Головне

Нові українські горизонти Руслана Ротаня

26.07.2014 14:29 533 0
Нові українські горизонти Руслана Ротаня

"Життя прожити – не поле перейти". Заробити та заслужити винятково схвальні відгуки вболівальників і кришталево чисту репутацію у великому футболі – справа легша, проте також потребує пекельних зусиль. Де-факто капітан збірної України Руслан Ротань користується повагою, пошаною та величезним авторитетом у буремному морі українського футболу, незважаючи на клубні симпатії шанувальників вітчизняного футболу.

Чемпіон спробував розібратися, де центральний півзахисник може продовжити кар’єру. На рідній землі.

Новина про можливий перехід багаторічного капітана дніпропетровського Дніпра у казанський Рубін пройшлася інформаційним простором України, мов той не до кінця розбурханий вулкан. Шквал критики та невдоволення народних мас, близька до монументальної значущість футболіста не тільки для рідного дніпропетровського футболу, врешті патріотична громадянська позиція гравця - усе це вплинуло на скасування, здавалося, невідворотного.

По суті, відмовившись від переходу у стан клубу з країни-окупанта, Руслан Ротань став живим прецедентом в українському футболі. Залишивши бажання казанського Рубіна поповнитися відомим українським півзахисником на узбіччі, Ротань показав зась солідній фінансовій винагороді на користь своєї Батьківщини. А це заслуговує поваги.

Вільний агент Руслан Ротань продовжує залишатися одним з кращих центральних/опорних півзахисників українського чемпіонату. Дефіцит висококласних виконавців на позиції гравця, зумовлений, серед іншого, фактично заблокованою можливістю "освіжити" свої ряди новою робочою силою з-за кордону, на нашу думку, робить вірогідність переходу Ротаня в один з провідних вітчизняних клубів, не рахуючи варіанту з новим-старим Дніпром, досить високою. І ось чому.

Шахтар Донецьк

Не секрет, що "гірники" продовжують потерпати від кадрового дефіциту. Нестача футболістів під орудою Мірчі Луческу вимірюється, скоріше, якістю, аніж кількістю виконавців. З часів утечі з Донецька Матузалема, а згодом - продажу ключового виконавця центральної осі Фернандіньо, у "помаранчево-чорному" таборі немає футболіста, який міг би виконувати забаганки румунського наставника по "склеюванню" взаємодії оборони й атаки.

Теорія вірогідності цього переходу зростає як у зв’язку з недавнім від’їздом з команди Томаша Хюбшмана, так і незадоволенням Луческу діями Тараса Степаненка, та можливим трансфером бразильця Фернандо у Фіорентину. Можливий альянс Ротань-Шахтар більш ніж вигідний обом сторонам. У такому випадку гравець отримує можливість захищати кольори одного з провідних клубів своєї країни та спробувати призабутий смак Ліги Чемпіонів, а донецький клуб отримує вельми потужний варіант вирішення "вічної" проблеми - нестачі кваліфікованих українських виконавців для втілення у життя не менш очевидної "легіонерської" концепції Луческу. Морально-психологічний аспект - перехід Ротаня у Шахтар не спричинить такої хвилі невдоволення шанувальників Дніпра, як переїзд гравця до табору одного з двох інших лідерів УПЛ.

Металіст Харків

...А саме до Харкова та "жовто-синьої" команди. Давня ворожнеча Дніпропетровська та колись столиці України не робить можливому трансферу Ротаня під крило багаторічного сподвижника Маркевича Рахаєва відсоток високої вірогідності. Разом з тим, в умовах воєнних дій всередині кількох регіонів країни з державою, чемпіонат якої Ротань міг поповнити, такий крок Руслана був би сприйнятий точно більш стримано.

Якщо у команді, яка представляє Донбас, Ротань ще мав би витримати можливо жорстку, проте більше ніж імовірно успішну конкуренцію, то в обезкровленому не тільки "якісним" відтоком гравців Металісті Ротань мав би стовідсоткову ігрову практику. Зважаючи на солідний за мірилом великого футболу вік гравця, очевидно, що Руслан не може не зважати і на такий фактор. У заявці харків’ян на участь в УПЛ на сьогодні значиться усього 18 прізвищ (звісно ж, за списком "А"), а допомоги "ззовні", окрім вже підписаного ще одного колишнього дніпрянина Дениса Кулакова, не очікується. При цьому у Харкові давно не чути про проблеми з фінансуванням команди, що нібито залишає Металіст серйозним гравцем на внутрішньому трансферному ринку.

Динамо Київ

На зупинці під назвою "прощання з біло-синіми" Ротань уже виходив, і залишив по собі у динамівському автобусі неоднозначне враження. З одного боку, можливість переходу Ротаня у стан найбільш титулованого клубу України є фантасмагорією з точки зору реальних потреб суб’єктів такої акції - чи потрібен Ротаню Київ, а Київ Ротаню у ситуації розташування фігур на сьогоднішній мапі українського футбольного життя? Грати на позиції Руслана у складі ДК на сьогодні можуть, зрештою, не менше семи чоловік, однак чи є рівень кадрового наповнення центральної лінії півзахисту киян таким, який справді задовольняє Сергія Реброва?..

У міжсезонні тренер Динамо не раз говорив про своє бажання підсилити кожну без винятку лінію команди (крім воротарської), і саме у центрі півзахисту, на позиції гравця, який відповідає за руйнування, у кадровому підборі "біло-синіх" є немалі пробіли. Якщо кращі часи Огнєна Вукоєвича позаду, то перспектива росту Сергія Сидорчука не є безумовною, а назвати "хвилерізами" Гармаша, Велозу чи Аруну язик не повертається.

Користь від гіпотетичного трансферу Ротаня вимірюється також явними психологічними й ігровими категоріями. Справа у тому, що київське Динамо повільно, але впевнено перетворилося на клуб, у складі команди якого на полі дуже важко відчути лідера - Фігуру, яка здатна повести за собою у непростій ситуації й окрикнути міцним слівцем тих, хто у грі "загубився". Одного Олександра Шовковського на воротах тут, як не крути, недостатньо. Голкіпер далеко не завжди у центрі подій матчу. Крім того, в останні роки Ротань розкрився і як король подач при стандартних положеннях, і тому міг би "закрити" ще одну актуальну для киян проблему.

Чорноморець Одеса

Одесити, як уявляється, є останньою командою УПЛ, яка могла б задовольнити некопійчані побажання Ротаня по заробітній платні. Місце у єврокубках, сучасний прогресивний тренер, приємний колектив, численна армія вболівальників і вигідне розташування міста базування клубу - усі ці козирі мають на руках саме "чорно-сині". В Одесі підібрався типовий сплав молодості та досвіду, до всього у складі відтепер, напевне, заправлятиме старий друг Ротаня по Дніпру Сергій Назаренко. Перебування у таборі Чорноморця дозволило б Ротаню стати частиною нового амбіційного проекту, спробувати свої сили у ролі такого собі "зодчого" в ім’я футбольного майбутнього одного з провідних клубів України.

Коментарі ()