Українська правда

Європейські чемпіонські гонки: чим ближче до фінішу, тим гарячіше

Сергей Шемшученко — 12 квітня 2012, 15:05

Ще близько місяця залишаться до закінчення сезону у провідних європейських футбольних чемпіонатах, проте саме зараз боротьба за титул набирає нечуваних раніше розмахів. Незважаючи на те, що в більшості випадків суперники в боротьбі за чемпіонство залишаються незмінними, цей рік, схоже, став одним з найконкурентніших і найбільш кульмінаційних за тривалий час.

У багатьох з найсильніших ліг Європи протягом останніх тижнів після збігу обставин та драматичних подій на футбольних полях чемпіонські гонки стали досягати свого апогею. Нижче ми розглянемо ситуацію в турнірних таблицях чемпіонатів Англії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Португалії та Іспанії, починаючи з ліги з мінімальною перевагою в очках, слідуючи до чемпіонату з великим розривом між командами, що борються за титул.

Серія А – Італія

Вперше з часів Кальчополі 2006 року в Італії відбувається справді повноцінна чемпіонська гонка. І суперники не хто-небудь, а "Мілан" і "Ювентус", які були непримиримими суперниками на початку 2000 рр., та йшли нога в ногу чимало сезонів. Два тижні тому здавалося, що "Мілан" вже не втратить титул, оскільки він випереджав "Ювентус" на чотири очки, але катастрофічний тиждень, протягом якого команда вилетіла з плей-офф Ліги Чемпіонів, явно вплинув на матчі міланців з "Катанією" та "Фіорентиною".

Це дозволило Старій Сеньйорі не тільки зрівнятися в турнірці, але й вийти на пункт вперед. У шести матчах, що залишилися попереду, є багато крутих поворотів, один з яких "Мілан" вже пройшов. У вівторок ввечері "червоно-чорні" здолали "Кьєво" і вийшли на два пункти вперед туринців. Проте у наступний день "Юве" зумів відновити лідерство, вирвавши перемогу у напруженому матчі проти "Лаціо". "Мілан" має порівняно легший календар, де складним видається лише матч з "Інтером". Водночас, "Ювентусу" доведеться вітати у Турині "Рому" та здійснити непростий виїзд у Кальярі. Найважливіше, що "Ювентус" має більше мотивації виграти свій перший скудетто за шість років, але це може бути титул, який здобудеться в останній день, хвилину або навіть секунду.

ІВНПМО
1Ювентус321814053-1868
2Мілан32207562-2667

Ліга1 - Франція

Боротьба в Лізі 1 може бути схожою на забіг двох скакунів в семи іграх, що залишилися, проте, вона обіцяє забезпечити найбільш захоплюючу кульмінацію серед усіх інших великих європейських ліг. Багатий "Парі Сен-Жермен", який за рік увібрав в себе щедрі витрати шейхів, спробує поставити на місце вискочку "Монпельє", який в основному складається з вихованців своєї академії. "Монпельє" у даний момент часу за очками знаходиться у верхній частині турнірної таблиці, випереджаючи "ПСЖ" на три пункти.

Додала впевненості молодій команді перемога в середу над "Марселем" 3:1. Проте цю події не потрібно переоцінювати, адже "Олімпік" зазнав 10 поразок в останніх 11 іграх. Наступні поїздки "Монпельє" в Тулузу і Ренн навряд чи також дозволять отримати легкі перемоги, у той час як домашній матч проти "Лілля" однозначно буде складним, незважаючи на прекрасні показники ігор на "Стад-де-ла Моссон" в цьому сезоні. З іншого боку, матчі з командами, які борються за збереження прописки в елітному дивізіоні, теж можуть принести сюрпризи. Команда Карло Анчелотті, мабуть, має дещо легше завершення чемпіонської кампанії, хоча їх подорож в Лілль в останній тиждень квітня буде нелегким випробуванням. Зустрічі з "Ренном" і "Сен-Етьєном" будуть проводитися на домашньому для "ПСЖ" стадіоні - "Парк де Пренс".

