Головне

Ахметов: "Якщо український футбол стане біднішим від об'єднаного чемпіонату, то я категорично проти"

17.11.2013 23:26 877 0
Ахметов: "Якщо український футбол стане біднішим від об'єднаного чемпіонату, то я категорично проти"

Президент донецького "Шахтаря" Рінат Ахметов дав ексклюзивне інтерв'ю програмі "Профутбол", яка виходить на телеканалі "2+2".

У ньому власник "гірників" розповів про нинішній стан команди та клубу, літні трансфери, стосунки з Ігорем Суркісом і подальшу долю Прем'єр-ліги та київського "Арсеналу".

Про нинішній "Шахтар"

- Минулорічний "Шахтар" із сьогоднішнім порівнювати не можна. Бо сьогоднішній "Шахтар" - сильніший. Я у цьому глибоко впевнений. Ми придбали дуже сильних гравців. Це і Бернард, Фред, Веллінгтон Нем, Факундо і Фернандо. І найголовніше - розкриються ті гравці, які вже давно у "Шахтарі". Чекаємо більшого від Тайсона, Луїса Адріано, Дугласа Кости, Алекса Тейшейри.

Про трансфери

- За Фернандіньо ми все таки отримали 40 мільйонів євро. Одним платежем. Ми бачимо, що грають. Грають Фернадіньо, Генріх Мхітарян, Вілліан. Але ми хочемо іншого. За тих гравців, які сьогодні є у "Шахтарі", щоб пропонували вже не 40 мільйонів, а 60-70. Це означатиме, що "Шахтар" гратиме на таку цифру.

Коли ми запрошуємо молодих талантів, я завжди кажу: "Хлопці, ви приїдьте до нас, віддайте всі свої сили "Шахтарю", і завтра вами будуть цікавитися "Барселона", "Реал" Мадрид. І для вас наступний крок є, і ми не постраждаємо. Коли пропонують величезні трансферні суми, ми відпускаємо.

Я не став втримувати Фернандіньо. З "Манчестер Сіті" він може швидше потрапити до збірної. Я Фернандіньо казав, що якщо ти хочеш залишитися у "Шахтарі", я тобі створю найкращі умови. Але якщо твоє серце вже десь в Англії, то я не хочу стояти на твоєму шляху. Той вибір, який зробиш, я буду поважати.

Якби ми не продали ні Фернадіньо, ні Мхітаряна, ні Вілліана, який би клімат був у нашій роздягальні? Клімат був би у нас жахливий. Це перше. По-друге, ніхто з нових талантів до нас би не прийшов. Вони б вважали, що "Шахтар" - золота клітка. Це клітка, у яку можна прийти, але не можна вийти. А на сьогоднішній день усі молоді таланти вже знають, що "Шахтар" - той клуб, куди можна прийти та стати на голову сильнішим і грати у найсильніших командах світу.

Про чутки про перехід Джанлуїджі Буффона

- З Буффоном я не зустрічався. Переговори ні з ким не вів. Я навіть не знав, що він може опинитися у "Шахтарі".

Про не дуже вдалий старт у чемпіонаті та форму Мірчи Луческу і Луїса Адріано

- Ми заміну Луческу не шукаємо. Він у хорошій формі, у фізичній, моральній, у нього хороша інтуїція. Тому будемо сподіватися, що той тонус допоможе йому вивести "Шахтар" на якісно новий рівень. Я йому повністю довіряю.

Все у руках Адріано. І найголовніше - Луческу однак буде довіряти йому та ставити. Він вірить у цього гравця та дасть йому шанс. Принаймні, довести зворотнє. Для мене це вже амбіція - зробити все, що свист перейшов в овації.

Про ситуацію у чемпіонаті та відносини з президентом "Динамо" Ігорем Суркісом

- Мені дуже подобається те, що за чемпіонство ведуть боротьбу чотири клуби. Такого ніколи не було. Я у футболі 17 років, і я такого чемпіонату не пригадаю.

Але я хочу сказати інше. Зверніть увагу, що ми не завжди кажемо з Ігорем Михайловичем один одному добрі слова. Але він теплих слів заслуговує. Він заслуговує гучних оплесків. Команда у минулому році зайняла третє місце, до того не вигравала чотири роки чемпіонство. А він не опускає руки, він однак ставить перед собою амбіційні цілі та йде вперед. Він вкладає душу та серце у команду. Команда невдало почала чемпіонат, а він терпить, переживає, страждає, але руки не опускає. Він футбол любить більше, ніж я. І такі люди потрібні футболу.

Про можливе скорочення команд у Прем'єр-лізі

- Коли ми кажемо скоротити клуби чи ні. У нас на сьогодні 16 команд, у кожній по 25 гравців. Якщо ми скоротимо до 10-ти, то 150 гравців не отримають ігрову практику. А футболісти повинні грати.

Про допомогу київському "Арсеналу"

- Ні, я не пропонував 10 мільйонів. Я просто сказав, що операційні витрати ми можемо взяти на себе. А мені почали говорити про борги. А борги клубу мені нецікаві. Як і футбольний клуб "Арсенал" мені нецікавий. Це проблеми акціонерів. Ну, знаєте, у житті буває все. Якщо власник потрапив у важку ситуацію, не вистачає коштів покрити витрати. Якщо це проблема, то ми готові допомогти, якщо ж це авантюра та шантаж, то брати участь у цьому ми не будемо.

Про об'єднаний чемпіонат з Росією

- Я зустрічався, говорив. Але я не хочу приймати рішення, яке вигідне "Шахтарю". Може, "Шахтарю" це і вигідно - фінансова точка зору, глядацький інтерес зовсім інший, конкуренція інша. Але якщо від цього український футбол стане біднішим, то я категорично проти. Біднішим зі спортивної точки зору. Якщо український футбол виграв, я цьому рішенню готовий аплодувати, якщо програв - ні.

Коментарі ()