Головне

Критичні дні лідерів і новий фаворит гонки бомбардирів. Підсумки 12-го туру УПЛ

13.11.2014 16:41 529 0
Критичні дні лідерів і новий фаворит гонки бомбардирів. Підсумки 12-го туру УПЛ

Як у кращих команд чемпіонату не знайшлося аргументів перед гольовою засухою, луцька Волинь створювала нове досягнення, а тренер команди УПЛ закликав вищі сили зжалитися.

Про все це й як завжди більше – у  матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Одразу кілька команд зуміли перервати невдалі серії в 12-му ігровому колі національного чемпіонату. Так, харківський Металіст "прорвав" лінію з двох нічиїх поспіль, одеський Чорноморець до гри з Ворсклою не перемагав вже протягом семи матчів, луцька Волинь не знала смаку перемоги аж чотири гри. Таким чином, названі команди подолали одразу декілька сходинок у таблиці про ранги й значно покращили своє становище. Про пригоди ужгородської Говерли перед своєю звитягою читайте нижче.

Команда туру

Луцька Волинь провела кращий матч з початку сезону. Перемога в сутичці з донецьким Олімпіком є найбільшою для "Хрестоносців" – попередній рекорд було встановлено в матчі проти запорізького Металурга. Варто відзначити також успіх румунського півзахисника Еріка Бікфалві, який забив два голи в ворота Заурі Махарадзе й тепер ділить 3-5-те місце в гонці бомбардирів з Ніколою Каліничем та Андрієм Ярмоленком. Усі три футболісти забили п’ять голів з гри й один – виконавши одинадцятиметровий штрафний удар.

Матч туру

У центральній грі у Львові донецький Шахтар та дніпропетровський Дніпро поділили очки й залишилися на займаних до матчу позиціях. Нульова нічия стала сюрпризом як для любителів "гострих" відчуттів на матчах лідерів, так і для шанувальників статистичних звітів у вимірі їх впливу на матчі у теперішньому часі. З травня 2011 року головні команди Донецька та Дніпропетровська неодмінно забивали в ворота один одної! Неприємним для Шахтаря винятком став лише останній матч команд на "Донбас-Арені", коли підопічні Луческу "з’їли" два голи від суперника.

Сенсація туру

Львівські Карпати створили великий переполох у Києві, відібравши в особистому матчі в столичної команди два очки. Ігри між Львовом та Києвом, їхніми "біло-синіми" та "зелено-білими" представниками, завжди проходять з підкреслено принциповим настроєм з боку обох команд та в непримиренній боротьбі. Безумовний успіх львів’ян дозволив команді Ігора Йовічевіча перестати бути клубом з мінусовим балансом у графі "очки" й, що важливіше для майбутніх протистоянь з іншими командами, явно надасть команді "крила".

Чарівник туру

В’ячеслав Грозний таки "нашаманив" першу перемогу ужгородської Говерли в новому сезоні. Саме до гри з донецьким Металургом екс-тренер московського Спартака казав про вплив на його команду якихось потойбічних сил, які не дають не так давно Закарпаттю порвати такий неприємний вузол. І от – сталося. Тепер в українській таблиці про ранги залишилися лише два нулі: в графі "перемоги" маріупольського "Іллічівця"  та серед поразок київського Динамо.

Фатум туру

За підсумками матчів 12-го туру національного чемпіонату серед команд вищого дивізіону збірна України втратила одразу кількох виконавців через травми, отримані в моментах, які називаються "ігровими" з великою натяжкою. Так, півзахисник Тарас Степаненко отримав удар в обличчя від нападника Дніпра Ніколи Калінича, а форвард київського Динамо взагалі отримав "на горіхи" від свого партнера по клубу. Таким чином, обидва гравці не допоможуть головній команді в матчах із Люксембургом та Литвою.

Суддівство туру

Після зіграних матчів 12-го ігрового кола змагань в Чемпіона є питання одразу до кількох арбітрів. У грі Шахтар – Дніпро арбітр матчу Анатолій Абдула із Харкова, на нашу думку, не зовсім вірно оцінив ситуацію в момент гучного зіткнення Тараса Стапаненка з Ніколою Каліничем. Рух рукою Калінича справді не був навмисним, проте ніс у собі безпосередню загрозу здоров’ю гравця "Гірників", а тому мав бути покараний жовтою карткою. А от у матчі Динамо – Карпати суддя Юрій Мосейчук із Чернівців не наважився призначити в ворота гостей, на нашу думку, очевидний пенальті за гру рукою Гітченка. Епізод стався на  29-й хвилині й мав прямий вплив на результат матчу. Таким чином, у 12-му турі вперше в сезоні не виграв жоден з трьох лідерів УПЛ.

Антигерой туру

Лаври "кращого" виконавця туру розділяють між собою півзахисники відповідно Дніпра та Ворскли – Младен Бартулович та Денис Дедечко. На рахунку обох – вилучення й серйозний привід отримати критичні стріли від наставників своїх команд – ситуації, в яких перед обома гравцями засвітилося "червоне світло", аж ніяк до того не зобов’язували.

Гравець туру

Півзахисник харківського Металіста Клейтон Шав’єр забив три м'ячі в ворота маріупольського Іллічівця й став, на нашу думку, кращим гравцем поточного туру. Наразі саме бразильський хавбек є чи не єдиним діамантом у помітно "схудлій" короні клубу, який не так давно претендував у чемпіонаті України на підкорення "золота". У випадку втрати екс-гравця бразильського "Палмейрасу" "жовто-сині" ризикують скотитися у турнірній таблиці значно нижче нинішньої п’ятої позиції.

Гол туру

Другий гол бразильського героя туру в ворота Олександра Чурилова неважко визнати як кращий в 12-му ігровому колі. Політ м'яча після удару Шав’єра лівою(!) став справжнім десертом у великій вечері матчів, що минули. Таким чином, пан Клейтон вирвався на перше місце в гонці бомбардирів і наразі має вже 8-м влучних ударів.

Коментарі ()