Українська правда

Фоменко: Робити послугу, граючи за збірну, не потрібно

Сергей Шемшученко — 16 лютого 2013, 11:43

Головний тренер збірної Михайло Фоменко дав зрозуміти, що у майбутньому не пробачить якщо футболісти не віддаватимуться у матчах за головну команду країни чи уникатимуть викликів до неї.

Про це та про специфіку роботи у збірній фахівець розповів виданню "Україна молода".

"Переглядаючи гравців у клубах, ми бачили, як вони грають, як поводяться, як ставляться до своєї справи. Чергову порцію інформації ми отримали й на тих двох тренуваннях збірної, що передували грі з норвежцями. Гравці показали, хто чого хоче", - почав він.

"Насправді, ті люди, які працюють "на півоберта", як правило, до складу не потрапляють. А ті, в кого очі горять і вони своєю роботою виборюють право вийти на поле, - їх можна ставити в основний склад", - вважає він.

"Гравець усе доводить своєю роботою. Не на словах і у бесідах розповідає тренерові, який він сильний, а роботою на полі засвідчує, що він кращий, ніж його конкурент. Тренер це бачить, і, природно, приймає рішення на користь того, хто сильніший", - зазначив Фоменко.

Окремо він зупинився на питанні довколо того, що не перший раз захисник "Шахтаря" Ярослав Ракицький не прибув до табору збірної, пославшись на проблеми зі здоров’ям.

"Чи можна грати за збірну з–під палиці? Усе залежить від принципів тренера. Робити послугу, граючи за збірну, не потрібно. Приїжджай, працюй, реалізовуй свої можливості на сто відсотків. А той, хто просто відбуватиме номер, більше не отримуватиме викликів до лав національної команди", - пообіцяв Фоменко.

"Якщо футболіст має інше бачення сучасного футболу і не сприймає сьогоднішні тенденції, це означає, що він повинен чекати якогось завтрашнього дня. Але в нього, на жаль, немає багато часу, адже йому на футбол відпущено лише 10–15 років", - додав він.

"Зрештою, тренерська професія не дуже відрізняється від професії гравців. До кожного - свої вимоги, але суть одна: кожен повинен зробити більше, ніж може", - резюмував Михайло Іванович.