Головне

Рекорд Шелаєва, почин Калитвинцева, звершення Мораєша. Акценти 27-го туру УПЛ

01.05.2014 16:56 361 0
Рекорд Шелаєва, почин Калитвинцева, звершення Мораєша. Акценти 27-го туру УПЛ

В УПЛ потроху повертається колишній Металіст, донецький Шахтар збирає вершки від невдалої гри конкурента, а київське Динамо шукає світло у темній кімнаті.

Подія туру
Завдяки невдачі головного конкурента, донецький Шахтар повертає статус головного претендента на "золото". До кінця першості "гірники" мають не тільки більш вигідний, з погляду на суперників, які чекають на Шахтар волею календаря, розклад, а й головне - перевагу у три залікових пункти перед Дніпром.

Оцінюючи стан двох конкурентів у боротьбі за першість в Україні, не можна не відзначити надмірну нервовість і бажання вкотре списати помилки власні на суддівське свавілля дніпропетровців. Натомість донеччани, не вдаючись у подробиці сумнівного ставлення представників Феміди до команди Луческу, як мінімум, в останніх турах, продемонстрували витримку та скористалися накопичуваним роками досвідом ведення боротьби на фінішній прямій.

Команда туру
Харківський Металіст продовжує приємно дивувати своєю грою. Після останніх ігор харків’ян складається стійке враження, що Ігорю Рахаєву не вистачило дещиці та водночас головного - часу, для формування дієздатної команди, яка змогла б втрутитися у розподіл місць на самому верху таблиці.

Сьогоднішній Харків, навіть з урахуванням безальтернативно незначної кількості футболістів вищого для завдань всередині Україні ґатунку, з кожною грою нагадує себе колишнього. Показовим є прагнення команди здобути результат у важкі й непевні часи будь-якою ціною: достатньо уважно проаналізувати дії гравців МХ як в активних, так і у ситуаціях без задіяного м’яча, в останні десять хвилин матчу з Дніпром, щоб впевнено сказати - у Харкові, незважаючи ні на що, є Колектив.

Досягнення туру
Матч з Дніпром для Олега Шелаєва став потрійно особливим. Крім першої появи на полі у нинішньому сезоні, яка припала на матч проти команди, з якою пов’язана левова частка кар’єри футболіста, тепер на рахунку учасника чемпіонату світу у Німеччині є й по-справжньому унікальне досягнення. Справа у тому, що після виходу півзахисника на поле на 78-й хвилині Шелаєв став другим футболістом у чемпіонаті України, який провів хоч один матч у всіх останніх чемпіонатах країни, починаючи з 1994 року! Перевірте свою ерудицію до того, як прочитаєте відповідь, хто є таким другим гравцем, шановні читачі! Це - голкіпер київського Динамо, його багаторічний капітан і символ Олександр Шовковський.

Матч туру
У грі Металіста та Дніпра, як завжди, розігрувалися не тільки очки. Була справжня битва за щось більше. У минулому сезоні перемога харків’ян над дніпропетровцями на ОСК Металіст стала вирішальним кроком на шляху господарів до омріяного "срібла".

Цього разу успіх "жовто-синіх" мав не менш монументальне значення. Перемога над найбільш принциповим опонентом на внутрішній арені стала лікувальним бальзамом на численні рани вірних уболівальників Металіста. Очевидно, варто говорити навіть про більше - результат матчу, мабуть, стане приємною пам’ятною карткою у буремний для харків’ян сезон. Натомість Дніпро може ображатися тільки на власну неспроможність впоратися з внутрішнім хвилюванням - інших, не глобальних, причин фактичного краху ДД у чемпіонській гонці, одразу згадати важко.

Розчарування туру
Невдачі київського Динамо потроху починають викликати у його вболівальників саркастичну посмішку. Щоб знайти дно падіння столичного суперклубу, потрібна не одна бригада водолазів. Після поразки від донецького Металурга шанси киян зайняти третю, і без того, м’яко кажучи, неприємну позицію, тепер зведені до мінімуму. Уся непомірна важкість ситуації киян - у відсутності розуміння "що робити" та "хто винен". Дивлячись правді в очі, звинувачувати одного Блохіна у черговому провалі не варто. Разом з тим, навести лад у психологічній підготовці гравців на матчі, що залишилися, можна й у короткостроковій перспективі. Невже сила розмови тренера та психолога з тим чи іншим футболістом у стані киян не має жодного практичного значення?

Вихід туру
Владислав Калитвинцев забив пам’ятний - дебютний - гол за першу команду київського Динамо. Поява сина легендарного плеймейкера киян 90-х очікувалася давно. Лідер молодіжної збірної України добре провів півроку в оренді за чеський Слован, а з "від’їздом" у Бразилію Дуду ще й позбувся конкурента на позицію. Не зайве сказати, що саме Калитвинцев є явним кандидатом на заміну Андрію Ярмоленку, який не сьогодні-завтра таки покине Київ. М'яч у ворота Паньківа може стати початком реального сходження головної надії київського Динамо у сонмі "своїх, перспективних і талановитих".

Гравець туру
Жуніор Мораєш провів чергову феєричну, а головне - результативну гру. Напередодні гри нападник донецького клубу відзначав відсутність у складі Динамо його лідерів. На думку екс-гравця софійського ЦСКА, своєрідний кадровий голод мав би допомогти його клубу перемогти. Однак саме індивідуальна майстерність бразильця, який після другого голу у ворота ДК встановив власний рекорд результативності за сезон, стала вирішальним фактором чергової перемоги МД над киянами у Донецьку. Вже сьогодні з упевненістю можна говорити, що влітку Мораєш стане одним з найбільш "ласих" шматків на експорт як в інший український клуб, так і за межі країни.

Гол туру
Ледь не з першого дня перебування в Україні Алехандро Гомес заговорив про бажання покинути нашу країну. Монотонні заяви аргентинця, немов той черговий поганенький латиноамериканський серіал на вітчизняному телебаченні десятирічної давності, стали негарною традицією українського футбольного життя. Залишить гравець Харків чи ні, але точно матиме напрочуд гарні спогади про сезон нинішній. Хлопець забив красивий, а головне - більш ніж важливий, гол у ворота ідейного опонента його команди!

Коментарі ()