Головне

Скандал у Луцьку та гра імені Чечера. Підсумки 20-го туру УПЛ

22.04.2015 12:13 527 0
Скандал у Луцьку та гра імені Чечера. Підсумки 20-го туру УПЛ

Тур, який передує ігровому колу з головним матчем країни, не пройшов без яскравих миттєвостей з присмаком перчинки.

Цього разу на рахунку господарів усього одна перемога, натомість команди, які грали на виїзді взяли 12 очок (з урахуванням того, що три матчі закінчилися внічию). Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Тенденція туру

У 20-му турі вітчизняної першості арбітри призначили у ворота команд немалу кількість одинадцятиметрових штрафних ударів, а ще - декілька порушень явно не "вгледіли". Чотири пенальті від служителів футбольної Феміди - чималеньке число для ігрового кола, яке складають 14 команд. Своє відображення жорсткої та грубої гри (або такої, яка комусь здалася...) отримали матчі у Луцьку, на стадіоні імені Валерія Лобановського, на арені імені Віктора Баннікова й у Запоріжжі.

Команда туру

Після матчу із запорізьким Металургом полтавська Ворскла заслужила звання підкорювача вболівальницьких сердець. Одна з найбільш прогресуючих команд та один з найбільш благополучних клубів в УПЛ, клуб з міста смачних галушок зумів перервати серію з трьох матчів без перемог феєричним успіхом у поєдинку з командою Анатолія Чанцева. Таким чином, полтавці трохи відбілили репутацію в очах вболівальників після вильоту з Кубку України та повернулися у гонку за прохід у Лігу Європи.

Матч туру

Протистояння луцької Волині та київського Динамо, на нашу думку, стало найкращою грою чергового туру УПЛ. Інтрига, воля до перемоги, розпечений жар пристрастей, скандал і фантастичні голи - усе це стало реальністю для глядачів на стадіоні та біля екранів телевізорів недільного вечора. Треба сказати, що лучани є однією з тих команд, які регулярно створюють проблеми грандам вищого дивізіону, й незважаючи на кінцевий результат, виглядають гідно майже у кожному матчі.

Покарання туру

Початок другого тайму матчу у Луцьку, серед іншого, "подарував" чергову скандальну ситуацію з "душком". На 50-й хвилині гри арбітр з Одеси Віктор Швецов угледів у падінні у штрафному майданчику господарів Авангарду півзахисника київського Динамо Андрія Ярмоленка після контакту (а той був!) з воротарем Волині Богданом Шустом симуляцію з боку першого. Вердикт - жовта картка та жорстка реакція киян ще по ходу гри. І все б нічого, але тепер через випадковий чи умисний "недогляд" арбітра лідер киян ризикує  пропустити класичне протистояння футбольної України та головний матч сезону - дуель з донецьким Шахтарем. Столичний клуб уже подав апеляцію до КДК ФФУ, яку буде розглянуто у найближчий четвер.

Цитата туру

Головний тренер луцької Волині Віталій Кварцяний знову потішив публіку смачним слівцем на післяматчевій прес-конференції з київським Динамо: "...Чомусь грали з мандражем. Цей мандраж не дозволив грати впевнено наприкінці матчу, коли Динамо віддало нам ініціативу. Ну чому у цій ситуації не атакувати? Кричав як міг: "Ідіть вперед! Ідіть ближче!". Але з людьми важко... Слони у цирку біжать, куди треба. Людині ж говориш "Біжи на зелене", а вона біжить на червоне... Завжди говорю: та програйте ви з рахунком 9:10,  але чого боятися?"

Досягнення туру

Одразу кілька знакових для вітчизняного футболу гравців у поточному турі досягли нового рубежу у кар’єрі за кількістю забитих голів. Так, ветеран українського футболу, капітан і захисник донецького Металурга В’ячеслав Чечер забив 35-й гол за команду у чемпіонатах України. При цьому бек донеччан примудрився забити у матчі ще раз - уже у свої ворота. Нападнику дніпропетровського Дніпра Ніколі Каліничу підкорилося 30-е взяття воріт в УПЛ. Нарешті, маленькі ювілеї записали на свій рахунок гравці полтавської Ворскли. Форвард Антон Шиндер і півзахисник Артем Громов забили по 20-му голу у чемпіонатах нашої країни.

Суддівство туру

Чергове ігрове коло не обійшлося без кількох спірних епізодів, які потребують окремої зупинки. Так, у вже згаданому матчі Волині з Динамо на початку матчу Швецов прийняв рішення призначити пенальті у ворота киян, коли вгледів гру рукою у Домагоя Віди після подачі Сандро Кобахідзе. На нашу думку, у цьому епізоді суддя обрав вірне рішення. У протистоянні луганської Зорі та донецького Шахтаря рефері Юрій Вакс з Хмельницького побачив навмисну зупинку м’яча рукою у зоні впливу Андрія Пятова у Сергія Кривцова. Вердикт - пенальті для луганців. На нашу думку, Вакс вчинив правильно. А от у матчі харківського Металіста та львівських Карпат так само у дебюті гри арбітр Сергій Скрипак з Києва не побачив фолу останньої надії у діях голкіпера господарів Сергія Погорілого, коли той за межами штрафного майданчика очевидно збивав опонента в особі Мар’яна Шведа. Оскільки стража воріт ніхто не страхував, суддя мав показувати порушнику червону, а не жовту картку.

Антигерой туру

Півзахисник донецького Шахтаря Бернард знову "відзначився". У матчі з луганською Зорею футболіст з бразильським паспортом після чергової невдачі на полі не став щадити рекламний щит і "буцнув" того з усієї сили (за що, до речі, заслуговував попередження від арбітра матчу). Мірча Луческу баламута замінив, а той не заспокоївся та, виражаючи явне незадоволення, швидко попрямував у роздягальню... Прибувши в Україну у серпні 2013 року Бернард ніяк не може заявити про себе у "помаранчево-чорній" футболці та ще не заграв у Шахтарі.

Гравець туру

Нападник київського Динамо Артем Кравець, на нашу думку, став найкращим гравцем туру, що минув. Завдяки зусиллям форварда киян столична команда переломила хід матчу, який складався для гостей важко та невдало, а сам автор дубля у ворота Валенсії забив у ворота суперника двічі, наздогнавши одноклубника Андрія Ярмоленка та півзахисника донецького Шахтаря Алекса Тейшейру у гонці бомбардирів. Тепер у трьох гравців по 11 забитих м’ячів. Лідером перегонів є хавбек луцької Волині Ерік Бікфалві.

Гол туру

Півзахисник київського Динамо Віталій Буяльський, на нашу думку, забив найкрасивіший гол 20-го туру української Прем’єр-ліги. Вийшовши на заміну у матчі з луцькою Волинню, вихованець "біло-синіх" став одним з тих, з ким тренер столичної команди "вгадав". Хавбек відправив у ворота суперника розкішний "привіт" ударом через себе після передачі Андрія Ярмоленка та поставив масну крапку у надіях господарів відібрати очки у лідера чемпіонату.

Коментарі ()