Головне

Як Луческу образився, а Ярмоленко став кращим. Підсумки 17-го туру УПЛ

17.03.2015 14:46 623 0
Як Луческу образився, а Ярмоленко став кращим. Підсумки 17-го туру УПЛ

У сімнадцятому за ліком турі українського чемпіонату серед кращих команд обійшлося без сенсацій. Глядачі побачили два розгроми, чотири перемоги господарів (що цікаво – усі припали на недільну програму ігрового кола), дві нічиї та одну звитягу гостей. Не обійшлося без цікавинок, героїв та тих, хто зіграні матчі волів би швидше забути. Про все це й як завжди більше – у  матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Мірча Луческу поступово підбиває підсумки виступу своєї команди в чемпіонаті. "Чи не зарано?", – спитаєте ви. "Аж ніяк!", – відповімо ми. Солому стелити треба заздалегідь! Між тим, на думку екс-тренера Галатасараю раніше в УПЛ були створені умови для чесної боротьби, тепер же – ні. Щоб зрозуміти хід думок домнула Мірчі, варто процитувати румунського наставника. "З приводу паузи. Це сурогатний чемпіонат, як я говорив, штучний. Напевне, він не має проходити таким чином. І зараз незрозуміло: три тижні не грати в футбол! Певно, ніхто не думав про клуби з Донбасу, чиї президенти несуть величезні витрати, щоб зберегти ці команди в чемпіонаті України. Хоча й знають, певно, що шансів виграти змагання ні в кого нема. … Країні та українському футболу важливо пройти через цей складний період та знову прийти до гарного чемпіонату, де у всіх однакові шанси, де є футбольна етика. Вочевидь, ті, хто приймав рішення по проведенню цієї першості, мають дуже добре подумати про наступний чемпіонат".

Команда туру

Луцька Волинь перервала серію з трьох матчів без перемог, перегравши у західноукраїнському дербі принципового суперника. Гра між командою Віталія Кварцяного та Ігора Йовічевіча була достатньо видовищною, як для середньостатистичного матчу чемпіонату України, пройшла у напруженій боротьбі з елементами жорсткості й навіть жорстокості. Незважаючи на те, що команди нині представляють у таблиці діаметрально протилежні полюси, господарі стадіону "Україна" змогли виступити на фоні укомплектованого на сьогодні більш сильними виконавцями клубу гідно й могли претендувати на перемогу. Таким чином, лучани продовжують зберігати непогані шанси на вихід у Лігу Європи.

Матч туру

Протистояння ужгородської Говерли та харківського Металіста видалося найгострішим у ігровому колі, що відбулося. На двох команди нанесли два десятки ударів, з яких шість потрапили в отвір воріт Максима Коваля та Сергія Погорілого. Втім, лейтмотивом протистояння команд стало зовсім не протистояння атак. Як ужгородці, так і нині кочівники харків’яни, для досягнення мети не скупилися на фоли, а подекуди й такі прийоми, які межували з "легітимними". Цікаво, що гра пройшла без вилучень з обох сторін (арбітр проявив лояльність і показав усього три "гірчичники"), проте на червоні картки напрацювали гравці обох команд.

Цитата туру

Головний тренер луганської Зорі Юрій Вернидуб красномовно прокоментував перемогу над одеським Чорноморцем, згадавши значно важливіші справи, ніж футбол… "…Ми всі пережили стресову ситуацію. На жаль, за моєї роботи це вже другий випадок. Не знаю, чому так усе відбувається. Ми знали, що у свій час у Максима Білого були проблеми, ми хотіли допомогти… Клуб вклав велику кількість грошей, щоб врятувати Максима, проте не склалося... Раптова смерть Паші – це дуже тяжко. Десь  совість гризе й мене. Якби він був тут (мова про перший склад команди, Худзіка було переведено в дубль – М.С.), то, можливо, був би живим. Щоб зберегти світлу пам'ять Паші, хлопці постарались і подарували цю перемогу…"

