Українська правда

"Ворскла": Павлов був, Павлов є, Павлов буде

Сергей Шемшученко — 24 лютого 2012, 16:44

На фоні провального внутрішнього виступу "Дніпра" та "Карпат", невдач грошовитих "Іллічівця" та "Металурга" цьогорічну "Ворсклу" особливо не критикують. Хоча, здавалося б, привід є: вчорашній учасник єврокубків за 10 турів до фінішу першості посідає лише 9-е місце. Але саме у попередньому реченні і криється причина індульгенції полтавців.

Команда дуже відповідально поставилася до виступів у Лізі Європи, змогла створити невеличке диво, обігравши у гостях "сіяне" бухарестське "Динамо" за рахунок дубля вчорашнього юніора Баранника. Та й у груповому турнірі виглядала дуже пристойно, хоч і фінішувала без жодної перемоги. Однак саме оця самовіддача, котру можна було помітити у кожній грі, і стала основним фактором, що допоміг "Ворсклі" завоювати симпатії ЗМІ та пересічних вболівальників.

І перші, і другі віддають належне головному тренеру "зелених" Миколі Павлову. Досвідчений екс-наставник "Дніпра", "Динамо" та "Іллічівця", який пройшов і Крим, і Рим, здається, перебуває у гармонії в затишному місті. Достатньо відомо, що Павлов захоплюється голуб’ятнею, однак той процес, котрим він нині займається, більш нагадує хобі римського імператора Діоклетіана. Той, відійшовши від влади, мешкав у провінції та вирощував капусту, на яку не могли нахвалитися сусіди. Схоже, що досить скоро до "Ворскли" завітають гості, от тільки "капусту" пропонуватимуть саме вони.

Вже цієї зими було чимало повідомлень про інтерес багатеньких клубів до лідерів "Ворскли". Так Янузі відправляли у "Фенербахче" та "Ганновер", котрий запам’ятав кремезного форварда по Лізі Європи, Селіна сватали у "Дніпро", а хітом міжсезоння стала новина про потенційний перехід Безуса у "Динамо". Про останній трансфер стільки говорили, що навіть дивно, що Роман й досі перебуває у розташуванні "Ворскли". Однак і сам хлопець, і Павлов вірно розсудили: якщо хлопець "засвітиться" на Євро, то ціна на нього буде дещо іншою і умови пропонуватимуть кращі. А для того, щоб потрапити у команду Блохіна необхідно мати стабільну практику, чого "Динамо", заклопотане гонитвою за "золотом", гарантувати не може.

А тому "Ворскла", втративши з виконавців, наближених до основи, фактично одного Закарлюку, який не схотів стати тренером, вступає на фінішну лінію фактично з тим саме боєкомплектом, що й восени. Даллку-молодший - це придбання на перспективу, хоча відгуки про хлопчину й дуже хороші, але до 18-річчя він "Ворсклі" не помічник. Звичайно, допоміг би команді Кузнецов, але Сергій обрав не менш грошовитий "Севастополь", де буде королем, а не "одним з". Тому атака отримала підсилення хіба що в особі Будника. По його перспективам, враховуючи наявність Маркоскі, сказати щось конкретне важко, але, знаючи вміння Павлова розкривати таланти орендованих гравців, хочеться вірити в світле майбутнє Євгена. Так саме, до речі, як і у майбутнє Западні, однак тут сподівань, відверто кажучи, поменше: талановиту молодь з нинішнього "Іллічівця" не відпускають.

Втім, для успіху треба, аби команда зробила висновки з помилок у першій половині сезону. Адже списувати все на єврокубки не варто. По-перше, "Ворскла" посередньо грала вдома. Лише 14 очок у 10 матчах - менше, ніж 50% можливого! І це при тому, що навесні у Полтаву завітають "Шахтар" і "Металіст". Проблемою для команди тут ставали ситуації, коли суперник, що нібито сидів в обороні, раптом забивав першим. "Сухі" поразки від "Арсеналу" та аутсайдерів сезону з "Оболоні" та "Олександрії" доволі красномовні.

По-друге, є досить серйозні питання до лінії захисту. Кілька разів команда влаштовувала день відкритих дверей і починався фестиваль забитих. Добре, коли вдавалося забити більше, ніж суперник, як було з "Таврією" (3:2) та в домашній грі з донецьким "Металургом" (4:2), однак випадків, коли команда програвала в таких матчах, теж вистачало. "Іллічівець" вдома переміг 4:1, першоліговий запорізький "Металург" у кубковій грі розбив полтавців 3:0, нарешті той-таки "Металург" донецький взяв ефектний реванш вдома - 6:3! Фірмовою ознакою команди останніх сезонів була якраз надійна якісна гра в обороні, зараз же Долганський часто просто не встигає виправляти помилки захисників.

Та все ж перспективи в команди є. Тут, перш за все, каледар сприяє - майже з всіма суперниками по боротьбі за путівку в Лігу Європи ще доведеться грати. Та й відставання від 6-го місця становить 6 очок - не мало, але й не захмарна величина. Хоча, враховуючи виліт "Динамо" з Кубку, краще вже одразу боротися за 5-у сходинку, адже невідомо, хто там до фіналу потрапить, та й випереджає 5-е місце ("Кривбас") "ворсклян" на 7 очок, принципової різниці нема.

Зрештою, ще питання - чи справді всі, хто випереджає "Ворсклу" насправді хочуть грати у єврокубках? В той час, як самі полтавці твердять, що тільки розсмакували смак Ліги Європи і хочуть ще. А головне - за сукупністю тренерської майстерності та майстерності "основи" "Ворскла" не поступається у другому ешелоні майже нікому, за винятком, хіба що "Дніпра". Командна гра є, характер є ("Металіст" й досі згадує як з домашніх 2:0 на нічию влаштувався з суперголом Безуса), а результат зазвичай до цього докладається. Навіть якщо не цього сезону, то наступного. Може, трохи з іншим складом, але доки в Полтаві працює Павлов за команду можна бути спокійним.

Найкращий матч: "Металіст" - "Ворскла" - 2:2

Найгірший матч: "Металург" - "Ворскла" - 6:3

Тріо найкращих гравців першої половини сезону: Безус, Янузі, Ребенок

Гравець-розчарування: багаторічний лідер Маркоскі - схоже, почав здавати фізично. Менше гостроти, ніж звикли, йшло від Йована, але в нього ще є час довести, що справа лише в травмах (16 ігор з 20, 14 в основі).

Прогноз: боротьба за місця в Лізі Європи до останнього, все залежатиме від Кубку - читай, 6-е місце