Головне

УПЛ. Підсумки чемпіонату 2013/14. Символічна збірна

29.05.2014 19:39 551 0
УПЛ. Підсумки чемпіонату 2013/14. Символічна збірна

Футболісти, які, на наш погляд, були кращими у сезоні 2013\14, представляють сім клубів української Прем’єр-ліги. У нашій імпровізованій команді знайшлося місце сімом виконавцям з українським паспортом, ще чотири футболісти – легіонери. Тактична побудова нашої збірної – класичні 4-4-2, разом з тим таке розташування футболістів багато в чому є  умовним.

Голкіпер. Дмитро Безотосний (Чорноморець). Справжній капітан "моряків" – без участі Безотосного не обійшовся практично жоден гучний успіх ЧО в УПЛ сезону, який завершився, адже Дмитро пропустив лише одну гру. Значним успіхом Безотосного, який знову у переконливій більшості матчів ловив свою "хвилю", тягнучи усе, що летить у його бік, однак подекуди й припускався зовсім необов’язкових помилок, які напевне змушували воротаря опускатися з небес на землю, стало довгоочікуване запрошення до лав національної збірної. Найкраща оборона чемпіонату – а вона по праву є одеською – величезна заслуга саме Безотосного.

Правий захисник. Даріо Срна (Шахтар). Про правого "бровочника" донецького "Шахтаря" невдовзі буде актуальним уривок з пісні "не старіють душею ветерани", а Даріо з року в рік залишається кращим на своїй позиції. От і цього разу на рахунку Срни переконливі "докази" чергового успішного сезону в українській першості – 10 гольових передач, що робить хорвата найкращим за цим показником разом з Ротанем та одноклубником Дугласом, а також цілих 6 забитих м'ячів – зовсім непогано для номінального правого захисника, еге ж?

Центральний захисник. Пабло Фонтанелло (Чорноморець). Незважаючи на те, що гравець залишив Одесу й Україну на початку березня, роль аргентинця в одеських тилах була величезною. По суті, Фонтанелло можна називати "генералом" оборони "синьо-чорних" – до недавніх пір, певно, найбільш зіграного захисту чемпіонату. Авторитет екс-гравця "Тігре" в партнерів по обороні був величезний. Очевидно, фундаменту, закладеного цим гравцем, а також не менш важливим для команди Григорчука Бергером, вистачило для команди й навесні.

Центральний захисник. Іван Ордець (Іллічівець). Одне з головних відкриттів минулого чемпіонату. Орендований у "Шахтаря" виконавець демонстрував не по рокам зрілу гру й не дарма пропустив усього один матч чемпіонату. Враховуючи давню незадоволеність Мірчі Луческу рівнем продуктивності пари захисників Кучер-Ракицький, а також нестабільну гру Кривцова, який поки що не може заявити про себе на рівні, більшому ніж гравець на підміну, вихованець чемпіона України має непогані перспективи закріпитися в першій команді "помаранчево-чорних".

Лівий захисник. Євген Макаренко (Динамо). Перед початком сезону шанси Макаренка стати основним лівим оборонцем свого клубу дорівнювали ледь не нулю – виконавець міг сподіватися хіба що на амплуа "джокера" та свіжої крові у зв’язку з втомою Тремулінаса. Однак швидкий від’їзд француза та не менш блискавичний прогрес Євгена на відносно новому місці призвів до зміни поточного статус-кво – Макаренко отримав чи не безкрайню довіру й… більшу відповідальність. Гра молодого виконавця (особливо – в обороні) все ще викликає немало нарікань, однак за лівий фланг Динамо шанувальникам команди тепер не так тривожно.

Правий півзахисник. Андрій Ярмоленко (Динамо). У провальному сезоні київського Динамо є промінчик, який продовжує світити своєю яскравою грою – і це Андрій Ярмоленко. Незважаючи на більш ніж невдалу гру партнерів, Андрій продовжує тримати свою марку й високий рівень. У першості, яка щойно завершилася, Ярмоленко більше забивав, ніж асистував – на рахунку екс-гравця чернігівської Десни 12 м'ячів та 3 гольові передачі. В цілому продемонстрована виконавцем гра дозволяє говорити про збереження тенденції прогресу Ярмоленка – улітку як завжди чекаємо всеможливих чуток про перехід гравця до західноєвропейського гранду.

Центральний півзахисник. Денис Дедечко (Ворскла). Гра екс-гравця Динамо ще за Кривбас стала приємною несподіванкою на вітчизняному футбольному небосхилі. Денис належить до тієї плеяди футболістів, які однаково корисні як при руйнуванні атак суперника, так і при подачах зі стандартних положень. Недарма по завершенні сезону була інформація про серйозну зацікавленість гравцем з боку донецького Шахтаря – своєю переконливою грою Дедечко виділяється серед партнерів у Полтаві. Врешті, завдяки таким гравцям, як Дедечко, не варто хвилюватися за центральний плацдарм збірної України після того, як відійдуть від справ у головній команді країни Едмар, Ротань та Тимощук.

Центральний півзахисник. Руслан Ротань (Дніпро). Коли у сезоні 12\13 капітан дніпропетровського Дніпра провів шикарну першість і розкрився у новій ролі "короля" центру поля, це викликало приємне здивування та штамп "найкращий сезон" у кар’єрі молодого гравця. Однак вже у новому чемпіонаті Ротань зіграв ще сильніше! Важко навіть уявити успіх нового віце-чемпіона України без всюдисущого Руслана у центрі поля! На рахунку 32-річного футболіста – 10 гольових передач та 2 забиті м’ячі. Чутки про можливий переїзд Ротаня в Казань Дніпро має вбивати у зародку – на сьогодні Руслан Петрович є стрижневим гравцем команди.

Лівий півзахисник. Євген Коноплянка (Дніпро). На відміну від партнера по команді, куди кращий, ніж минулий, за статистичними показниками, сезон, провів Євген. Нині Коноплянка – перший претендент на "експорт" з України у провідний європейський чемпіонат та чи не головна прикраса у короні вітчизняного чемпіонату. Індивідуально Євген продовжує рости, як і його колега по рівню таланту та року народження Ярмоленко, що доводить як згадана статистика, так і, в першу чергу, не згасаючий інтерес провідних клубів Старого Світу. Мирон Маркевич вже нібито вмовив гравця залишитися у ДД та спробувати пороху Ліги чемпіонів разом з рідною командою...

Нападник. Жуніор Мораєш (Металург Донецьк). Надрезультативна гра бразильського нападника донецького клубу – одна з приємних несподіванок минулого сезону. Номінальне попадання у єврокубки (наразі Металург, нагадаємо, дискваліфікований УЄФА на три роки) без 19 м'ячів Мораєша було б неможливим. Такий результат, до слова – кращий у кар’єрі футболіста. На жаль, у зв’язку з нестабільною ситуацією в регіоні та стагнацією розвитку МД як такого, шансів на те, що бразильський нападник залишиться в українському чемпіонаті – обмаль.

Нападник. Дьйомерсі Мбокані (Динамо). Не варто дивуватися й включенню конголезького форварда у цей хіт-парад – на нашу думку, для цього є вагомі причини. Так, Мбокані не вразив результативністю, продемонструвавши пристойний, та не фантастичний, результат своїх старань (трохи більше 0,5 гола за матч), однак став абсолютним чемпіоном серед нападників за показником гольових передач на партнерів – їх у Мбокані аж 8! Таким чином, з урахуванням 13 голів, Мбокані набрав у першому ж своєму сезоні в УПЛ 21 очко за системою гол+пас! А це вже вам – не абищо!

Коментарі ()