Головне

Боксер Даллку, герой Шацьких, нирець Ярмоленко. Підсумки 2-го туру УПЛ

06.08.2014 15:19 377 0
Боксер Даллку, герой Шацьких, нирець Ярмоленко. Підсумки 2-го туру УПЛ

Черговий тур вітчизняної першості подарував непоганий рівень результативності (у 7-ми матчах забито 18 м'ячів), декілька скандалів та очевидного претендента на звання найкращого бомбардира в історії чемпіонатів України.

Про все найцікавіше у 2-му турі української Прем’єр-ліги у матеріалі Чемпіона.

Подія туру

Донецький Олімпік здобув першу перемогу у вищому дивізіоні чемпіонату України. Перед початком сезону третя донецька команда в УПЛ розглядалася як потенційно найслабший учасник вітчизняної елітної ліги. Гра першого туру з одеським Чорноморцем підтвердила побоювання шанувальників цього клубу. Однак вже в другому турі команда, яка має потенційно найменш збалансований та відповідний рівню кращих команд країни склад, показала зуби й розкрила арсенал своїх умінь. Вікторія над луганською Зорею сприятиме неабиякому психологічному піднесенню донеччан, а, крім того, має стратегічне значення – у двох найближчих турах, коли Олімпік проекзаменують Динамо й Шахтар, розраховувати на очки клубу буде вкрай важко...

Команда туру

Луцька Волинь дала справжній бій дніпропетровському Дніпру й ледь не залишила учасника Ліги чемпіонів з носом. Віталій Кварцяний продовжує свою генеральну лінію, маючи будь-яких футболістів у розпорядженні – "Хрестоносці" були і залишаються найбільш бойовою командою Прем’єр-ліги, яка бере своє як не майстерністю, то шаленим настроєм та бажанням. У зустрічі з "синьо-біло-блакитними" лучан знову підвела реалізація – команда Кварцяного могла вирішувати долю матчу ще до середини другої половини, однак навіть у підсумку програну гру Луцьк може сміливо записувати собі в актив.

Суддівство туру

Поточний тур не обійшовся без серйозних суддівських ляпів. Втім, на щастя, цього разу помилки представників Феміди на загальний результат матчів, на нашу думку, не вплинули. Так, у грі Ворскли та Шахтаря в Полтаві арбітр "не помітив" фолу на захисникові "помаранчево-чорних" Шевчуку у штрафному майданчику господарів поля. Натомість Олександр Кучер заслуговував на вилучення набагато раніше, ніж на останніх хвилинах, адже своїми діями у центрі поля проти кількох опонентів "рубав" останніх, мов тих тендітних берізок. Харківська гра Металіста та Динамо ознаменувалася двома помилково призначеними одинадцятиметровими, коли арбітр Жабченко, спершу "підіграв" динамівцям, вирішивши, що "дайвінг" Ярмоленка заслуговує на винагороду, а потім віддав "боржок" Харкову несправедливим вироком у бік киян. У грі Карпат та донецького Металурга арбітр Берізка не зарахував чистий гол центрбека Чечера.

Бомбардир туру

Максим Шацьких порівнявся з Сергієм Ребровим у реєстрі кращих бомбардирів за всю історію чемпіонатів України. Гол екс-гравця київського Динамо став 123-м за час кар’єри колись футболіста калінінградської Балтики в Україні. Зважаючи на бажання футболіста грати в Україні й продовжувати радувати своїх шанувальників ще й після цього сезону, не важко передбачити, що Максим точно стане одноосібним лідером такого змагання. Варто відзначити, що скорострільність Реброва усе одно вражає куди сильніше: якщо Шацьких на свій гольовий результат витратив 325 матчів, то нинішній тренер Динамо "впорався" за 261-у гру.

Матч туру

Харківська гра Металіста та київського Динамо виправдала статус центрального матчу туру. Незважаючи на втрату великого числа основних виконавців групи атаки, "жовто-блакитні" продемонстрували, що знаходяться на вірному шляху й здатні протистояти подекуди на рівних одному з головних претендентів на "золото" УПЛ. Якщо динамівці брали своє за рахунок спершу грамотних позиційних атак та використання вже традиційно помітних негараздів в обороні Харкова, а потім – не менш разючих контратак, то в почерку Металіста помітна рука футболу "за Маркевичем", коли, хай і без багатьох вчорашніх чарівників-латиноамериканців, команда розмашисто йде вперед по всьому фронту атаки. В наступному турі харків’яни здадуть ще один екзамен – відбудеться перевірка донецьким Шахтарем.

Скандал туру

На останніх хвилинах матчу Ворскла – Шахтар футбольні команди з’ясували стосунки за допомогою іншого виду спорту. Бійка між командами, спровокована провокаційною поведінкою бразильців Шахтаря (далеко не вперше в історії чемпіонатів України), додала відерце дьогтю у безкомпромісне й цікаве протистояння у Полтаві. Акція досвідченого капітана ворсклян Даллку, після якої у нокдауні опинився Даріо Срна, має стати предметом уважного розслідування КДК ФФУ, а сам албанець, вочевидь, отримає багатоматчеву дискваліфікацію.

Гравець туру

Півзахисник Шахтаря Тарас Степаненко став героєм протистояння в Полтаві, віддавши гольову передачу на партнера й забивши переможний м'яч. Після вилучення у матчі зі збірною Молдови хавбек Шахтаря пережив один з критичних моментів у своїй кар’єрі, позбавившись місця в основі клубу й, таке враження, втративши впевненість у власних силах. Однак зумів знайти в собі потенції не тільки повернутися на колишній рівень, а й здивував новими навиками – тепер Тарас в змозі приносити користь не тільки в руйнуванні атак суперника, а й у комбінаційній грі.

Гол туру

Нападник донецького Олімпіка Володимир Лисенко забив важливий і водночас такий гол, який потішив око глядача на стадіоні й біля екрану телевізора. Удар зі стандарту, хай із рикошетом від гравця Зорі Караваєва, був виконаний у стилі, притаманному цьому гравцеві – сильним і точним ударом з лівої ноги. Можливо тепер Лисенко, якого колись вважали одним з найперспективніших центральних нападників країни, зможе ступити на нову якісну сходинку у своїй неоднозначній кар’єрі.  

Коментарі ()