Українська правда

Як Динамо із Шахтарем Дніпру догоджали. Підсумки 21-го туру УПЛ

Сергей Шемшученко — 29 квітня 2015, 01:02

У черговому турі елітного дивізіону України всі погляди вболівальників були прикуті до культурної столиці країни, де глядачів очікувала непримиренна битва двох найбільш титулованих клубів країни.

Проте в інших матчах, зокрема в Ужгороді, Львові та Запоріжжі також було відіграно вельми цікаві зустрічі. Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Дніпропетровський Дніпро скористався втратою очок донецьким Шахтарем і скоротив відставання від другої позиції до мінімуму. Щоб отримати змогу виступати у кваліфікації Ліги Чемпіонів, один з клубів - "синьо-біло-блакитний" або "помаранчево-чорний" - має виграти в опонента. Наразі перевага у команди з Донецька, проте очкова різниця між колективами складає всього один бал. Зазначимо, що фаворитом гонки, незважаючи на майбутнє проведення особистого матчу на полі Дніпра, лишається Шахтар, адже у "гірників" значно легший, ніж у суперника, календар.

Команда туру

Львівські Карпати нарешті зуміли порадувати своїх уболівальників і здобули першу після семи матчів без вікторій перемогу над опонентом. Завдяки перемозі над донецьким Олімпіком команда Ігора Йовічевича змогла покинути останню позицію в українській Прем’єр-лізі. Щоб зберегти за собою звання, щонайменше, не останнього клубу турніру поточного сезону, львів’яни повинні обіграти головного конкурента в особі маріупольського Іллічівця у наступному турі й у матчах, які залишаються до кінця сезону, набрати очок більше, ніж команда Миколи Павлова.

Матч туру

Битва між донецьким Шахтарем і київським Динамо на "Арені-Львів" за незламною традицією швидко перетворилася у повномасштабну війну. Щоб претендувати на чемпіонський титул бодай у перспективі (через призму ще кількох очкових втрат суперника) та скоротити відставання від киян максимально (до двох очок), донеччанам була потрібна лише перемога. Проте, загалом гра вийшла рівною, і надати перевагу одній з команд не можна, тож столична команда досягла свого та зберегла солідний очковий запас.

Скандал туру

Ужгород став епіцентром того неприємного у футболі, через що гра мільйонів може викликати відразу. Отже, за словами наставника Зорі Юрія Вернидуба перед початком гри до роздягальні гостей заходив старший тренер Говерли Олексій Величко. Останній (знову ж таки - зі слів Вернидуба-старшого) сказав на адресу гостей: "То що, будемо грати?"...

Величко факт такого візиту спростовує. Проте телекартинка однієї з відомих передач про футбол чітко зафіксувала слова віце-президента ужгородців Олександра Шуфрича до Вернидуба-тренера після матчу, як то кажуть, "на вушко", після яких на обличчі наставника з’явилися гнів та обурення. Та сама передача ще й навела вельми цікавий аудізаопис, де людина, голос якої схожий на Шуфрича-молодшого, розповідає (дуже схоже у роздягальні) кільком гравцям Говерли про незадоволення їхньою грою та не тільки...

Цитата туру

Наставник донецького Шахтаря Мірча Луческу образився на львів’ян, які, у більшості своїй, не підтримали його команду у матчі проти київського Динамо: "...Гірко усвідомлювати, що вся публіка вболівала проти нас. Хоча саме ми привезли Лігу Чемпіонів до Львова. Краще б цю гру проводили у Києві. Скоріше за все, я прийму рішення не проводити матчі з Динамо у Львові. Можливо, наступного разу зіграємо у Києві на НСК Олімпійський. Подібне було у Кубку, коли ми зустрічались з Карпатами, які тоді виступали у Першій лізі. Була велика агресія по відношенню до нас: і пляшки летіли, і різні предмети, і матч переривався декілька разів..."

