи, то Бойко - повернеться до Києва.

Таргамадзе

- Не бачу резону обговорювати цю тему: гравець вибрав свій шлях, підписав контракт з "Шахтарем", однак тепер йому доведеться доводити право на місце в складі, граючи в оренді в "Іллічівці". Що ж до "Динамо", то готовий знову повторити: ми до Таргамадзе інтересу не виявляли.

Нінковіч

- Якщо надійде пропозиція, ми будемо готові її розглянути, але наскільки я знаю, сам Мілош хотів би залишитися в "Динамо" і довести обгрунтованість претензій на місце в складі. Кар'єра, мені здається, вийшла у цього гравця дуже неоднозначною - для нашого клубу він здатний зробити значно більше, ніж йому вже вдалося на даний момент.

Ярмоленко та "Ліверпуль"

- Наша позиція однозначна і узгоджена з самим гравцем, який категорично не має наміру нікуди йти. Андрій справжній патріот клубу, і це пов'язано в тому числі з тим, що свого часу його не оцінили в динамівській школі, і він, знаю від нього і його батька, дав собі слово довести, що гідний грати в нашій команді.

Бертольо

- Єдиною пропозицією, що ми отримали від "Колона", було передати футболіста в безкоштовну піврічну оренду. Але це ж несерйозно! Усі, хто був причетний до трансферу цього гравця, продовжують наполягати на його великому таланті, і я сподіваюся, що оговтавшись від травм він зможе нарешті довести це на ділі.

Дуду

- Ми з головним тренером погодилися відпустити його на певний строк тому, що у Дуду був на батьківщині судовий процес з дружиною. Не в нашій владі, на жаль, впливати на те, що футболісти в ранньому віці обзаводяться сім'ями, а потім - починають ділити з подружжям дітей і майно. Єдина претензія: футболіст не прилетів до обумовленої дати у Київ, пославшись на затримку розгляду, за що буде оштрафований.

Корреа

- До літа, коли закінчується термін дії контракту, - напевно, він залишиться.

Ескобар

- Ескобара ми брали саме на перспективу. Хлопець працює з дублем і має всі шанси проявити з часом ті якості, на які звернули увагу селекціонери. Сьомін вирішить, брати його на збір до Іспанії або краще поки віддати в оренду.

Хачеріді

- Хлопцям дійсно треба поговорити з Женею, і той повинен визнати свою провину. Навіть не стільки визнати, скільки зробити висновки і не повторювати подібного надалі. Щоб партнери та тренери знали: якщо Хачеріді вийшов на поле, він команду не підведе.

Інтерес Коломойського до Євгена? Говорити можна все що завгодно. По Роману Зозулі ми конкретну пропозиція отримали, а по Хачеріді - ні...