Головне

Повернення титулу у столицю та сумнівні "леви" у Львові. Підсумки 24-го туру УПЛ

21.05.2015 19:30 593 0
Повернення титулу у столицю та сумнівні "леви" у Львові. Підсумки 24-го туру УПЛ

Щоб повернути статус найкращої команди країни за два тури до закінчення змагань, київське Динамо мало перегравати чергового суперника. І столична команда свого домоглася. Також 24-е за ліком ігрове коло дало потужні відповіді на питання, хто впритул наблизився до статусу другої команди чемпіонату за підсумками усієї дистанції. Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Київське Динамо стало чемпіоном України. Перегравши дніпропетровський Дніпро, команда Сергія Реброва виграла 14-й чемпіонський титул і подарувала своїм уболівальникам золоті медалі вперше за шість років. Таким чином, найтитулованіший клуб нашої країни де-факто поповнив клубний музей 27-м трофеєм чемпіона двох країн - на рахунку киян 13 перемог ще й у чемпіонатах Радянського Союзу. На сьогодні Динамо є також найбільш титулованим клубом Східної Європи.

Команда туру

Перегравши з рахунком 2:1 харківський Металіст, донецький Олімпік перервав безвиграшну серію, яка налічувала десять ігор. Команда Романа Санжара не перемагала з 29-го листопада минулого року, коли здолала одеський Чорноморець на "своєму" полі. Цікаво, що за рахунок ударного першого кола донеччани аж ніяк не стали учасниками боротьби за виживання, щонайбільше поповнивши сонм клубів-середняків. Наразі Олімпік, як і декілька інших команд, не вирішує жодних турнірних завдань і, на перший погляд, чемпіонат відверто дограє.

Матч туру

Протистояння двох команд із Західної України подарувало глядачам найбільш багату на забиті м'ячі гру 24-го туру української Прем’єр-ліги. Гра між луцькою Волинню й ужгородською Говерлою показала, що команди, які скинули із себе тягар відповідальності за ситуацію у турнірній таблиці, почувають себе набагато розкутішими та більшість ігрового часу проводять в атаці. Перегравши клуб Нестора Шуфрича, команда Віталія Кварцяного закінчила відрізок у шість матчів без трьох очок.

Цитата туру

Наставник луганської Зорі Юрій Вернидуб в оригінальній формі розповів про своє бачення манери гри суперника після нічийного (1:1) матчу з львівськими Карпатами: "...Хочу побажати львів’янам гарних результатів. Важливо, щоби тренери Карпат звернули увагу на дії своїх гравців у боротьбі. Вони ж "Леви"? А виходить, що вони паперові "Леви", після кожного зіткнення падають, кричать, ніби якусь серйозну травму отримали, а потім встають і біжать. Це мені не подобається. У нашій команді такого немає, а якщо є, то я, навпаки, кричу "Вставай, чого лежиш?!"

Суддівство туру

У 24-му турі УПЛ нашу увагу привернули два епізоди у матчі двох донецьких команд. Арбітр зустрічі Шахтаря та Металурга у Львові Ярослав Козик з Мукачевого, на нашу думку, припустився відразу двох помилок, які вплинули на результат гри. Перед першим взяттям воріт команди Володимира Пятенка на 9-й хвилині бразильський півзахисник Фред заблокував капітана "металургів" В’ячеслава Чечера. Така дія дозволила гравцям "помаранчево-чорних" отримати вільний коридор, яким вони і скористалися. Крім того, на початку другої половини матчу хавбек номінальних гостей Микола Морозюк виконував штрафний удар, після якого м'яч влучив у руку гравцеві Шахтаря Тарасу Степаненку. У даному епізоді Козик мав би призначати пенальті. Зазначимо, що перемога над земляками дозволила Шахтарю відірватися від Дніпра вже на п’ять очок.

Досягнення туру

Голкіпер київського Динамо Олександр Шовковський став чемпіоном України у 13-й раз у кар’єрі. Це - рекорд чемпіонатів країни серед найкращих команд. 40-річний воротар "біло-синіх" може залишитися у команді і на наступний сезон. Як стало відомо після матчу з Дніпром, вже по закінченні сезону Олександр планує зустрітися з головним тренером команди та президентом клубу й вирішити питання свого майбутнього. Наразі у складі Динамо Шовковський провів більш п’ятиста матчів і виграв з командою 27 трофеїв (мова про офіційні турніри).

Антигерой туру

У матчі Волині з Говерлою страж воріт лучан Богдан Шуст припустився грубої помилки та пропустив прикрий гол від півзахисника ужгородців, який належить київському Динамо - мова про Сергія Мякушка. Гол Мякушка дозволив гостям зрівняти рахунок, проте на більше гравців Говерли не вистачило. За свою багату на події кар’єру Шуст, окрім гри за його нинішній клуб, захищав кольори львівських Карпат, донецьких Шахтаря та Металурга, луганської Зорі, маріупольського Іллічівця та харківського Металіста.

Гравець туру

Захисник київського Динамо Домагой Віда забив наразі найважливіший гол у своїй кар’єрі. М'яч у ворота дніпропетровського Дніпра для гравця збірної Хорватії став четвертим у футболці киян і дозволив киянам оформити чемпіонський титул достроково. Нагадаємо, що саме Віда забив вирішальний гол у ворота Шахтаря у матчі з донецькою командою у Києві у першому колі чемпіонату української Прем’єр-ліги. Київське Динамо - четвертий клуб, за який виступає Домагой. Раніше хорват грав за Осієк, леверкузенський Байєр і загребське Динамо.

Гол туру

Представник середньої лінії луцької Волині Сандро Кобахідзе забив найкращий, на нашу думку, гол туру, що минув. Кобахідзе перебрався в Україну з тбіліського Динамо та від часу гри в Україні, себто з 2008 року, виступав за чотири українські клуби: дніпропетровський Дніпро, криворізький Кривбас, київський Арсенал і луцьку Волинь. На рахунку футболіста 18 ігор у складі національної збірної Грузії.

Коментарі ()