Головне

"Нагодуй мавпу", або 5 драм англійських роздягалень

30.12.2013 15:11 672 0
"Нагодуй мавпу", або 5 драм англійських роздягалень

Англія – країна, у якій футбол має всі ознаки окремого всесвіту: тут є свої закони і жителі, свої правила і покарання за недотримання. Тут є свої категорії мешканців зі своїми інтересами і завданнями – гравці, тренери, функціонери клубів, ультрас, хулігани. І всі вони взаємодіють між собою, створюючи тим самим той неповторний ансамбль, який і є світом англійського футболу.

І, звичайно ж, цей світ не обходиться без конфліктів і скандалів, хоча інколи приводом для цього можуть слугувати доволі безневинні ситуації. Не став винятком і 2013 рік, який ледь не ознаменувався черговим расистським скандалом, що для Туманного Альбіону не є рідкістю.

Після заключного матчу кваліфікації Чемпіонату світу 2014 року між збірними Англії та Польщі англійська преса вибухнула звинуваченнями на адресу головного тренера своєї збірної, на якого намагалися повісити расистські висловлювання по відношенню до півзахисника команди Андроса Таунсенда.

Справа у тому, що у перерві матчу Рой Ходжсон закликав футболістів захисту частіше навантажувати передачами активного у тому матчі хавбека "Тотенхема". Щоб краще донести свою думку і розрядити обстановку, тренер "Трьох левів" розповів анекдот про те, як космічне агентство, після кількох вдалих запусків у космос мавпи, вирішило відправити з нею людину. Далі в анекдоті відбувся діалог, який і повинен був проілюструвати суть позиції тренера.

З НАСА надходять команди: "Мавпа, перевір подачу палива", "Мавпа, запусти гальмівний двигун", "Мавпа, перевір систему життєзабезпечення людини". Людина не витримує і запитує, що ж їй робити, на що надійшла відповідь: "Через 15 хвилин нагодуй мавпу".

Розповівши цей анекдот, Ходжсон ще раз акцентував увагу гравців захисної лінії англійців на тому, що їм лише потрібно побільше навантажувати молодого хавбека. Здавалося б, безневинний анекдот, але після витоку даного епізоду спілкування наставника англійців у пресу, він викликав бурхливу реакцію сторонніх піклувальників і правозахисників.

Вогнищу скандалу так і не дали розгорітися бо вся команда, включаючи самого Таунсенда, вмить стала на захист коуча. Зокрема, Андрос написав у своєму Твітері: "Не розумію звідки вся ця суєта. У цьому не було нічого образливого! Ця подія не варта новин!". На щастя тренера, Англійська футбольна асоціація розділила думку футболістів про невинність подібної ситуації.

На хвилі цього футбольно-расистського скандалу, пропонуємо згадати топ-5 найбільш неординарних ситуацій між тренерами і гравцями англійських футбольних команд, які не змогли приховати від нас двері футбольних роздягалень.

1. Не золота бутса Бекхема. Напевно, найнеординарніший вчинок легендарного шотландського наставника "Манчестер Юнайтед" трапився у лютому 2003 року. Тоді, після поразки від лондонського "Арсеналу", сер Алекс у роздягальні запустив футбольну бутсу прямо в голову півзахисникові манкуніанців Девіду Бекхему. Чи було це випадковим збігом обставин і миттєвим поривом гніву, або прицільним кидком, та ця ситуація лише підкреслила напружені відносини двох легенд. І по закінченні того сезону Девід залишив склад "МЮ".

2. Показова прочуханка. У грудні 2008 року у перерві матчу "Халл Сіті" та "Манчестер Сіті" наставник "тигрів" Філ Браун влаштував своїм підопічним прочуханку прямо на газоні перед тисячами своїх уболівальників. У той момент глядачі стадіону, швидше за все, поділяли емоції багряного від крику наставника, бо команда на той момент поступалася вже з рахунком 0:4. Прямо скажемо, що гравцям команди Брауна цей показовий "рознос" не особливо допоміг як в цьому матчі (він закінчився з рахунком 1:5 на користь гостей), так і у сезоні в цілому – "Халл" вилетів з прем’єр ліги. Пізніше екс-гравці команди зазначили, що основною причиною вильоту команди була втрата довіри до тренера.

3. Віллаш-Боашу було смішно. У лютому 2012 року у пресу просочилася інформація з табору лондонського "Челсі". Нібито у перерві кубкового матчу проти "Бірмінгема" команду у роздягальні на другий тайм налаштовував не тренер, а івуарійський форвард пенсіонерів Дідьє Дрогба. Наставник команди Андре Віллаш-Боаш спростував цю інформацію досить невпевнено: "Це смішно! Мені нема чого сказати про це". Смішно чи ні, але вже у березні молодий португальський фахівець був звільнений з посади тренера "Челсі".

4. Рой Кін не завжди відповідав на удар. У далекому 1991 році на зорі кар’єри ще молодий півзахисник Рой Кін виступав за "Ноттінгем Форест". У третьому раунді Кубку Англії через помилку Кіна у матчі проти "Крістал Пелас" його команда пропустила гол й у підсумку програл та вилетіла з розіграшу. Після матчу розгніваний наставник "Нотінгему" Браян Клаф висловив своє невдоволення за допомогою жорсткого удару кулаком в обличчя Рою, збивши того з ніг. На диво, імпульсивний хавбек ніяк не відреагував, а у подальшому згадував про Клафа з винятковою повагою та вдячністю .

5. Зірка Youtube через 10 років. У лютому 1995 року тренер "Лейтон Орієнт" - скромного клубу зі Східного Лондона - Джон Сітон у перерві матчу проти "Блекпула" влаштував такий наганяй своїм футболістам, що про нього згадують навіть зараз. У першу чергу, він вигнав з команди під час перерви одного з корифеїв "Орієнт" – Террі Говарда, а ще двом зробив "останнє китайське попередження", у якому тільки слово "f...cking" звучало понад десять разів. Все б нічого, але спіч тренера був знятий на камеру і через 10 років це відео стало справжнім хітом Youtube.

Коментарі ()