Головне

Червона картка для Леоненка, або за що Щербачов вилучив експерта з "Профутболу"

16.07.2013 13:42 894 0
Червона картка для Леоненка, або за що Щербачов вилучив експерта з "Профутболу"

Під час прямого ефіру телепередачі "Профутбол", яка вийшла в ефірі у неділю, 14-го липня, відповідаючи на неодноразово повторене запитання ведучого Ігоря Циганика, чому Леоненко вважає "Шахтар" достроковим чемпіоном України вже на старті сезону, той, маючи на увазі власника клубу Ріната Ахметова, сказав: "Він може просто все купити, от і все... домовитися".

Експерт також критично відгукнувся і про Ігоря Суркіса: "Футболісти не грають, при цьому отримують по $ 2 мільйони зарплати. Ну і хто в цій ситуації дурний? Питання до президента клубу".

Реакція не забарилася. Керівник редакції спортивних проектів "1+1 Медіа", куди входить "Профутбол" на "2+2", Степан Щербачов у відкритому листі на адресу президентів клубів ФК "Шахтар" та ФК "Динамо" поспішив принести свої вибачення за "образливі висловлювання Віктора Леоненка" та поінформував про відсторонення того від ефіру.

Зокрема, Щербачов мотивував так: "Програма "Профутбол" сповідує принципи чесності та неупередженості. Ми оперуємо фактами, а не емоціями та чутками. Заяви, зроблені у нашому ефірі, йдуть врозріз з цими принципами".

Але яким чином це стосується Леоненка? Адже він лише висловив свою думку у вигляді припущення. Експерт не сказав, що Ахметов вже купив перемогу.  Він сказав, що той може купити та домовитися. Тобто висловив судження. Експерт оцінив можливості президента "Шахтаря". Тут немає ствердження про факт покупки чи домовленності, а лише оцінка вірогідності таких дій.

І в чому ж Леоненко не правий по суті? Невже в українському футболі є такі речі, які Ахметов не в змозі купити? Адже найзаможніший олігарх України утримує найбагатший клуб з найпотужнішою інфраструктурою та найвищою у вітчизняному футболі зарплатою для гравців зі всього світу, зі всіх континентів! Суми, які витрачаються, доволі нічогенькі навіть за світовими стандартами.

Те ж саме і щодо домовленностей. Хіба хтось сумнівається в тому, що в разі виникнення крайньої необхідності, Ахметову вдасться дійти з кимось потрібної йому згоди? Невже нині, за добре відомих в Україні взагалі й у футболі зокрема обставин, знайшовся б сміливець, який наважився б відмовитися від зробленої йому пропозиції, враховуючи статус персони, від якої та надійшла?

То в чому провина Леоненка, який дозволив собі припустити таку ймовірність? Україна потопає у корупції, кричущі прояви якої суспільство спостерігає в усіх сферах - від гори до низу. На кожному кроці. У даному випадку Леоненко виступив ретранслятором суспільних настроїв, коментуючи футбольне господарство.

Щодо фрази про Суркіса, то у тому вигляді, як вона була сформульована, думка експерта видається дуже логічною. До того ж, він знову-таки поставив питання, на яке кожен вправі відповідати так, як вважає за потрібне.  

Емоціям, виявляється, у передачі теж не місце. Вибачайте, а хіба футбол і все, що з ним пов'язано, - не емоції? Суцільні! А експерти - теж люди. Як і звичайні вболівальники. Інакше передачу мають вести спеціально запрограмовані роботи. Але чи було б таке дійство цікавим для глядачів?

То як тоді назвати дії Щербачова? Є варіанти. Але жоден з них не підпадає під визначення редакційної політики у чистому вигляді. Мимоволі виникають думки про футбольну цензуру чи щось у цьому дусі.

Коментарі ()