Головне

Таврія & Севастополь: курс на Азію

18.03.2014 17:15 800 0
Таврія & Севастополь: курс на Азію

Кримські клуби української Прем'єр-ліги - ФК Севастополь і перший чемпіон незалежної України сімферопольська Таврія - можуть покинути національні змагання вже після закінчення поточного сезону.

Після проведення , 16 березня, в Криму так званого "референдуму" самопроголошена влада Криму оголосила про незалежність півострова від України і попросилася до складу РФ.

Вже у вівторок, 17 березня, Крим "офіційно" Росія прийняла до лав імперії.

У світому футбольному суспільстві цю новину поки ніяк не коментують. Лише Федерація футболу України зробила заяву, що мовляв, хоче миру та єдиного національного чемпіонату. Українська Прем`єр-ліга, під егідою якої і проходить чемпіонат України, наполегливо мовчить.

УЄФА і ФІФА також тримають паузу. Хоча вже зараз можуть висунути серйозні санкції до Росії. Зокрема, є інформація, що футбольні чиновники готові розглянути питання щодо позбавлення Росії права проведення чемпіонату світу у 2018 році, принаймні так стверджують джерела британського видання The Telegraph.

Також серйозний тиск може чинитися на клуби західної Європи, які мають фінансовий зв'язок з Росією. Зокрема, йдеться про Шальке, титульним спонсором якого є кампанія Газпром. Уболівальники "кобальтових" готові навіть просити керівництво клубу розірвати угоду з російськими представниками.

Як вже відомо, Європарламент вимагав, щоб на матч 25-го туру чемпіонату Німеччини проти Аугсбурга футболісти Шальке вийшли на поле без написів Газпром на майках. Проте, враховуючи спонсорський контракт з росіянами, гельзенкірхенці відмовились це зробити навіть на один матч.

Але повернемося до Таврії і Севастополя. Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов повідомив, що за його даними, обидва клуби отримали пропозицію грати в чемпіонаті Росії. Зараз ця інформація перевіряється, однак за даними українських ЗМІ, мова може йти навіть про включення команд в російську Прем'єр-лігу.

Втім, іншої думки почесний почесний президент російського футбольного союзу В'ячеслав Колосков, який наперед "відправляє" українські клуби у перший дивізіон російського чемпіонату.

"Як тільки з'явиться відповідне рішення російської влади, і Крим оголосять суб'єктом федерації у складі Росії, він отримає право на участь у всеросійських змаганнях у всіх видах спорту.

Я, відверто кажучи, не бачив матчі Таврії і Севастополя років 20 вже...Але в прем'єр-лігу їх візьмуть навряд чи. У нас не вистачає клубів першого дивізіону, клуби вимирають, як динозаври.

Мені здається, що найбільш реальним буде включення кримських клубів в перший дивізіон", - наводить слова Колоскова видання Советский спорт.

Що таке для Таврії та Севастополя чемпіонат Росії. Якщо дехто не зрозумів, що це переліт на матчі по 12-14 годин. Чи ігри в Грозному чи Махачкалі. Цього хочуть кримські команди? Не факт. Зрозуміло одне, що більшість українських гравців обох команд залишать свої клуби. Про єврокубки обидві команди можуть забути. У Росії грати в Європі отримують команди, в яких бюджети більше за 50 млн доларів. Таврія ж Севастополем навіть на двох мають удвічі менший кошторис на рік.

Майже напевно можна сказати, що і свої фінансових покровителів Таврія та Севастополь втратять. Арештований в Австрії Дмитро Фірташ вже відмовився фінансувати Таврію. Тепер справа за партнером Ріната Ахметова Вадимом Новінським.

Що ж стосується самого ажіотажу навколо входження команд до чемпіонату Росії, то його підняли керівники обох команд.

Генеральний директор Таврії Олександр Бойцан відразу заявив, що хоче грати в чемпіонаті Росії, але не в нижчих дивізіонах.

"Не хочеться грати в другому дивізіоні. Все-таки Таврія - перший чемпіон незалежної України, клуб з великими традиціями. Сподіваюся буде прийнято рішення, щоб кримські команди (Таврія і Севастополь) взяли участь у РФПЛ. Але поки говорити про це рано", - зазначив він в інтерв'ю Советскому спорту.

Президент Севастополя Олександр Красільніков прямо заявив, що клуб планує вже найближчим часом приєднатися до чемпіонату Росії.

Команда планує подавати запит на участь у російській національній першості починаючи з майбутнього сезону.
"Звичайно, багато уболівальників хочуть, щоб кримські команди приєдналися до російського чемпіонату. Але бажання - це бажання. На жаль, на сьогоднішній день не все залежить від бажання російського чемпіонату, не кажучи вже особисто про нас", - зазначив він.

Коментарі ()