Головне

УПЛ. Підсумки 2014 року. Символічна збірна першої частини сезону

16.12.2014 17:36 847 0
УПЛ. Підсумки 2014 року. Символічна збірна першої частини сезону

У чемпіонаті України серед команд вищого дивізіону зіграно трохи більше половини дистанції. А це означає, що прийшла пора підбивати проміжні результати виступу клубів.

Цього разу – через призму кращих, на думку Чемпіона, футболістів чемпіонату.

Воротар - Денис Бойко (Дніпро)

Екс-голкіпер Динамо на вже звичному, а раніше - новому, місці роботи, продовжує прогресувати й нині є головним претендентом на зміну Андрію П'ятову у збірній України серед голкіперів, які не "зав’язали" з головною командою країни. В УПЛ цього сезону Денис провів усі матчі, кращими з яких стали ігри проти Шахтаря, Ворскли та Волині.

Правий захисник - Даріо Срна (Шахтар)

Ветеран, який потроху наближається до рекордсмена "гірників" за кількістю офіційних матчів (у Михайла Соколовського - 485 матчів, - Срни - вже 436) за Шахтар, зіграв не так сильно, як, до прикладу, у першій частині минулого сезону. Проте на своїй позиції Даріо все ще лишається найкращим у чемпіонаті України. Срна не молодіє, його статистичні показники (2 голи, 4 гольові передачі) красномовно вказують на те, що гравець потроху "здає", проте поки зміни капітану "помаранчево-чорних" на горизонті не видно.

Центральний захисник - Грегор Балажиц (Карпати)

Незважаючи на те, що успіхи словенського бека більше вказують на його бомбардирський талант (на рахунку Грегора - аж 4 голи у першій частині сезону!), Балажиц продемонстрував гру високого класу саме як захисник. Доказом тому - постійні чутки про перехід гравця до одного з провідних чемпіонатів Старого світу. Саме колишній виконавець Гориці на сьогодні - найбільш вірогідний футболіст "левів" на "експорт".

Центральний захисник - Александар Драгович (Динамо)

У своєму першому сезоні у Динамо Драгович демонстрував нестабільні результати. Не завжди якісне виконання своїх безпосередніх обов’язків вкупі з частою нервовістю призводили до низьких оцінок від преси й експертів. Після приходу на тренерську лаву Сергія Реброва гравець збірної Австрії, як і більшість партнерів по команді, відчутно додав у розумінні своєї ролі на полі. За відсутності Хачеріді, у левовій частці матчів першої половини сезону Александар зіграв за себе і "того хлопця" та став лідером захисту киян.

Лівий захисник - Володимир Костевич (Карпати)

Оборонець Карпат став одним з відкриттів ще минулої першості. Не варто дивуватися появі другого гравця "зелено-білих" у нашій імпровізованій збірній. Незважаючи на аутсайдерський статус Карпат, у складі львівської команди Костевич грав зовсім не на низькому рівні. Наразі саме Володимир є чи не головним потенційним кандидатом на виклик у національну збірну на свою позицію серед гравців, які могли б бути дебютантами. Якщо не брати до уваги травмованого Євгена Макаренко з київського Динамо.

Центральний півзахисник - Джордже Лазич (Металург Донецьк)

У складі відвертого середняка вищого дивізіону чемпіонату України виділявся сербський легіонер, який став кращим на своїй позиції. Це найкращий сезон футболіста, який грає в УПЛ з 2009-го року, в Україні. Якщо у попередні роки Джордже забив за "металургів" загалом 7 голів, то у першій половині поточного сезону записав на свій рахунок уже 5 влучних ударів! У тому числі - вирішальний гол у ворота донецького Шахтаря. Також на рахунку Лазича дві гольові передачі.

Правий півзахисник - Андрій Ярмоленко (Динамо)

На початку сезону на ігрового лідера "біло-синіх" накинулися "доброзичливці" - Ярмоленко не був схожий на себе звичного, постійно брав собі найбільший шмат командної "ковдри", часто заганяючи командні атаки у глухий кут. Переломним став матч проти Чорноморця, у якому Андрій оформив два голи у ворота суперника. Надалі "оберти" Ярмоленка лишалися привабливо стабільними, а сам футболіст упевнено став найкращим гравцем першої частини УПЛ за системою "гол+пас" (9+5).

Центральний атакуючий півзахисник - Ерік Бікфалві (Волинь)

Серед інших футболістів, які відзначилися у першій частині чемпіонату УПЛ, румунський хавбек так само проводить найкращий сезон. Бікфалві - один з тих, хто б’є по воротах в українській першості найчастіше. 9 голів Еріка (у комплексі з трьома гольовими передачами) складають майже половину загального командного результату луцьких "хрестоносців", а сам гравець, контракт якого з Волинню завершується найближчого літа, як ніколи близький до переходу у куди більш амбітний клуб.

Центральний атакуючий півзахисник - Клейтон Шав’єр (Металіст)

Серед сонму наведених у нашому "списку" виконавців, саме Шав’єр - та унікальна постать, яка виділяється серед інших. Чи не єдиний "діамант" у помітно "схудлій" короні Харкова провів на полі 9 матчів, у яких встиг відзначитися 8-ма голами й однією результативною передачею. Важко й уявити, що станеться з Металістом, якщо бразильський плеймейкер покине команду взимку.

Лівий півзахисник - Джермейн Ленс (Динамо)

Як і Драгович, голландський вінгер заграв у притаманний собі футбол тільки після приходу до керма найбільш титулованого клубу Східної Європи нового тренера. Як і Ярмоленко, Ленс довго "запрягав", проте потім перетворився не тільки на беззаперечного гравця стартового складу, а й в одного з кращих гравців чемпіонату. Показово, що вперше за період своєї кар’єри у Києві перед фактичним міжсезонням Джермейн навіть не натякав на можливість або бажання покинути Динамо.

Нападник - Артем Кравець (Динамо)

Серед двох претендентів на місце на вістрі атаки Артем, на нашу думку, переміг головного конкурента в обличчі Олександра Гладкого. Наш вибір продиктований більшою успішністю Кравця у сенсі виконання своїх безпосередніх обов’язків - на рахунку динамівця Києва на один гол більше. Загалом Кравець проводить найбільш результативний у кар’єрі сезон, який може стати відправною точкою у виході нападника на новий рівень.

Тренер - Сергій Ребров (Динамо)

Стрімкий прогрес київського Динамо - заслуга винятково колишнього блискучого нападника клубу Реброва. Повноцінних літніх зборів і куцуватої трансферної кампанії у спекотну пору року новоспеченому головному на лаві "біло-синіх" вистачило, щоб не тільки поставити Києву гру, а й подарувати вболівальникам поки проміжний, але - Результат!

Р.S. І куди ж без "президента" збірної УПЛ!

Владислав Гельзін  з донецького Олімпіка завоював симпатії любителів футболу нестандартним підходом до гри мільйонів. На рахунку власника-очільника клубу та водночас нападника з "десяткою" на спині вже є гол у вищому дивізіоні чемпіонату України та декілька підкорених рекордів, на яких 41-річна людина футболу зупинятися не збирається...

Коментарі ()