Головне

Січневий переворот Павелка в українському футболі

23.01.2015 19:15 1037 0
Січневий переворот Павелка в українському футболі

Вже на другий день після закінчення новорічних свят влада в українському футболі змінилася і де-юре. Де-факто, нинішнього очільника Федерації футболу Анатолія Конькова змістили ще наприкінці минулого року. Коньков виявився слабким менеджером, нікудишнім керівником, і абсолютно беззубим суперником. В останні місяці правління Конькова за нього боролися лише кілька чоловік у ФФУ, усі інши здали президента. Здали таки само, як зробили це в 2010 році з Григорієм Суркісом.

23 січня у Будинку футболу начебто зібрався Виконком ФФУ на якому Коньков написав заяву про відпустку. Це дозволить Анатолію Дмитровичу за два місяці ще отримати кілька десятків тисяч євро зарплати. Члени Виконкому проголосували призначити в.о президента ФФУ народного депутата України Андрія Павелка. Все відбулося як в найкращі часи КПРС, коли знімали генсеків. Тоді "всея СРСР" або помирали, або ж раптово хворіли. На щастя, пан Коньков, не помер, не захворів, а просто "вирішив відпочити".

Але питання зовсім іншому. Не зрозуміло яким чином саме Павелко призначений в.о президента. У Павелка нині є все, щоб успішно виграти позачергові вибори президента ФФУ на початку березня. Адмінресурс в регіонах вже давно працює на депутата від Блоку Порошенка. Окрім того, є в нього підтримка і віце-президента УЄФА Григорія Суркіса та Ігоря Коломойського. Так би мовити повний футбольний карт-бланш. Але нюанс один залишився.

Ще на початку грудня минулого року Павелко подав відставку з посади віце-президента ФФУ та члена Виконкому. Тоді ж заяву Павелка про відставку відразу підписав Анатолій Коньков. Ще на Конгресі ФФУ у середині грудня, Павелко якимось чином пробрався і до президії Конгресу і навіть очолив робочу групу, яка займається організацією позачергового звітно-виборчого Конгресу у березні. З таким же самим результатом призначити в.о президента ФФУ можна було б і суперафана Динамо Парамона. 

Після грудневого засідання Виконкому, де була розглянута відставка Павелка, не було жодного зібрання Виконкому ФФУ на якому б затвердили його поновлення на посаді. Не розглядалося це питання і на самому Конгресі у грудні 2014.

Окрім цього був порушений і статут ФФУ. У пунктах 6.14 і 6.15 статті 30 статуту ФФУ говориться, що за відсутності президента або при припиненні його повноважень обов'язки глави покладаються на першого віце-президента ФФУ, тобто на Анатолія Попова.

За інформацією Чемпіона, змусили Павелка так діяти висуванці на посаду президента ФФУ, серед яких найбільш загрозлива кандидатура Маркіяна Лубківського, який може бути підтриманий опонентами Павелка з табору Ріната Ахметова. Очоливши ж ФФУ вже нині Павелко зможе контролювати багатьох колективних членів ФФУ. Ще в грудні 2014, після закінчення Конгресу ФФУ Павелко роздав подарунки у конвертах членам Виконкому. Як зазначають джерела Чемпіона, вже нині Павелко пообіцяв погасити забороговність перед працівниками ФФУ, що складає п`ять місяців.

Після виборів президента ФФУ слід очікувати зміни команди у федерації, а також  повернення багатьох зі старої гвардії Суркіса у Будинок Футболу. Адже це було однієї з умов підтримки Суркісом Павелка.

Нагадаємо, що на вибори президента ФФУ, що пройдуть 6 березня, офіційно окрім Павелка виснули свої кандидидатури речник СБУ Маркіян Лубківський, екс-футболіст Динамо Владислав Ващук, очільник федерації футболу Львівської області Ярослав Грисьо, президент асоціації пляжного футболу Сергій Харченко та Олег Печорний, якого можна віднести до активістів футболу. Така кількість кандидатур на посаду президента ФФУ висунута уперше.

Коментарі ()