Українська правда

Ліга Чемпіонів. "Наполі" - "Челсі" - 3:1. Про "сенаторів" та "аристократів". ВІДЕО

Сергей Шемшученко — 22 лютого 2012, 01:09

"Наполі" надзвичайно впевнено переграв "Челсі" та фактично гарантував собі вихід у чвертьфінал Ліги Чемпіонів. Сказати кому попереднє речення ще два роки тому - і на тебе подивилися б в кращому випадку, як на людину, далеку від футболу. А зараз - все логічно, все закономірно.

Про чехарду з тренерами у "Челсі" після відставки Моуріньо у 2007-му і, зокрема, про можливу відставку учня "Особливого" Віллаш-Боаша за останні дні не написав тільки лінивий. Нібито Роман Абрамович дав португальцю дві гри на виправлення ситуації. Першу, кубкову з першоліговим "Бірмінгемом", лондонці вже не змогли виграти. Тому другу зустріч, у єдиному турнірі, котрий ще не підкорився амбітному клубу, очікували з великим нетерпінням.

Стартовий склад "Челсі" говорив багато про що. Віллаш-Боаш зробив ставку на футболістів, котрі зобов'язані місцем в основі клубу саме йому. Або прийшли при ньому (Кехілл, Мейрелеш, Мата), або закріпилися у старті завдяки рішенням АВБ (Босінгва, Рамірес, Старрідж, Давид Луїш, Івановіч). Натомість залишилися у запасі Коул, Ессьєн та Лампард, дуже "вчасно" отримав травму Террі...

Все це підтверджує інформацію про конфлікт 34-річного тренера з ветеранами команди. У Італії футболістів, котрі вже мають більший вплив у роздягальні, ніж на футбольному полі, називають "сенаторами". Такі гравці перебувають у команді досить довго, аби триматися один одного і скептично ставитися до тренера. Втім, зрозуміло, що явище це не суто італійське і на кожен класичний приклад з "Міланом" Костакурти, Мальдіні, Альбертіні, знайдеться іноземна відповідь з "Динамо" Гавранчіча, Гіоане та Черната.

Згадайте фірмовий гол "Челсі" останніх років. Це або навіс від Малуда, Феррейра чи Коула на Дрогба з Анелька або дальній постріл того ж Дрогба, Ессьєна чи Лампарда (в останнього неодмінно з рикошетом). Гра цієї команди, справді дуже сильної і висококласної, базувалася на фізичній міці та витривалості, здатності втоптати суперника, притиснути до воріт, звідси і рикошети (скупчення опонентів біля власних воріт).

Але роки йдуть, ніхто не молодшає, тому зараз ці футболісти вже не здатні стабільно виконувати "фірмові" дії, тренер це бачить і намагається перебудувати гру, знизити роль ветеранів. Отак вже пішов з команди Анелька, не пропонують нову угоду Малуда та Дрогба, скандалить після заміни Лампард, відмовляючись потиснути руку Віллаш-Боашу. А грати футболістам хочеться завжди, коли здорові. От і думайте, чи виникає у них бажання битися за тренера, котрого можуть от-от відправити у відставку та робити все, що можуть, для клуба, котрий залишать наприкінці сезону.

Тому жодним чином не треба дивуватися перемозі "Наполі". Команда пропустила нелогічний гол після того, як м’яч підстрибнув та замість виносу у Каннаваро вийшов пас на Мату. Іспанець свій шанс використав, але після цього "Челсі" шансів, аби розвинути успіх не мав. Італійці тиснули і до цього (Чех блискуче зіграв під час виходів сам-на-сам Кавані та Маджо), не були збентежені і після пропущеного м’яча.

Ще до перерви "солодка парочка" неаполітанців Лавессі-Кавані відзначилася двома голами. Спочатку аргентинець з красивим біблійним ім’ям Езекіель скористався пасом уругвайця та "виконав" удар в дальній кут (відзначимо, що Кавані ще й утягнув за собою Мейрелеша). А потім забив і сам Едінсон, котрий в акробатичному стрибку увігнав м’яч в сітку після прострілу Маджо. Справа відбувалася вже у доданий арбітром до тайму час, тому уявіть який удар було нанесено по і без того не надто міцній психиці теперішнього "Челсі".

Не скажеш, що лондонці у другій половині гри були вже зовсім ніякі. Однак з квартету атакувальних гравців активність проявляли лише Старрідж та Мата, а от Дрогба з Малуда були дивовижно пасивні, немов би виправдовуючи відоме прізвисько лондонського клубу - "Аристократи". Віллаш-Боаш вирішив, можливо, востаннє довіритися їм старим колегам та випустив на поле Лампарда з Ессьєном, однак перший окрім не дуже сильного удару вже наприкінці гри нічим не запам’ятався, а другий перебуває у відверто поганій фізичній формі. Коли це ще Майкл програвав так багато єдиноборств?

"Наполі" особливо не біг вперед великими силами, розраховуючи на контратаки. Одна з них призвела до третього голу - в середині тайму довгий пас Кампаньяро став несподіванкою для Коула та Луїша. Перший ніби й вийшов вперед, залишаючи суперника у офсайді, але не просигналізував про це партнеру. Давид та Чех, котрий якось зарано вибіг з воріт, не завадили поперечній передачі Кавані на Лавессі та "дублю" аргентинця.

Міг увійти і четвертий, але Маджо у аналогічній ситуації пробивав у фактично порожні ворота з лівої та влучив у Коула. Але і без того складно уявити, що у грі-відповіді "Челсі" вдасться відігратися. Востаннє, коли "аристократи" програвали першу гру раунду плей-офф єврокубків з рахунком 3:1, вони у другій зустрічі зіграли 2:2 з "Монако", котрий тоді вийшов у фінал Ліги, де програв, так-так, Моуріньо та його "Порту". То може є сенс подивитися, кому далі програє "Наполі" та зробити висновки щодо персони майбутнього тренера "Челсі"?

Ліга Чемпіонів

1/8 фінала

Перший матч

"Наполі" (Італія) - "Челсі" (Англія) - 3:1 (2:1)

Голи: 0:1 - Мата (27), 1:1 - Лавессі (39), 2:1 - Кавані (45), 3:1 - Лавессі (65)

"Наполі": Де Санктіс, Суніга, Каннаваро, Кампаньяро, Ароніка, Гаргано, Гамшик (Пандєв, 82), Інлер, Маджо, Лавессі (Джемала, 74), Кавані

"Челсі": Чех, Івановіч, Давид Луїш, Кейхілл, Босінгва (Коул, 12), Мейрелеш (Ессьєн, 70), Рамірес, Малуда (Лампард, 70), Мата, Старрідж, Дрогба

Попередження: Кавані (39), Мейрелеш (41), Кейхілл (56)