Українська правда

Чи не підняти нам сто за досягнуті сто?.. Підсумки 18-го туру УПЛ

Сергей Шемшученко — 7 квітня 2015, 15:21

У черговому ігровому колі українського чемпіонату серед кращих команд країни зафіксовано аж п’ять перемог гостей і жодної нічиєї.

Ми розкажемо вам, як знакові гравці провідних клубів України записали на свій рахунок чергові досягнення, як у Південній Пальмірі вирішують фінансові проблеми і хто запам’ятає матчі вік-енду надовго. Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Харківський Металіст повернувся до рідного міста та зіграв на не менш рідному стадіоні у матчі проти донецького Металурга. Востаннє на ОСК Металіст великий футбол "заглядав" у минулому році, коли 30-го листопада "жовто-сині" приймали луганську Зорю. З урахуванням існування вірогідності нової терористичної чуми, влада міста прийняла рішення делегувати на матч 700 правоохоронців, які ретельно оглянули кожного із шести тисяч уболівальників, які завітали на цей матч. Свято футболу у другому за величиною місті України нарешті відбулося!

Команда туру

За підсумками 18-го туру ужгородська Говерла може претендувати на звання "приз глядацьких симпатій". Команда В’ячеслава Грозного здобула другу перемогу у національній першості, перервала шестиматчеву серію без вікторій, а головне - суттєво відірвалася від "зони вильоту", відстань до якої тепер складає вже відрізок у дві перемоги. У наступному турі підопічні екс-тренера московського Спартака прийматимуть Іллічівець, й у разі перемоги господарів гра може стати ключовою для питання світлого майбутнього клубу Нестора Шуфрича у Прем’єр-лізі.

Матч туру

У Луцьку місцева Волинь і луганська Зоря зіграли один з ключових матчів у розподіленні місць на верхівці турнірної таблиці щодо майбутньої участі у Лізі Європи. Без сумніву, ця гра стала окрасою 18-го туру національної першості. Команди підтвердили свій високий клас і порадували глядачів (на жаль, нечисленних) футболом високого ґатунку. Гості зуміли награти на переможний рахунок, скориставшись дитячими помилками "хрестоносців" у захисті. Варто відзначити гол Дмитра Хомченовського, невдала гра якого раніше коштувала півзахисникові місця не тільки у збірній України, а й у складі луганців.

Цитата туру

Оригінальний, як для сучасності, проте не для реалій українського футболу, спосіб виплати заробітної платні знайшли в Одесі. Слово генеральному директору Чорноморця Сергію Керницькому: "Наш клуб може виплатити борги по зарплаті перед гравцями нерухомістю, якою володіє президент клубу Леонід Клімов. Ми сказали футболістам, щоб вони обирали: або ми виплачуємо борги протягом року "живими" грішми, або ми даємо вам готові документи на майнові права побудови в Одесі. У нас є гарна нерухомість на берегу моря. Вона на пляжі, до моря усього 80 метрів".

Ювіляр туру

Захисник київського Динамо та збірної України Євген Хачеріді провів 100-й матч за найбільш титулований клуб України та Східної Європи у чемпіонаті України. Кар’єра Євгена у столичній команді почалася у 2007-му році після переходу з луцької Волині, де талант був випестуваний досвідченим майстром знаходження необстріляної молоді Віталієм Кварцяним. На сьогоднішній день Хачеріді - один з кращих центральних захисників країни. Цікаво, що свій шлях у футболі гравець починав як опорний півзахисник.

Суддівство туру

Матчі 18-го туру української Прем’єр-ліги не пройшли без рішень арбітрів, які викликають запитання. Так, у грі полтавської Ворскли та дніпропетровського Дніпра рефері Юрій Мосейчук на 29-й хвилині не помітив гри рукою у виконанні Дениса Дедечка, коли той виставив лікоть при виконанні Євгеном Коноплянкою штрафного удару. На нашу думку, арбітр мав призначати у ворота полтавців 11-метровий удар. У свою чергу, суддя гри між запорізьким Металургом і львівськими Карпатами не вгледів порушення правил в епізоді, коли один із захисників "погладив" м’яча рукою при виконані прострілу гостями на останніх хвилинах гри. Чемпіон впевнений: арбітр мав би ставити пенальті та припустився результативної помилки. Цікаво, що майже в аналогічному епізоді у штрафному майданчику Карпат рефері Дмитро Кутаков з Київської області угледів порушення правил.

Досягнення туру

Півзахисник харківського Металіста й у недавньому минулому збірної України Сергій Назаренко забив 100-й гол у кар’єрі. Досягнувши такої знаменної позначки, Назаренко увійшов до так званого "клубу Тімерлана Гусейнова", де представлена група футболістів, які забили за свій професійний вік сто та більше м'ячів у чемпіонатах України, національному Кубку, єврокубках та у матчах за збірну України. Варто зазначити, що Сергій став 11-м футболістом у цьому списку, де вже представлені Сергій Ребров, Андрій Шевченко, Андрій Воробей, Євген Селезньов, Марко Девич, Андрій Ярмоленко, Сергій Мізін, Олександр Паляниця, Олександр Гайдаш і, звичайно ж, сам Гусейнов.

Антигерої туру

Албанський захисник полтавської Ворскли Арменд Даллку, його одноклубник і колега по амплуа Євген Ткачук, а також хорватський оборонець луцької Волині Івіца Жунич "відзначилися" у турі, який щойно завершився. Якщо полтавці на двох "народили" перший гол дніпропетровського Дніпра у ворота Станіслава Богуша, то Жунич ледь не переплутав футбол з цирковим мистецтвом, коли чомусь вирішив, що може зайнятися зав’язуванням шнурків посеред матчу, не попередивши партнерів. Відсутність бека призвела до кількісної меншості у складі лучан, які проґавили вирішальну атаку на свої ворота...

Гравець туру

Півзахисник дніпропетровського Дніпра та збірної України Євген Коноплянка, на нашу думку, став найкращим виконавцем у великому футбольному оркестрі чергового туру української першості. На рахунку Коноплянки гол і гольова передача у непростому матчі з полтавською Ворсклою. Взяття воріт і передача від Євгена на тезку Селезньова стали для гравця відповідно шостим і третьою у нинішньому чемпіонаті Прем’єр-ліги.

Гол туру

М’яч нападника маріупольського Іллічівця Сергія Гриня, забитий у ворота донецького Шахтаря, на нашу думку, став найкращим голом 18-го туру УПЛ. Для молодого обдарування, яке відкрив українському футболу Микола Павлов, цей результативний удар став уже третім у поточному чемпіонаті. Як показують матчі вітчизняного чемпіонату, поки нестабільний форвард має велике майбутнє та може вирости у гравця національної збірної.