Головне

"Шахтар" узяв Кубок України

06.05.2012 22:20 342 0
"Шахтар" узяв Кубок України

За всі роки проведення фіналів Кубку України з футболу на НСК "Олімпійський" п'ять разів тут не було команди з Києва. Щоправда, перші чотири прийшлися на 90-ті роки. Востаннє київської команди не було у фіналі на головній арені України у 2004 році. Тоді "Шахтар" обіграв "Дніпро", який, як і "Динамо" та ЦСКА, представляє місто з берегів одноіменної річки. Тому певну паралель провести можна.

І ось через п'ять років вирішальний поєдинок знову повернувся на НСК. Зовсім оновлений, після реконструкції. Повернувся без київського представництва, так би мовити. У столиці України вирішували свої баталії дві донецькі команди - "Металург" і "Шахтар". Так, було багато розмов, чи варто матч між цими клубами довіряти Києву. Але знаєте, "Олімпійський" завжди був місцем проведення фіналу Кубку. Навіть, коли тут у 1994-ому гра "Чорноморець" - "Таврія" зібрала лише 5 тисяч глядачів. Просто все повернулося на свої місця.

Не можна було оминути ще один досить цікавий факт щодо протистояння цих донецьких команд у розіграшах Кубку. Як не дивно, "Шахтар" ще жодного разу не проходив свого "молодшого брата". У 1998 році "металурги" були сильнішими за підсумками двох зустрічей (2:0 вдома та 1:3 на виїзді), а у 2010-ому вони обіграли "гірників" у півфіналі - 2:1. Тому не таким явним фаворитом двобою був "Шахтар", як писали про те букмекери. Хоча пророкувати інше було б нонсенсом.

Переходимо безпосередньо до самої гри. Ніхто, звичайно, не очікував, що "Металург" з перших хвилин бігтиме вперед. "Біло-сині" спокійно відійшли у захист, віддавши ініціативу суперникам. Забігаючи наперед, варто зазначити, що навіть після пропущеного м'яча номінальні господарі не поспішали в атаку.

Бразильці "Шахтаря" "возили" центр півзахисту та захисту "металургів", як хотіли. Власне, "почаранчево-чорні" мали шанс відкрити рахунок на 6-ій хвилині, однак Анатолій Абдула не ризикнув поставити пенальті на Вілліані. А на повторі здалося, що Бандура нападника руками зачепив.

25-річний воротар, до речі, цілком може постукати у двері збірної, зважаючи на останні проблеми з голкіперами. Олександр, який у нинішньому сезоні забронював за собою місце "номер один" у своєму клубові, до фіналу не пропустив жодного м'яча у Кубку. А це, між іншим, чотири поєдинки, два з яких були з додатковим часом. Підтвердив свою майстерність Бандура у звітній зустрічі на 8-ій хвилині, коли у чудовому стрибку дістав удар Вілліана у дальній кут.

Загалом, "Шахтар" після першого тайму міг вигравати з більшим рахунком. Окрім вищезгаданих моментів, пригадуються промах Адріано з трьох метрів (ворота були порожніми) та поперечина після удару головою того ж таки Луїса. Чим П'ятенко хотів би здивувати Луческу, так і залишилося невідомо.

У другій половині основного часу особливо нічого не змінилося. "Металург" додав у завершальні півгодини. Кілька разів вони непогано загрожували воротам П'ятова. А закінчилося все штрафним, який Морозюк рикошетом від Гая реалізував. І настав час нервувати Луческу, який у першому таймі інколи навіть посміхався. П'ятенко також не знаходив собі місця, однак від серця йому дещо відлягло.

Через кілька хвилин Ракицький вирішив додати грі гостроти. Оборонець на власній половині поля просто віддав м'яч супернику, після чого пішла контратака. І щастя "Шахтаря", що Траоре та Дімітров завадили один одному пробити. Ярослав іде виправлятися та завдає удару здалеку - Бандура рятує свою команду. У цій же атаці "гірники" ще двічі небезпечно пробивали, та неточно.

Так дійшло до додаткового часу. "Шахтар" продовжував атакувати великими силами. "Металурги", очевидно, розраховували на післяматчеві пенальті. Однак коли Кучер виявився першим на добиванні після пострілу Ракицького (знову на висоті відіграв Бандура), то підопічні П'ятенка протиставити нічого не змогли. Лише в останні хвилини овертайму їм вдалося створити навалу, та "гірники" пробивати не давали. А Морозюк вдруге не зміг використати свій шанс зі штрафного. Тому нелогічного підсумку не вийшло.

Для "Шахтаря" цей кубковий титул став восьмим в історії незалежної України. Тепер "гірники" тільки на один трофей відстають від київського "Динамо". А "Металург" не зміг підкорити кубкову вершину і з другої спроби. Нагадаємо, у 2010-ому на харківському ОСК "Металіст" донеччани програли "Таврії" у додатковий час - 2:3.

Коментарі ()