Таким чином, важко сказати хто отримає чемпіонство в Франції, навіть "Лілль" не слід повністю скидати з рахунків, незважаючи на їхній семиочковий дефіцит. Нагадаємо, що цьогорічний розіграш титулу може бути найдраматичнішим з 1999 року, коли за титул боролися "Бордо" і "Марсель".

ІВНПМО
1Монпельє31206558-2966
2ПСЖ31189456-3363
3Лілль311511556-3556

Ередевізіє – Нідерланди

Минулого сезону титул в "Ередевізіє" був розіграний в 34 турі, коли "Аякс" переміг "Твенте" в чемпіонському матчі, і ще більш захоплюючою стала боротьба цього сезону, коли відразу шість команд мріє про славу, незважаючи на те, що залишилося тільки п’ять ігор до кінця. Лідер "Аякс" лише на сім очок випереджає шосту команду "Херенвен".

Крім того, "АЗ", "Твенте", "ПСВ" і "Фейєноорд" - всі включені у гонку за титулом. Саме така загострена боротьба в голландському чемпіонаті зробила його одним з найцікавіших в Європі цього року. "АЗ" був командою, котра практично півсезону лідирувала в Ередевізіє, але, здійснивши декілька відверто провальних матчів з ненайсильнішими суперниками, "Алкмаар" дозволив своїм суперникам наздогнати себе після зимової перерви, чим і скористався "Аякс".

Чинніі чемпіони мають декілька порівняно нескладних матчів, за виключенням зустрічі з "Твенте". Зокрема, вони гратимуть проти "Де Граафсхапа", "Гронінгена", "Венло", які посідають низькі позиції в чемпіонаті. "АЗ" навпаки, має нелегкий графік, адже вони приймали "Твенте" в середу, а пізніше зустрінуться з "ПСВ" і "Фейєнордом". "ПСВ", схоже, очікує легкий календар, адже команді не прийдеться зустрічатися з прямими конкурентами за титул, окрім "АЗ". Отже, чекаємо на розв’язку.

Ла Ліга – Іспанія

Ще донедавна відрив "Реала" від "Барселони" в Ла Лізі складав 10 очок. Проте в останні тижні його було скорочено. Допомогти "втратити" "Реалу" пункти вирішили "Малага", "Вільярреал" і "Валенсія", з якими іспанський столичний клуб зіграв унічию. "Барселона" не могла не скористатися численними мадридським подарунками і наблизилася до свого одвічного суперника на чотири очки. У минулому турі каталонці впоралися із "Сарагосою", здобувши вольову перемогу, а цього разу колектив Хосепа Гвардіоли приймав удома "Хетафе", який першим у сезоні засмутив "Барселону", відібравши у "блаугранас" заповітні три очки. "Барселона" перемогла "Хетафе" 4:0.

Щоправда, "Реал" зрозумів, що може втратити титул, якщо й надалі бездарно втрачатиме перемоги в останні хвилини матчів. Тому в дербі проти "Атлетіко" на "Вісенте Кальдерон" в середу "вершкові" виклалися на повну і здобули заповітні три очки. Серед підопічних Моурінью варто відзначити Кріштіану Роналду, який зробив хет-трик та віддав результативну передачу.

Схоже, що напружена боротьба існуватиме до останнього туру, і не тільки за чемпіонство, але й за титул найкращого бомбардира. У випадку втрати очок "вершковими" майбутнє Ель Класіко, яке відбудеться наприкінці цього місяця на "Камп Ноу", взагалі може перетворитися на "золотий матч". Як би там не було, а події у Ла Лізі відбуваються за сценарієм справжнього трилера, в якому є все: перемоги, поразки, втрати, здобутки, психологічні війни. Тому чекаємо на продовження!

ІВНПМО
1Реал322642104-2882
2Барселона32246294-2378

Ліга Сагреш – Португалія

Чемпіонат Португалії здійснив зовсім драматичний поворот у ці вихідні, коли "Порту" відірвався на чотири пункти в турнірній таблиці після перемоги над "Брагою", у той час як "Бенфіка" в надзвичайно напруженому матчі зазнала поразки від "Спортинга" з Лісабону з рахунком 0:1. Лише чотири матчі залишилося до кінця чемпіонату, і здається, що "Порту" стане чемпіоном, враховуючи різницю від його найближчих конкурентів. "Дракони" навіть можуть дозволити собі нічиї у двох з останніх чотирьох ігор і однак закінчити сезон вище за "Бенфіку", враховуючи показники в особистих зустрічах. Після перемоги над "Брагою", лише матч проти "Спортинга" виглядає єдиним, в якому "Порту" може втратити очки.

