Українська правда

Ліга Європи. "Тоттенхем" - "Дніпро" 3:1. Не витримали суддівського удару

Сергей Шемшученко — 28 лютого 2014, 00:00

До протистояння із "Тоттенхемом" "Дніпро" підходив у ролі очевидного аутсайдера. Але після дещо несподіваної перемоги у першому матчі вихід до наступного раунду вже не був для українців таким недосяжним. Навіть попри те, що Тім Шервуд підсилив склад лондонців групою гравців основи, які пропустили матч у Дніпропетровську.

"Дніпро" резонно зробив ставку на відповідальну гру в обороні та поодинокі контрвипади. Протягом години ця тактика чудово працювала: хоча англійці й мали ініціативу переважну кількість часу, але по-справжньому гострих моментів за весь перший тайм біля воріт Бойка їм створити не вдалося. Тож, поступаючись у контролі м’яча, дніпряни навіть переважали суперників за гольовими моментами: близько тридцятої хвилини Зозуля виводив на Льоріса Матеуса, але бразилець замість удару по воротах вирішив спробувати намалювати пенальті – не вийшло.

А одразу по перерві "Дніпро" взагалі вийшов уперед – успіх приніс фірмовий стандарт з подачею від Ротаня та ударом головою Зозулі. Була підозра на мінімальний офсайд у Романа, але французька бригада арбітрів розсудила спірний епізод на користь атаки. Скоро вони значно дорожчий подарунок зроблять і іншій стороні…

Але в той момент усе виглядало просто чудово для українців, адже тепер "Тоттенхему" необхідно було за тайм забивати тричі. Тож коли за десять хвилин Еріксен блискуче виконав штрафний і один м’яч відіграв, це ще зовсім не було трагедією. Тим більше, "Дніпро" знову ледь не вийшов уперед, але після дотепного розіграшу стандарту Коноплянка поцілив у стійку. Та потім сталася ключова подія зустрічі.

Варто зазначити, що з самого початку гри не поладнали Роман Зозуля та Ян Вертонген. Ці двоє неодноразово перетиналися на полі, і зустрічі їх щоразу закінчувалися прихованими поштовхами, відмашками та неприємними словами. І от нарешті бельгієць дочекався слушної нагоди, аби здихатися опонента: перед подачею стандарту Вертонген скористався тим, що погляд арбітра був направлений в іншу частину карного майданчика, наблизився до Романа, зробив випад в його бік і сам же картинно впав – в найкращих традиціях Олександра Кучера. А арбітри момент прогледіли і повірили стражданням бельгійського актора.

І після цього "Дніпро" розсипався. Дуже швидко і дуже легко дозволили забити два голи Адебайорові – і тепер вже рахунок влаштовував англійців, тож вони могли дозволити собі віддати м’яча дніпрянам і ловити їх на контратаках. Але українці вже були морально надламані і притиснути суперника як слід більше не зуміли.

Так і закінчилася європейська кампанія "Дніпра". Дніпряни знову достойно проявили себе, але й вище голови не стрибнули. Дуже прикро, що вирішальну роль у цій зустрічі зіграла суддівська помилка, але і над умінням тримати такий удар підопічним Рамоса варто попрацювати – інакше є ризик знову і знову наступати на ті ж граблі, що й минулої весни.