Українська правда

Кубок України. "Карпати" вибули, Київ побачить донецький фінал

Сергей Шемшученко — 28 квітня 2012, 21:16

Остання ставка "Карпат" на те, щоб якось врятувати цей сезон виявилася битою. Для "повного щастя" команді залишилося лише вилетіти у першу лігу, може тоді керівництво клубу замислиться над тим, що може щось зробило не так. Скажете, суворе покарання для колективу? Відповім – а чи є зараз у Львові колектив? У донецькій грі "левам" не можна було відмовити у старанності в захисті власних воріт, але й там вона діяла більше не якістю, а кількістю. Щодо атаки, то вона може собі занести в актив лише відрізок хвилин у 15 в середині другого тайму. Малувато, як для команди, що претендує на вихід у єврокубки наступного сезону.

Втім, знову ж таки – після смерті цієї примари надії на Лігу Європи час замислитися та реально оцінити перспективи. "Металург" мав вигравати ще до серії пенальті. І справа навіть не в тому, що сталося наприкінці доданого часу. Команда на фоні досить обережної гри просто була гострішою та більше прагнула вирішити все без лотореї. За що зрештою і була винагороджена.

Вже у першому таймі спочатку міг забити Воловик, але, накрутивши двох, пробив у Богатінова. Згодом той саме Мартін на мить випередив Траоре, котрий після навісу Соареса вже готувався забивати у порожні ворота. Але головний момент був в ендшпілі тайму – ефектна триходівка Казарян (навіс) – Соарес (скидка головою) – Дімітров (удар головою) мала завершуватися голом, однак македонець врятував ворота львів’ян у, як кажуть, "карколомному" стрибку. У "Карпат" моментів подібного рівня не було в принципі. Не вважати ж таким постріл Худоб’яка, котрий спокійно провів очами Бандура.

Трохи краще пішло після перерви. Чи то команда сама себе завела за допомогою численних фолів, чи просто отримала пістон у перерві від Дячук-Ставицького. Але після неточного удару Казаряна одразу на початку тайма настало затишшя, котре в районі 60-ї хвилини і змінилося згаданою вище 15-хвилинкою непоганого футболу від гостей. Вдавалося тримати м’яч, комбінувати на чужій половині поля, подати кілька кутових, а головне створити два дуже хороших моменти. У першому Авелар після подачі Худоб’яка помазав головою з кількох метрів повз порожній кут воріт. У другому Гладкий з району 11 метрів пробивав після прострілу вже напевне, у протихід Бандурі, але ворота, завалюючись в іншоу напрямі, залишив ногу, в яку і влучив м’яч після удару Олександра. Це був фактично єдиний момент, коли екс-голеадор нагадав про себе, розчарувала його гра, відверто кажучи.

Але "Металург" прийшов до тями і спочатку відновив рівновагу у грі, а потім і сам перехопив ініциативу. Найкращий свій момент донеччани створили, коли Воловик вивів пасом врозріз Траоре на ворота Богатінова, але малієць бездарно пробив прямо у воротаря. Поступово необхідність овертайму стала очевидною для команд, і вони почали зменшувати ступінь ризику. У додані півгодини обидві команди теж не ризикували. Так, була пара напівмоментів у господарів зусиллями Дімітрова, однак коли його замінили, то креативу різко поменшало. Хіба що Іванко міг забивати у ситуації, подібній до шансу Авелара, але теж не влучив. До речі, пробивав він з офсайду, так що бути скандалу, якби стався гол.

А на 118-й хвилині захисники "Карпат" спочатку розслаблено спостерігали за рейдом Казаряна, а потім вже у штрафному майданчику полетіли в підкати. Вірменин впав, суддя Мосейчук після певної паузи показав на позначку. Шанс вирішити все мав Морозюк, котрий провів дуже непоганий матч, непогано виконуючи всі стандарти. Погано у нього вийшло лише з найпростішим – ще по драматичній паузі, котру взяв Микола під час розбігу, стало зрозуміло, що шанси в Богатінова відбити удар дуже хороші. Так і сталося, Мартін у стрибку перевів м’яч на кутовий, а матч – у серію пенальті. "Карпати" на емоціях ще встигли отримати пару карток, заміненого Гірського навіть вилучили, але суті це вже не змінювало.

У "Карпат" неточним вийшов другий удар – Ткачук пробив у стилі Серхіо Рамоса в матчі "Реал" - "Баварія". В "металургів" схибив Мкртчян, котрий бив четвертим. Усі інші свої удари з проблемами, але реалізували. Точними були і шоста та сьома спроби (у донеччан трохи реабілітувався Морозюк, ох і нерви), а от на восьмій гру було припинено. Мілошевіч поцілив у поперечину, а Іванко не залишив шансів Богатінову.

Що ж, "Карпатам" буде складно оговтатися, але якщо хочуть вижити у вишці, то іншого не залишається. А "Металург" пробився у фінал Кубка України, заробив місце в Лізі Європи та може бути цілком задоволений сезон. Якихось фантазій накшталт перемоги над "Шахтарем" там будувати не будуть, вийде – добре, не вийде – ніхто не сваритиме, всі все розуміють. Жартівники вже пропонують замінити у якості місця проведення київський "Олімпійський" на донецький, але давайте не будемо позбавляти "молодшого брата" шансу показати себе перед аудиторією, більшою, ніж звичні пара тисяч. Хлопці П’ятенка на це заслужили, чесно обігравши всіх, з ким грали.