При цьому важко сказати, хто буде виступати разом з "Порту" у груповому етапі Ліги Чемпіонів в наступному сезоні. "Бенфіка" має перевагу в один пункт, але дві невдачі в останній тиждень, можливо, завдали непоправної шкоди бойовому духу команди. І якщо це відбудеться, "Порту" буде зітхати з полегшенням, оскільки Вітор Перейра, один з найбільш критикованих тренерів в новітній історії клубу, матиме шанс залишитися біля керма команди.

Прем’єр-Ліга – Англія

"Манчестер Юнайтед" не тільки знищив п'ятибальний дефіцит відставання від "Сіті", який існував ще всього шість турів тому, він зумів створити перевагу у п’ять пунктів над "галасливими сусідами". Як наслідок, щільна боротьба перетворилася на один з найбільших розривів у верхній частині таблиці в одній з кращих ліг Європи. Мабуть, не випадково, що відтоді, як "Манчестер Юнайтед" вилетів з групового етапу Ліги Чемпіонів, команда сера Алекса Фергюсона пройшла чудовий відрізок Прем'єр-лізі.

Після поразок наприкінці 2011 та початку 2012 року, "Юнайтед" виграв 11 з останніх 13 матчів, зігравши унічию 3:3 на "Стемфорд Брідж" і сенсаційно програвши "Вігану" в останньому турі. Тим часом "Сіті" почали втрачати очки на початку березня і зуміли перемогти лише два рази в останніх шести матчах ліги. Не так давно довгоочікуване манчестерське дербі 30 квітня рекламувалося як остаточний вирішальний матч за титул, але, у випадку ще однієї "осічки" "Сіті", він може перетворитися на просто матч на стадіоні "Етіхад".

Обидва клуби будуть мати приблизно рівноцінний календар: із сильніших суперників "Юнайтед" зустрінеться лише з "Евертоном", а "Сіті" буде мати тільки одну зустріч з командою з топ-5 - "Ньюкаслом". Невідомо, як складуться події, проте важко уявити, що англійський чемпіонат не подарує нам інтриги. У такому випадку нам залишається тільки одне - насолоджуватись футболом!

ІВНПМО
1Манчестер Юнайтед33254478-2879
2Манчестер Сіті33235579-2674

Бундесліга – Німеччина

Чотири перших команди в Німеччині були визначені вже давно, разом з тим, тільки кілька тижнів тому здавалося, що у Дортмунді будуть святкувати свій другий поспіль титул чемпіона Бундесліги. Але чемпіони двічі "послизнулися" в останніх іграх доволі нескладним суперникам, що дозволило "баварській машині" подолати дефіцит очок. Лише з лідерством "Боруссії" в три пункти відбулася в середу битва представників Руру і Баварії. Саме цей матч, схоже, вирішив долю титулу.

Перемога господарів з Дортмунду, які вигравали до цієї зустрічі в кожному з останніх трьох дербі з "Баварією" і не програвали в Бундеслізі з вересня, дозволила їм відірватися від "Баварії" на шість очок за чотири гри до закінчення чемпіонської гонки. В той же час, "Баварія" втратила найкращу можливість захопити лідерство. Тепер важко собі уявити, що команда Юппа Хейнкеса зможе цього сезону стати тріумфаторами Бундесліги. Залишається тільки Ліга Чемпіонів... А "Боруссія" Дортмунд свого не відпустить, це точно!

ІВНПМО
1Боруссія Д30216367-2269
2Баварія30203769-2163

Отож, шановні читачі champion.com.ua, вирішальні матчі провідних європейських чемпіонатів наближаються, тому не втратьте можливості поспостерігати за справжнім святом футболу! Успіхів!