Головне

Погром у Запоріжжі та спалений президент. Підсумки 1-го туру УПЛ

24.07.2015 18:03 715 0
Погром у Запоріжжі та спалений президент. Підсумки 1-го туру УПЛ

Після вимушеної перерви у півтора місяці в Україну повернувся улюблений великий футбол за участю провідних клубів. У першому турі нового, сезону-2015/16 років зіграно всі сім матчів, зафіксовано дві перемоги господарів, так само двічі перемагали гостьові команди, ще три гри переможця не виявили.

Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

В Україні стартував 25-й чемпіонат країни серед найкращих команд. Варто відзначити як високу результативність у матчах 14-ти клубів, які взяли старт у змаганні (у семи іграх забито 22 голи - у середньому більше трьох м’ячів за одну зустріч), так і приблизно середній рівень "компромісності" туру. Так, усі три нічиї у прем’єрному ігровому колі були результативними, а команди порадували "легким" і приємним оку футболом часто на зустрічних курсах. Разом з тим, шість голів Зорі, проведених у ворота запорізького Металурга, можуть надовго стати рекордними у новому сезоні.

Команда туру

Ужгородська Говерла показала відмінний футбол у протистоянні з дніпропетровським Дніпром і заслужила звання колективу, який здивував громадськість зі знаком "плюс". Мирова, підписана з дніпропетровцями, стала ще й головною несподіванкою туру та навіть його сенсацією. Хлопці В’ячеслава Грозного, зібрані, як то кажуть, "з миру по нитці", показали високу дисципліну та бажання, а подекуди навіть переважали своїх опонентів у русі. Цікаво, що безумовний успіх команди в матчі з колективом Мирона Маркевича кували 11(!) "динамівців" Києва, які орендовані клубом з Ужгорода.

Матч туру

Протистояння полтавської Ворскли та луцької Волині стало не тільки черговою сутичкою учня та вчителя, а й матчем, який став найцікавішим у турі. Номінальний фаворит матчу, господарі поля, довго не могли зламати опір гостей, які завдяки традиційним морально-вольовим якостям могли претендувати у матчі навіть на більше, ніж нічия. Втім, з урахуванням не найкращого для нормальної підготовки до сезону міжсезоння, команда Віталія Кварцяного може занести проведений у Полтаві матч собі в актив, адже очки, здобуті ще й на виїзді, не пахнуть.

Курйоз туру

Дніпропетровський стадіон "Метеор" знову буде залучено до числа арен, які приймають матчі команд еліти, а це означає, що стадіон знову буде "жити" повноцінним життям, як колись, коли на ньому грали футболісти ще місцевого Дніпра. Втім, працівники споруди, на яких покладена організація матчу дебютанта вищого дивізіону зробили все, щоб новачок УПЛ запам’ятав першу гру у "вишці" назавжди. Перед початком першої гри команди традиційно вишикувалися з рівнянням гравців з українським паспортом на прапор - звучав державний гімн. Проте звучав недовго... чомусь мелодія обірвалась ледь не на середині композиції...

Суддівство туру

У прем’єрному турі нашу увагу прикували два епізоди, які сталися у матчі дніпродзержинської Сталі та київського Динамо. Так, на 35-й хвилині у штрафному майданчику киян м’яч потрапив гравцеві гостей Мігелю Велозу спочатку у голову, а потім – у руку. Втім, вже на 53-й хвилині подібний епізод стався вже біля воріт дебютанта. Намагаючись вибити м’яч, захисник Микола Іщенко зіграв рукою у карному майданчику своєї команди. На нашу думку, арбітр матчу зі Львова Юрій Грисьо не мав призначати пенальті у другій половині матчу, а також вірно зреагував на момент у першому таймі.

Дебют туру

Півзахисник київського Динамо та збірної Сербії Радосав Петрович провів перший матч за новий клуб на офіційному рівні. Екс-гравець турецького Генчлербірлігі проявив себе одразу на двох позиціях. Якщо у першому таймі Петрович діяв на звичній позиції опорного півзахисника, то після вилучення одноклубника Даніло Сілви був змушений відійти у центр захисту. В цілому височезний (зріст гравця - 193 сантиметри) виконавець зі своїми обов’язками  впорався, проте одного разу помилка Радосава ледь не коштувала столичній команді пропущеного голу.

Повернення туру

Бразильський нападник донецького Шахтаря з хорватським громадянством і колишній гравець лондонського Арсеналу Едуардо знову прикрашає чемпіонат України. Свій перший матч після другого пришестя у команду Мірчі Луческу гравець провів проти ФК Олександрія. Протягом 64-х хвилин виконавець намагався пробити оборону новачка, проте цього разу пішов з поля без забитого м’яча. Вочевидь, у складі "помаранчево-чорних" Едуардо вготована роль "дядька-наставника" у зв’язці з Даріо Срною. Ці гравці – одні з найбільш "літніх" у команді.

Ритуал туру

Вболівальники харківського Металіста вкотре продемонстрували своє ставлення до президента та власника їхнього улюбленого клубу. Опудало розшукуваного Сергія Курченка було спалене на матчі з львівськими Карпатами прямісінько у чаші стадіону ОСК "Металіст". Таким чином, фани "жовто-синіх" знову нагадали про свою послідовну лінію усій країні. Як відомо, активні шанувальники команди, серед інших клубів УПЛ, відомі своєю патріотичною позицією.

Досягнення туру

Капітан дніпропетровського Дніпра Руслан Ротань провів за рідний клуб 277-й матч у чемпіонатах України. Вихід півзахисника на поле у матчі з ужгородською Говерлою зробив Руслана футболістом, який зіграв за "синьо-біло-блакитний" клуб найбільшу кількість матчів у національних чемпіонатах. Попередній рекорд належав Володимиру Багмуту, який провів за "дніпрян" 276 ігор у протистояннях чемпіонату Радянського Союзу й України.

Гравець туру

Півзахисник харківського Металіста Володимир Прийомов, на нашу думку, став найкращим футболістом першого ігрового кола чемпіонату України. Два голи у ворота львівських Карпат стали відмінним подарунком новому наставнику клубу Олександру Севідову. З урахуванням середнього віку команди, за яку виступають немало молодих гравців, Прийомов є одним з тих футболістів, які будуть представляти собою хребет Харкова.

Гол туру

Хавбек одеського Чорноморця Владислав Калитвинцев забив найкращий, на нашу думку, гол прем’єрного туру УПЛ. Півзахисникові вдався шалений за силою та точністю дальній удар у "дев’ятку" воріт голкіпера донецького Олімпіка Заурі Махарадзе. Нагадаємо, що контракт гравця належить київському Динамо, проте до Одеси гравець вирушив за ігровою практикою – орендна угода. Також зауважимо, що цей гол може претендувати і навіть на найкраще взяття воріт у сезоні.

Коментарі ()