Українська правда

Калитвинцев не бачить новачків, які б могли пробитися у збірну

Сергей Шемшученко — 6 вересня 2012, 10:16

У збірній України з футболу непроста ситуація з кадровим резервом, адже наразі до команди залучаються всі ті, хто гідний у ній виступати.

Таку думку висловив "Спорт-Экспрессу" колишній помічник головного тренера збірної України Юрій Калитвинцев.

"Зараз національна команда і так достатньо омолоджена. Якщо міркувати щодо того, хто з новачків найближчим часом може пробитися в збірну, то я таких не бачу", - зізнався він.

"По-перше: молоді гравці завищують самооцінку. Якщо в юнацькому футболі ти чогось досяг, то не факт, що також буде і в дорослому. По-друге: це поведінка в побуті і все, що з цим пов'язано. По-третє: боязнь наших тренерів довіряти молоді. По-четверте: багато що залежить від оточення, в яке потрапляє виконавець. Якщо мікроклімат у колективі доброзичливий, то розкритися легше", - перерахував він причини проблем зі зміною ветеранів.

"Додам, що і у вітчизняному футболі, і ще з союзних часів, є багато прикладів, коли молодіжні команди вигравали чемпіонати світу та Європи, але через якийсь період гравці десь пропадали. Бували й інші випадки, коли футболісти йшли в тінь, але через кілька років знову голосно заявляли про себе. Не хотілося б конкретизувати", - натякнув він.

На думку Калитвинцева, не треба говорити, що мало хлопців з команди 19-річних, які перемогли на домашньому чемпіонаті Європи, не на виду.

"Не можу з цим погодитися. Ряд гравців на даний момент виступають у прем'єр-лізі, є хлопці і в національній збірній. А так, щоб вся команда заграла на вищому рівні, на таке важко розраховувати", - вважає фахівець.

"Степаненко та Безус? Скажу так: Блохін нікого не відсіював. На той момент хлопці не проходили до складу. Але ще тоді говорилося, що це перспективні гравці, за якими тренерський штаб не перестане спостерігати. Як бачимо, слова не розійшлися з ділом. Що стосується Степаненка, то напередодні Євро він пройшов певні збори зі збірною, і його можливості знайомі Олегу Володимировичу. Безус також залучався до збірної і зараз показує непоганий рівень гри", - закінчив Калитвинцев.