Українська правда

Підсумки 31 туру АПЛ

Сергей Шемшученко — 3 квітня 2012, 13:16

31 тур Англійської Прем’єр-Ліги видався набагато цікавішим за попередній, де значних сенсацій, за виключенням програшу Ліверпулю, не відбулося: забито чимало голів, лідери знову втрачали очки, здійснювалися неймовірні камбеки. Отож, розпочнемо.

Матч туру. Центральним матчем 31 туру АПЛ чимало англійських фахівців визнавало протистояння "Ньюкасла" та "Ліверпуля". Обидва клуби борються за позиції, які дають можливість виступати в єврокубках. Разом з тим, особливого статусу матчу надавав той факт, що в попередніх 6 матчах "Ліверпуль" зазнав 5 поразок. Тому від команди Кенні Далгліша всі очікували справжньої битви. Та, на жаль для фанатів "мерсисайдців", команда не змогла нічого протиставити злагодженій грі "сорок". Як наслідок 2-0, "Ліверпуль" зазнав 6-ту поразку за останні 7 турів і ризикує взагалі залишитися без участі в єврокубках. А "Ньюкасл", в свою чергу, має реальні шанси зайняти четверте місце, яке дає право брати участь в Лізі Чемпіонів.

Нічия туру. Шоу, яке видали "Ман Сіті" та "Сандерленд" на "Сіті оф Манчестер Стейдіум", повністю заслуговувало б на звання матчу туру. Футболісти "Сандерленда" здійснили блискучу роботу і стали першою командою, яка перервала переможну домашню серію "Манчестер Сіті", що тягнеться з лютого 2011 року. Матч відбувався за цікавим сценарієм: 0-1, 1-1, 1-2, 1-3, 2-3,3-3. У заключній стадії "Сіті" відіграв два голи за хвилину, проте їм не вдалося дотиснути "котів". За командою грою "Сандерленд" на голову перевершив противника. Ну і знову відзначився Маріо Балотеллі, аж тричі: два рази у ворота суперника і одного разу витівкою, коли почав сперечатися з Коларовим, хто буде виконувати штрафний удар. Від цього Роберто Манчіні був просто в злості. Як наслідок, "Сіті" подарував чергову можливість МЮ збільшити свій відрив у таблиці.

Дежавю туру. Останніх два своїх матчі в Прем’єр-Лізі "Евертон" виграв, проте не просто виграв, а зробив це з рахунком 2-0. От і в 31 турі "іриски" спокійно і впевнено взяли три очки в протистоянні з "Вест Бромом". Протягом всього матчу футболісти "Евертона" були кращою командою на полі і довели гру до логічної перемоги. І вгадайте з яким рахунком? Так, знову 2-0 – схоже улюблений рахунок команди Девіда Мойєса. Але, найприємнішим для "ірисок" стало те, що команда обходить "Ліверпуль" і піднімається на сьоме місце в таблиці.

Новина туру. На жаль і 31-й тур знову не обійшовся без сумних звісток. Не встигли ще всі зітхнути з полегшенням після переведення Фабріса Муамба з реанімації в звичайну палату, і тут же в лікарні опинився Стілян Петров - капітан "Астон Вілли". У нього була продіагностована гостра форма лейкемії. Уболівальникам нічого не залишається, крім того що молитися за здоров'я футболіста і сподіватися на лікарів. ­ А ось друзі по команді Стіляна і гравці "Челсі", з якими "Астон Вілла" грала в цьому турі, вирішили підтримати Петрова спільною акцією.

Проте гості не були такими добрими під час гри і матч закінчився перемогою аристократів з рахунком 2-4. І знову забив Фернандо Торрес. Схоже робота Роберто Ді Матео приносить свої плоди.

Камбек туру. Життєво важливе значення для обох команд, які борються за збереження прописки в елітному дивізіоні Англії, носила гра "Вулверхемптона" і "Болтона". Вовки після серії невдалих результатів скотилися на саме дно таблиці, і зобов'язані були перемагати прямого конкурента, щоб мати шанси на фінальному відрізку сезону. У першому таймі команди не відзначалися. Проте після перерви на двох забили аж 5 м’ячів. Незважаючи на те, що господарі забили першими - Мартін Кайтлі хорошим ударом з лінії штрафного майданчика вразив ворота, "Болтон" відповів аж 3-ма голами: Петров, Алонсо, Девіс просто деморалізували "вовків". Пізній гол "Вулверхемптона" у виконанні Джарвіса вже нічого не вирішував. Як наслідок, 5 поразка підряд для "вовків", які тепер від найближчої команди і від рятівної зони відстають на шість очок. Болтон все ж трішки покращив своє становище і тепер займає 16 місце в турнірній таблиці.

Повернення туру. "Тоттенхем" перервав серію з 5 матчів поспіль без перемоги в Прем'єр-Лізі, здолавши в домашніх стінах "Суонсі". На початку матчу велася досить відкрита гра, за якої "Тоттенхем" був більше націлений на ворота і на 19 хвилині домігся свого: Ван дер Ваарт технічним ударом відкрив рахунок. На 59 хвилині гості теж забили: Сігурдссон скористався скидкою Уейна Рутледжа і пробив з відскоком від газону - 1:1. Такий розвиток подій "шпорам" явно було не до душі, і вони перейшли в наступ. Джокером команди з Уайт Харт Лейн став Адебайор, який забив два голи-близнюки і приніс перемогу "шпорам" 3:1. Успіх у протистоянні з "Суонсі" дозволив "шпорам" наздогнати за очками "Арсенал", який в суботу був битий КПР. Тепер вся боротьба за третю позицію в турнірній таблиці ще попереду.