Суддівство туру

У черговому турі УПЛ особливої уваги потребують, на нашу думку, два епізоди. Отже, у сутичці клубів з Донбасу на "Арені Львів" – Шахтаря та Олімпіка – арбітр матчу Віктор Швецов, який представляє Одесу, поставив на початку матчу пенальті у ворота гостей. Захисник клубу Владислава Гельзіна Валерій Лебедь нечемно повівся з колегою по амплуа Ярославом Ракицьким, коли ці гравці боролися за позицію в штрафному майданчику. Швецов вказав на "точку". На нашу думку, обравши таке рішення, арбітр вчинив правильно. У грі ужгородської Говерли та харківського Металіста суддя зі столиці Іван Бондар вирішив не реагувати на дотик до ноги Максима Фещука, коли того, мов берізку, спиляв у штрафному майданчику гостей Олександр Осман. На нашу думку, арбітр припустився помилки, яка вплинула на результат матчу.

Антигерої туру

Донецький Олімпік не став приємною несподіванкою чергового туру, провівши, м’яко кажучи, бездарно, матч проти земляків з Шахтаря. Після чергової "яскравої" гри у виконанні підопічних Романа Санжара донецький клуб став командою, яка має найгірший захист в УПЛ. В середньому Олімпік пропускає більше двох м'ячів за матч. Розгром від суперника – не нова сторінка в вищому дивізіоні для дебютанта ліги кращих: раніше "Олімпійці" програвали з різницею в три й більше голи таким клубам, як Зоря, Волинь, Дніпро, Чорноморець та той-таки Шахтар. Проте в матчі з "помаранчево-чорними" Олімпік негативно здивував у бозна-якому ступені. Глядачі, які звикли дивитися футбол, занурившись у кожну секунду протистояння, могли б запідозрити у діях гостей "Арени Львів" бажання піддатися господарям! Гравці Санжара перед господарями просто-таки розступалися, подекуди, таке враження, лише імітуючи боротьбу, футболісти Шахтаря часто не зустрічали жодної протидії. Варто нагадати, що в попередньому турі Олімпік зіграв героїчний матч проти київського Динамо, тримаючись під "обстрілом" киян до останніх секунд...

Дебют туру

Сенегальський захисник Папа Гуйє вперше вийшов у футболці дніпропетровського Дніпра в офіційному матчі. Мирон Маркевич суттєво оновив лінію захисту, запросивши до команди протягом зимового періоду (нехай Гуйє й прийшов пізніше) вже третього захисника (а враховуючи універсалізм Павла Ксьонза цифра доходить до "4"). Саме з Дмитром Чигринським – іншим новачком "синьо-біло-блакитних" – Папа відіграв увесь матч проти запорізького Металурга. Варто сказати, що гра багаторічного стовпа оборони харківського Металіста нарікань не викликала й футболіста можна привітати з гарним дебютом за новий колектив.

Гравець туру

Півзахисник київського Динамо Андрій Ярмоленко забив уперше після відновлення змагань в УПЛ. І одразу – два голи. Таким чином, капітан киян у матчі з маріупольським Іллічівцем очолив список бомбардирів української першості, обійшовши півзахисника луцької Волині Еріка Бікфалві. Крім того, саме Ярмоленко – лідер першості за системою гол+пас – на рахунку футболіста 11 результативних ударів та 7 передач. Перед матчем з маріупольцями в УПЛ Андрій забивав ще в минулому році, коли вразив ворота донецького Металурга.

Гол туру

Новачок київського Динамо, захисник з португальським паспортом Віторіно Антунеш, забив, на нашу думку, кращий гол 17-го туру української Прем’єр-ліги. Поповнивши склад киян, недавній учасник чи не найсильнішого чемпіонату Старого Світу пообіцяв забити у складі нової команди до кінця сезону п’ять разів. Наблизитися до мети Віторіно зміг у шостій грі за "біло-синіх". Таким чином, екс-гравець римської Роми відзначився вдруге в сезоні. Раніше бек забив у ворота Гранади у сьомому турі Прімери.

Коментарі ()