Головне

Знакова перемога Динамо та рекорд результативності Шацьких. Підсумки 8-го туру УПЛ

07.10.2014 18:46 463 0
Знакова перемога Динамо та рекорд результативності Шацьких. Підсумки 8-го туру УПЛ

У Києві вибухнув від щастя найбільш місткий стадіон країни, відомий тренер заговорив по-новому, а Максим Шацьких перегнав Сергія Реброва.

Про все це й як завжди більше - у  матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Київське Динамо обіграло донецький Шахтар. Вперше за три з половиною роки у чемпіонатах української Прем’єр-ліги. Остання перемога "біло-синіх" датована травнем 2011 року, коли на чолі київської команди стояв Юрій Сьомін. Крім того, вперше з вересня того ж року найбільш титулований клуб України не пропустив у матчі з "помаранчево-чорними" жодного м’яча, а це, на секундочку - відрізок у 9 матчів! Нарешті, за рахунок перемоги у недільній грі на НСК Олімпійський Динамо не дозволило Шахтарю перегнати себе у глобальному статистичному вимірі протистоянь команд у межах ігор в офіційних матчах у незалежній Україні. Тепер цифри є наступними: +25 =18 -24 на користь київського клубу.

Команда туру

Харківський Металіст здобув украй важливу перемогу та трохи покращив своє не вельми втішне турнірне положення. Вікторія над запорізьким Металургом на ОСК Металіст стала першою із середини серпня, а в цілому перед матчем із запорожцями безвиграшна серія "жовто-синіх" налічувала вже 5 ігор! Неозброєним оком помітні проблеми харків’ян у захисті та відсутність кваліфікованої робочої сили як такої на окремих позиціях, що не дозволяє грати у колишній "мереживний" футбол, проте підопічні Ігоря Рахаєва не складають зброю та намагаються брати своє за рахунок характеру та самовіддачі. У матчі з Металургом - спрацювало.

Матч туру

Зустріч київського Динамо та донецького Шахтаря не розчарувала прихильників українського футболу на стадіоні та перед екранами телевізорів. Вісім жовтих, одна червона картка, вимучений, проте логічний єдиний забитий гол на дві команди, купа дрібних сутичок і непомітних широкому загалу травм, драма та довгоочікуваний для господарів поля фінал. Незважаючи на фон втоми від єврокубкових баталій на тижні, кияни та донецька команда традиційно віддали на полі все для перемоги, а сама гра пройшла у швидкому, а подекуди і шаленому темпі. Наступна гра команд у межах чемпіонату України буде зіграна у квітні 2015 року.

Суддівство туру

Відразу у трьох іграх 8-го туру УПЛ арбітри матчів приймали спірні рішення. У центральній зустрічі за участю Динамо та Шахтаря арбітр зі Львова Юрій Можаровський, на нашу думку, мав би вилучити Луїса Адріано, а не В’ячеслава Шевчука. Саме фол бразильця, який напав на голкіпера киян Олександра Рибку, заслуговував на другу жовту та подальшу червону картку. Разом з тим, друге попередження гравцю національної збірної було, як бачиться, необов’язковим. У грі донецького Олімпіка та львівських Карпат харківський рефері Анатолій Абдула не "помітив" одразу декілька явних порушень у карних майданчиках обох команд. Нарешті, у матчі Волині та Ворскли арбітр з Київської області Сергій Бойко, на нашу думку, помилково, призначив другий пенальті у ворота полтавців, коли півзахисник Матей впав на газон нібито від контакту з Даллку. Це вплинуло на остаточний результат матчу.

Рекорд туру

Максим Шацьких стає найкращим бомбардиром в історії чемпіонатів України. Тепер на рахунку у недавньому минулому гравця збірної Узбекистану та київського Динамо - 124 забитих м'ячів. Нападник за амплуа, Максим Олександрович прийшов у чемпіонат тоді Вищої ліги України у 1999 році, коли був обраний Валерієм Лобановським як вірогідна заміна Андрію Шевченку, який покинув Київ і поїхав підкорювати Мілан. За час виступів в Україні Шацьких встиг пограти за чотири клуби, серед яких - нинішнє місце роботи форварда, ужгородська Говерла. За словами Максима, він не збирається завершувати кар’єру щонайменше по закінченні поточного сезону.

Антигерой туру

У цій "номінації" заслужену перемогу розділяють гравці донецького Шахтаря Луїс Адріано та Антон Каніболоцький. Напередодні гри з Динамо воротар донеччан і національної збірної України Андрій П’ятов провів блискучий матч у Лізі Чемпіонів проти португальського Порту. Проте наставник "гірників" Мірча Луческу здивував усіх, надавши перевагу саме номінальному дублеру Андрія! І… помилився! Саме помилка Каніболоцького, а потім і комічні дії бразильського любителя "фейр-плей" (про всяк випадок, мова про матч у Лізі Чемпіонів з Нордшелланом) призвели до пропущеного "помаранчево-чорними" голу.

Філолог туру

Румунський наставник Шахтаря Мірча Луческу порадував знанням зрозумілої більшості населенню України російської мови на одинадцятому році роботи головним тренером команди. Як відомо, екс-тренер стамбульських Галатасарая та Бешикташа надає перевагу спілкуванню із журналістами на прес-конференціях через перекладача, адже, як вважає, таким чином краще доносить свою думку до громадськості. А от у приватних бесідах з роботодавцем - себто з президентом клубу Рінатом Ахметовим -спілкується тою ж російською. Чому румун нарешті порадував шанувальників свого тренерського таланту більш зрозумілими словами - наразі загадка.

Гравець туру

Домагой Віда забив вирішальний гол у головному матчі туру, а можливо - й усього першого кола. М'яч захисника збірної Хорватії у ворота донецького Шахтаря - вже друге взяття воріт донеччан від колишнього гравця Динамо загребського та перше для оборонця у нинішній першості української Прем’єр-ліги. Варто зазначити не тільки корисну гру бека на атаку своєї команди, а й досить якісну гру Домагоя при виконанні своїх безпосередніх обов’язків. На правому фланзі захисту киян пожежі виникали, проте, в цілому зі своїм завданням нейтралізувати атакуючий порив "гірників", Віда, схоже, впорався.

Гол туру

Півзахисник донецького Металурга Микола Морозюк забив найкращий гол 8-го туру української Прем’єр-ліги. Після того, як гравець збірної України влітку збирався поповнити ряди махачкалінського Анжі, Микола нажив собі немало ворогів серед сонму простих вболівальників і зараз заробляє власну "репутацію" із самісінького початку. Гол у ворота одеського Чорноморця - другий для Морозюка у поточному сезоні УПЛ.

Коментарі ()