Українська правда

Донецьк підкрався до Решка непомітно...

Сергей Шемшученко — 18 травня 2012, 15:58

В українському футболі є така традиція. Як тільки розпочинається скандал, трансформують його люди далекі від самого поняття футбол. Не стала виключенням і тема навколо керівника Контрольно-Дисциплінарного комітету України Стефана Решко.

Як відомо, два підлеглих Решка написали листа в маси, де звинуватили свого керівника у пристрастях до президента ФФУ Григорія Суркіса і до лобіювання інтересів певних клубів.

Юристи Крижанівський та Юрченко працюють у КДК вже три роки. Крижанівський викладає в Універститеті ім. Т. Г Шевченка, а Юрченко є приватним адвокатом і начебто футбольним менеджером.

Як стало відомо "Чемпіону", ще після спроби зміни влади у ФФУ у минулому році, обидва стали на бік супротивників Григорія Суркіса. Про обох майже нічого не відомо у футболі, окрім того, що вони ще мають якесь відношення до профспілки "Футболісти України", яку очолює ще один перебіжчик з підбитого корабля імені Григорія Суркіса - Ігор Гатауллін.

На засідання КДК ФФУ той же Крижанівський за минулий рік приходив 2-3 рази. Усі інші рішення приймалися у телефонному режимі. Обидва заявляють, що їх обурило останнє рішення КДК ФФУ по гравцю "Таврії" Аделейє. Інші рішення КДК ФФУ, які вони б не були, цей тандем не обурювали.

Але сталося це все після рішення того ж КДК ФФУ поАлієву та його конфлікту з тренером "Шахтаря" Спірідоном у 26 турі чемпіонату України. Тоді КДК ФФУ вирішив, що Алієв не заслуговує на дискваліфікацію, і це рішення озвучив особисто Решко. Когось це дуже сильно обурило, і цей хтось пробачити цього полковнику МВС у відставці та екс-гравцю "Динамо" не збирається.

Це зрозуміло усім. Істерія піднята ЗМІ підконтрольними господарю "Шахтарю" навколо дискваліфікації Алієва та "продажності" Решка зашкалювала. Ну майже усі люди, які знаються хоч трохи на футболі вам скажуть: так, Решко - це людина, яка наближена до Суркіса, і яка, можливо, більше любить "Динамо", ніж "Шахтар". Хоча, відомий і той факт, що Решко ніколи не був сторожевим собакою і на лаяв по вказівці. Але суть не в тому.

КДК ФФУ має склад сім чоловік і їх рішення може прийматися за кворуму у три людини. Тобто, навіть якби ці два пани сильно пручалися, то рішення би приймалися і без їх голосу, а вірних багнетів у Григорія Михайловича хоча й залишилося мало, але вони є.

Формально, вся суєта навколо Решка пов`язана з тим, що він не повідомив Крижанівського і Юрченка про прийняття рішення по Аделейе. Тобто, фінт вухами від людей, які розпочали усю цю катавасію.

"Чемпіон" намагався взяти коментар у Крижанівського та Юрченка з даної теми, але їх мобільні були вимкнені чи не відповідали .

Стефан Решко на зв`язок вийшов і прямо заявив, що це новий виток боротьби певних сил проти Григорія Суркіса.

"Це все новий виток боротьби направлений проти Григорія Суркіса та людей, які наближені до його. Не виключено, що завтра з`явиться щось нове не пов`язане зі мною, але буде зачіпати очільника ФФУ. Ці люди вже зараз готуються до Конгресу ФФУ, ставлять своїх керівників у футболі, і мета їх одна, і вона усім відома.

Особисто у мене питань до Крижанівського та Юрченка немає, вони хлопці молоді, хочуть гарно працювати", - заявив Решко.

Зрозуміло, що до 1 липня 2012 року у Григорія Суркіса є імунітет проти футбольного вірусу з Донецька, але далі все може бути. І не виключено, що "лист двох" до українських ЗМІ та звернення до учасників майбутнього Конгресу ФФУ з проханням прибрати Решка, це лише запуск механізму програми "Суркіс геть-2" десь на серпень-вересень цього року. За графіком Конгрес ФФУ, де усі думають, що сплетуть лапті Суркісу, має відбутися десь у грудні.

Щоправда, багато чого в цій історії буде залежати від рішення Спортивного арбітражного суду Лозанни щодо гри "Металіст" - "Карпати". Якщо цей матч визнаюють "договірним", то Суркісу не позаздриш і тут вже в пору благати про судний 2012 рік...