Головне

Спортивне свято Шахтаря та ювілей Коноплянки. Підсумки 19-го туру УПЛ

16.04.2015 12:14 470 0
Спортивне свято Шахтаря та ювілей Коноплянки. Підсумки 19-го туру УПЛ

У черговому турі української Прем’єр-ліги вдруге в сезоні одразу дві команди з трійки лідерів втратили очки. Це призвело до збільшення відставання поточного третього клубу першості від другої позиції, однак за місце, яке дає право грати в Лізі Чемпіонів, уся боротьба ще попереду. Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Київське Динамо та дніпропетровський Дніпро втратили очки у своїх матчах та подарували Шахтарю на Великдень розкішний очковий презент. Якщо столичний клуб не зумів втримати перемогу над Зорею, по ходу матчу двічі ведучи у рахунку, то команда Мирона Маркевича взагалі не змогла пробити гостей Дніпро-Арени. Таким чином, обидва представники України у єврокубках перервали свої переможні серії, які налічували відповідно сім (у киян) і чотири (у дніпропетровців) матчі.

Команда туру

Луганська Зоря вкотре приємно дивує своїх шанувальників відмінною грою проти вітчизняного гранду. За останні лише п’ять протистоянь між "чорно-білими" та "біло-синіми" команда Юрія Вернидуба відібрала очки у найбільш титулованого клубу України двічі! Незмінним лишається "улюблений" рахунок луганців: кожного разу колектив екс-тренера запорізького Металурга грає з іменитим суперником 2:2. В цілому, на рахунку Зорі дві перемоги над киянами за часи зустрічей команд у межах чемпіонатів незалежної України.

Матч туру

Протистояння дніпропетровського Дніпра та харківського Металіста не стало нудним і буденним явищем чергового туру – статус дербі нікуди не подівся.  Незважаючи на фінансові труднощі (сподіваємося, тимчасові), команда Ігоря Рахаєва з початку другої половини додає ледь не з кожним матчем, і вже не поступається суперникам у чемпіонаті протягом останніх чотирьох турів. Наступним суперником "жовто-синіх" будуть львівські Карпати, Дніпро після Брюгге протистоятиме донецькому Олімпіку.

Цитата туру

Головний тренер луцької Волині Віталій Кварцяний знову потішив публіку "смачними" висловлюваннями. Цього разу мастодонт тренерського цеху розказав про своє бачення правил гри мільйонів: "Якщо призначив пенальті за фол останньої надії, тоді це очевидна червона картка. А він жовту дає... Щось я правила не розумію... Крім цього, ще було дві руки, але це такий момент... Не хочу дії арбітра коментувати. Він багато свистів - це проблема всього українського футболу".

Досягнення туру

Півзахисник дніпропетровського Дніпра Євген Коноплянка ступив на поле у футболці "синьо-біло-блакитних" у 200-й раз. Свій шлях у першій команді міста, яке розташоване на березі однойменної річки, Коноплянка розпочав у 2007-му році, коли 26-го серпня дебютував у Вищій лізі чемпіонату України. З того часу футболіст забив за дніпропетровців 41 гол у всіх турнірах. Також на рахунку Євгена 43 матчі та 8 точних ударів у футболці національної збірної України.

Суддівство туру

У 19-му турі чемпіонату УПЛ нашу увагу завоювали кілька епізодів з матчу між київським Динамо та луганською Зорею. Так, арбітр гри Ярослав Козик з міста Мукачеве прийняв декілька сумнівних рішень. На 9-й хвилині гри суддя призначив пенальті у ворота господарів, вгледівши порушення правил з боку Юнеса Беланда на Джабі Ліпартії. На нашу думку, дотик до ноги грузинського легіонера був, проте така "акція" марокканця на суворе покарання не заслуговувала. Вже на 21-й хвилині Козик мав привід призначати пенальті в інші ворота, коли Андрія Ярмоленка у штрафному майданчику гостей затиснули двоє луганців, створивши класичну "коробочку". На нашу думку, арбітр мав призначати у ворота Кршевана Сантіні одинадцятиметровий штрафний удар.

Удар туру

Результативний удар хавбека київського Динамо Сергія Рибалки зі стандартного положення став для гравця першим у межах ігор за столичний клуб в українській Прем’єр-лізі. Цікаво, що екс-гравець чеського Слована став тим футболістом Динамо, якому вдався результативний удар прямим ударом зі штрафного вперше, починаючи з грудня 2013-го року. Тоді, 16 місяців тому, кияни зусиллями португальського півзахисника Мігеля Велозу забили гол у ворота віденського Рапіда у межах Ліги Європи.

Антигерой туру

Захисник одеського Чорноморця Ярослав Олійник провів чи не найгірший матч у кар’єрі. Гру проти донецького Шахтаря на Арені-Львів бек команди Олександра Бабича захоче забути, мов страшний сон. Саме цей гравець отримав пряму червону картку вже на 30-й хвилині гри, після чого "чорно-сині" вимушено "посипалися" та витягали м'яча з сітки аж п’ять разів. Зустріч із "помаранчево-чорними" була для Олійника сьомим матчем у Прем’єр-лізі у поточному сезоні.

Гравець туру

Нападник донецького Шахтаря Луїс Адріано двічі забив, а ще стільки ж - віддав гольових передач на партнерів, у матчі з одеським Чорноморцем. Цікаво, що у поточному сезоні екс-форвард бразильського Інтернасьоналя в УПЛ більше віддає, ніж забиває: на рахунку Адріано сім голів і вісім результативних пасів на партнерів по команді. За цим показником Луїс є другим гравцем вищого дивізіону та поступається лише Андрію Ярмоленку, в якого 11 влучних ударів і також вісім гольових передач.

Гол туру

Форвард запорізького Металурга Руслан Платон забив найкращий, на нашу думку, гол туру, вразивши ворота луцької Волині влучним ударом з-за меж штрафного майданчика. Таким чином, нападник забив уже третій гол у десяти матчах УПЛ цього сезону, а його команда не поступається опонентам уже два тури поспіль. У наступному турі колектив Анатолия Чанцева зіграє з полтавською Ворсклою на полі суперника.

Коментарі ()