Ювіляри туру

Гравці запорізького Металурга Павло Пашаєв і Сергій Рудика синхронно підкорили сотню ігор у чемпіонатах України. Знаменна подія сталася у матчі "козаків" проти харківського Металіста. Пашаєв і Рудика, обидва півзахисники, мають різну футбольну долю. Так, перший за свою кар’єру грає вже у четвертому клубі, а опорний хавбек на ймення Сергій майже усе своє футбольне життя присвятив запорожцям (трохи "розбавивши" його перебуванням у луганській Зорі). Нагадаємо, що один з братів Пашаєвих (на жаль, Максим пішов з життя через автокатастрофу) виявив бажання грати за збірну Азербайджану.

Суддівство туру

Левову частку епізодів, які заслуговують окремої зупинки, подарував матч за участі Шахтаря та Динамо. Загальний вердикт Чемпіона - рефері гри Анатолій Жабченко обрав надто лояльну лінію поведінки стосовно обох команд, проте помилки судді були в обидві сторони, що не вплинуло на загальний результат матчу. Розберемо чотири показових моменти гри.

На 27-й хвилині матчу Артем Кравець виграв боротьбу на другому поверсі та вивів тет-а-тет з голкіпером гостей Андрієм П'ятовим Джермейна Ленса. Бригада арбітрів зафіксувала оффсайд. На нашу думку, ні при передачі Сергія Рибалки, ні при пасові Кравця жодного порушення правил не було.

На 44-й хвилині Юнес Беланда у центрі поля дав ляпаса Луїсу Адріано у неігровому епізоді. Такій дії марокканського півзахисника передувала провокаційна акція самого Адріано, який вихопив м'яча у суперника, хоча круглим мали би володіти гості. На нашу думку, арбітр мав би показувати жовту картку бразильцю. Натомість Жабченко не помітив моменту, що призвело до агресії від Беланда. Останній напрацював на попередження, але Адріано почав першим. Що, втім, не виправдовує гравця Динамо.

Резонансний епізод стався і після закінчення першої половини. По дорозі до підтрибунного приміщення захисник киян Євген Хачеріді показав палець (імовірно - середній) хавбеку Шахтаря Тайсону. Зрозуміти, що передувало такій реакції бека, важко. Проте оборонець Динамо мав би тримати емоції при собі. На нашу думку, епізод заслуговував вилучення гравця гостей.

Нарешті, на 69-й хвилині на лінії штрафного майданчика киян Луїс Адріано недвозначно дав Андрію Ярмоленку копняка - про жоден намір зіграти у м'яч, який у цей час перебував на рівні голови динамівця, мова не йде. На нашу думку, Адріано, як і Хачеріді за попередню ситуацію, заслуговував червоної картки та тривалої дискваліфікації.

Антигерой туру

Помилка голкіпера одеського Чорноморця Юрія Мартищука коштувала його клубу щонайменше нічиєї у протистоянні з донецьким Металургом. Екс-гравець Карпат і луганської Зорі не зумів відбити не найскладніший удар півзахисника команди Володимира П’ятенка Джордже Лазича. Сумна серія одеситів, еквівалента дев’яти матчам без перемог, не може не тиснути на колишню команду Романа Григорчука.

Гравець туру

Нападник львівських Карпат Мар’ян Швед став найкращим, на нашу думку, гравцем чергового туру чемпіонату України. На рахунку футболіста перший у його кар’єрі дубль у вищому дивізіоні першості країни. На момент взяття воріт донецького Олімпіка Швед не був навіть повнолітнім, адже 18 років футболісту виповниться у середині липня! Мар’ян - одна з надій вітчизняного футболу та гравець, який складає численну гвардію молодих талантів львівського клубу.

Гол туру

Півзахисник Дніпра Андрій Блізніченко забив найкращий, на нашу думку, м'яч чергового ігрового кола УПЛ. До всього, взяття воріт від цього футболіста було ще й вирішальним у матчі з маріупольським Іллічівцем. 20-річний хавбек упевнено торує собі шлях в основний склад дніпропетровців і провів уже чотири матчі у чемпіонаті вищого дивізіону поточного сезону. Зважаючи на гарний приклад перед очима - мова про швидкий злет одноклубника Валерія Лучкевича - у цього виконавця, думається, є непоганий шанс заграти в основному складі команди.