Головне

День Суркіса по-донецьки

03.09.2012 12:30 530 0
День Суркіса по-донецьки

2 вересня 2012 року після 12 років царювання у футболі завершилася ера очільника Федерації футболу України Григорія Суркіс. На 14-му Конгресі ФФУ був обраний новий президент організації – Анатолій Коньков.

За екс-гравця київського "Динамо", донецького "Шахтаря" та збірної СРСР проголосували майже одностайно – 132 "за" при 133 делегатах Конгресу, які були присутні в Будинку  футболу.

Самі вибори очільника президента ФФУ, а скоріше відставка Григорія Суркіса були фарсом давним-давно минулих днів. Все було вирішено ще майже два роки тому, коли представники донецького регіону дали "зуб", що не залишать Суркіса-старшого біля керма ФФУ. Тоді ще лише не знали, ким замінять Суркіса.

Після невдалих спроб зробити зробити переворот грудні 2010 року, вони змусили Суркіса промовити, що він піде після завершення Євро-2012. Пацан своє слово стримав. Більш того, Суркіс зробив все, щоб справити враження людини щасливої.

Він посміхався, майже нікого не перебивав, і навіть пропонував поставити для заповнення паузи "легкую музику". Але в залі було якесь напруження, більшість очікувала, коли Суркіс зійде зі свого місця, і дочекалися. Він пішов не під фанфари, але під оплески залу, хтось намагався навіть підтримати "завойовника" Євро-2012 стоячи, але не отримав підтримки.

Вороги Григорія Суркіса не вірили, що він піде, і намагалися зіпсувати йому настрій і хоч трохи помститися за роки насмішок та глузування. Справа ось в чому, Григорій Суркіс бажав залишитися почесним президентом ФФУ, але проти цього були гості з Донецька. Як стверджують джерела "Чемпіона", заради цього до Києва на цьому тижні прилітав президент УЄФА Мішель Платіні і мав розмову на цю тему з президентом України Віктор Януковичем, який дав команду залишити Суркісу хоча б цей статус.

Навіщо Григорію Суркісу приставка "почесний президент"? Тут все дуже просто. Лише маючи посаду в національній федерації, він зможе брати участь у виборах  на керівні посади УЄФА. До речі,Григорій Суркіс чинний член Виконкому УЄФА. У своєму ж звіті Суркіс натякнув, що він не прощається: "Я йду з посади, але залишаюсяу футболі". Кажуть, що Суркіс буде обиратися на посаду віце-президента УЄФА. 

Після обрання Конькова президентом ФФУ музики не заграли, Суркіс не затанцював і навіть не обійняв свого змінника. Був букет квітів і сухе рукостискання. Війна схоже лише відкладається. 

Сам Коньков також дав зрозуміти, що йде міняти команду Суркіса. Його слова були такими: "часи красивих слів завершилися, настав час працювати". У Суркіса ж розповідали, що вони залишили на рахунках федерцаії майже 31 млн євро і красень Будинок Футболу. Згадали навіть про базу в Гореничах, на будівництво якої брали гроші років з вісім, а врешті-решт перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко сказав, що вона не побудована, тому що вставляла палки в колеса влада при президенті Віктору Ющенку... 

Коньков був більш лаконічний, хоча й не сипав фактами. Він лише невпевнено сказав, що революції у ФФУ не буде, а буде еволюція, і лише біг вперед. А ось в ліфті Будинку футболу два правціники комітетів домовлялися, коли краще вивозити речі з кабінетів...

Що ж після Суркіса? Та суттєво нічого не зміниться, окрім уподобання іншим клубам та іншим людям.

Навіть відомий екс-суддя П`єрлуіджи Колліна, який виступав на Конгресі ФФУ давав натяк, що можна працювати з будь-ким і в будь-які часи, аби люди це розуміли, і навів приклад. Коли Колліна прийшов в українське суддівство, то деякі матчі обслуговував один напівсліпий суддя, а двоє зі зростом 172 см і вагою більше 90 кг… Це було  при Суркісу, але Колліна це змінив. Чи будуть кращі зміни при Конькову?

Є сумніви. При ері Суркіса була в розквіті корупція у футболі, він був царем гри з м`ячем, він пішов на конфлікт з Рінатом Ахметовим і поплатився місцем президента ФФУ, але він привіз в Україну Євро-2012. Як привіз, це вже інша тема.

Команда, яку привів з собою Коньков, а правильніше сказати привели йому, це так би мовити симбіоз Іуди з Понтієм Пілатом.

Варто перарахувати лише перших осіб, які будуть віце-президентами. Перші віце-президенти – Анатолій Попов (екс-президент ПФЛ, директор відділу "Шахтаря") та Сергій Стороженко (член Виконкомуу ФФУ, адвокат Ярославського).

Віце-президенти ФФУ: Андрій Малиновський (нова команда Конькова), Андрій Павелко (Дніпропетровська область) та Віталій Данілов (президент Прем`єр-Ліги).

У Виконкомі ФФУ також не залишилося людей Суркіса. Там усі, що його зрадили, або яким щось пообіцяли чи навапки, сказали, що відберуть щось, якщо не будуть дотримуватися лінії партії.     

Керівником Контрольно-дисципілнарного комітету ФФУ став Роман Морозов, який до цього працював у Прем`єр-лізі. 

До речі, 4 вересня вже екс-очільник ФФУ Григорій Суркіс  святкує свій день 63-й народження і свою нову міні-перемогу, оскільки в могильник українського футболу його ще не викинули. 

Коментарі ()