Несподіванка туру. Доволі несподіваною виявилася поразка "Арсенала" від КПР. Зрозуміло, що ніхто легкої прогулянки на "Лофтус Роуд" для команди Арсена Венгера не передбачав, адже "рейнджери" близькі до вильоту в Чемпіоншіп. Проте, 7 перемог підряд робили канонірів явним фаворитом. Крім того, матч приніс деякі цікаві зміни. Головний тренер "обручів" Марк Хьюз повернув до складу капітана Джо Бартона. Через дискваліфікацію Джібріля Сіссе на роль єдиного нападника був споряджений Боббі Замора. У "канонірів" відбулося повернення після травми захисника Лорана Косьелні. Що до гри, то вона, як і очікувалося, проходила на доволі великих швидкостях. Надзвичайно цінну ж перемогу над "Арсеналом" з рахунком 2:1 для КПР приніс дебютний гол Самби Діакіте. Таким чином, 7-матчева переможна серія "канонірів" у Прем'єр-Лізі перервалася. А для КПР були відвойовані життєво необхідні очки, що дають надію залишитися в АПЛ.

Господарі туру. Синхронно здобули свої домашні перемоги "Уіган" та "Фулхем", які приймали "Сток Сіті" та "Норвіч" відповідно. Матч "Фулхем" - "Норвіч" фактично не носив ніякого принципово важливого значення, адже обидві команди займають позиції в середині турнірної таблиці. Вже на 13-й хвилині коттеджери вели з рахунком 2:0. Гол Уілбрема на 77 хвилинні тільки розмочив рахунок. Що стосується матчу "Уіган" - "Сток Сіті", то надзвичайно важливим він був для господарів. Адже команда практично весь сезон йде в зоні вильоту. Перемога над "Ліверпулем" у попередньому турі схоже додала оптимізму та віри в себе підопічним Роберто Мартінеса. В свою чергу, "Стоку" практично нічого не загрожує, що й позначилося на їхній мотивації. Тому "Уіган" зумів здобути впевнену перемогу з рахунком 2-0. А хлопці Тоні Пьюліса схоже виступили в ролі таких собі "робін гудів", віддаючи очки тим, кому це більш необхідно.

Лідер туру. Доволі напруженим видався матч між "Блекберном" та лідером чемпіонату "Манчестером Юнайтед". Пікантності зустрічі додавало два фактори: по-перше, Блекберн в поєдинку першого кола в Манчестері зумів перемогти господарів з рахунком 2-3, тому "манкуніанці" прагнули будь-що реабілітуватися; по-друге, втрата очок "Манчестером Сіті" давала шанс їхнім сусідам по місту відірватися в турнірній таблиці. В свою чергу, "Блекберн" прагнув набрати хоча б пункт, щоб зберегти прописку в еліті. Більшу частину матчу володіли м’ячем "червоні дияволи", проте до гострих моментів гра не доходила. І лише на 81 хвилині, коли МЮ практично здійснив осаду на ворота "роверс", Антоніо Валенсія свій сольний прохід закінчив красивим ударом - рахунок був відкритий. Пізніше Ешлі Янг подвоїв перевагу. Як наслідок, "Юнайтед" відривається на 5 очок від конкурентів із "Сіті", що стає загрозливим для команди Роберто Манчіні. А "Блекберн" знову опускається в зону вильоту.

Гравець туру. В 31 першому турі чимало гравців заслуговували стати MVP, проте ми вирішили виділити внесок Емануеля Адебайора, який при нічийному рахунку 1-1 провів дубль у ворота "Суонсі", що дозволило "шпорам" зрівнятися у турнірці з Арсеналом. Схоже, що тоголезець надовго закріпився в основі Тоттенхема.

Фраза туру. Роберто Манчіні після матчу з "Сандерлендом":"Після цього матчу наша впевненість у своїх силах впаде, але це не триватиме довго, так як МЮ, швидше за все, зіграє в нічию в понеділок на полі "Блекберна", так що відстань між нами залишиться тим самим". Схоже, що нострадамус з пана Манчіні ніякий, адже "Юнайтед" переміг з рахунком 0-2.

Гол туру. Серед всіх голів 31 першого туру на перше місце ми поставили гол Антоніо Валенсії у ворота Блекберна:

Результати 31 туру АПЛ:

Астон Вілла 2:4 (0:1) Челсі

Евертон 2:0 (1:0) Вест Бромвіч

Фулхем 2:1 (2:0) Норвіч

Манчестер Сіті 3:3 (1:2) Сандерленд

Квінз Парк Рейнджерс 2:1 (1:1) Арсенал

Віган 2:0 (0:0) Сток Сіті

Вулверхемптон 2:3 (0:0) Болтон

Ньюкасл 2:0 (1:0) Ліверпуль

Тоттенхем 3:1 (1:0) Суонсі

Блекберн 0:2 МЮ