Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, варшавська Легія

19.08.2015 15:26 1002 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, варшавська Легія

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником луганської Зорі у Лізі Європи. Цим супротивником стала варшавська Легія. Саме з віце-чемпіоном Польщі четверта команда України за підсумками минулого сезону позмагається за путівку у груповий етап другого за престижністю єврокубка у сезоні-2015/16.

Легія: історія та назва

Клуб, який ми зараз знаємо як ФК Легія Варшава, був створений у березні 1916 році. І має він безпосереднє відношення до України, адже створили цю команду Польські легіонери (добровольчі польські військові формування, які створювалися у XVIII-XX століттях в арміях різних держав) на території нинішньої нашої Батьківщини - на Волині, біля смт. Маневичі.

Футбольні активісти не почали винаходити якісь інновації, а просто назвали свою команду Drużyna Legjonowa - "Дружина (або команда) Легіонів". Наприкінці того ж 1916 року штаб війська переїхав до Варшави, де назву клубу тодішні ЗМІ скоротили до "Легія". Протягом 1917 року команда проводить матчі у нинішній столиці Польщі (перший датується 29 квітня).

Як часто бувало у ті часи, штаб знову відправляють на війну, а команда на деякий час припиняє існування. Вперше Легія відроджується у березні 1920 року. Щоправда, тоді клуб перейменовують на абсолютно "армійський" - Wojskowy Klub Sportowy Warszawa. Згодом у клуб вливається ще одна команда з Варшави - Korona.

Вдруге клуб припиняє існування на час Другої Світової війни. Після завершення якої йому знову повертають "армійську" назву - Wojskowy Klub Sportowy Warszawa. У жовтні 1949-го польська влада прийняла рішення ліквідувати багато футбольних клубів, у тому числі і Легію.

Натомість створюється Centralny Wojskowy Klub Sportowy - тобто була чергова спроба присвоїти армійську назву клубу. З цим "іменем" команда двічі виграє чемпіонат Польщі, після чого 2 липня 1957 року отримує нинішню назву, під якою клуб виступає і дотепер. З тими лише відмінностями, що іноді додавалися назви спонсорів клубу у той чи інший період.

Легія: форма та стадіон

Домашнім комплектом форми Легії є білі футболки з діагональними чорними полосами, чорні шорти та білі гетри. Запасним варіантом вважається: зелені футболки (з невеличкими білими полосами), білі шорти та зелені герти. Є ще резервний червоно-чорний комплект, але у ньому проти Зорі варшавці навряд чи зіграють.

З 1930 року домашнім стадіоном клубу є Стадіон Війська Польського (імені маршала Юзефа Пілсудського). Будівництво арени почалося у 1927 році. У 2008-2011 роках стадіон закрили на реконструкцію напередодні чемпіонату Європи-2012, який Польща приймала разом з Україною. Наразі арена вміщує 30 967 глядачів і є шостою у країні за "об'ємом".

Стадіон, який протягом десятиліть належав польській армії, наразі перебуває у власності міста Варшави та називаються на честь однієї з відомих компаній, яка виробляє напої, внаслідок спонсорського контракту.

Легія: виступи у єврокубках

Легія - 10-разовий чемпіон Польщі, 17-разовий володар кубка Польщі, 4-разовий володар суперкубка Польщі. 12 разів варшавський колектив ставав віце-чемпіоном країни, а ще 13 разів - бронзовим призером.

Клуб ставав півфіналістом Кубку європейських чемпіонів (1970) і Кубку кубків (1991). Також Легія по два рази виходила до чвертьфіналу Кубку європейських чемпіонів / Ліги Чемпіонів (1971, 1996) і Кубку кубків (1965, 1982).

Безумовно, найуспішнішими для Легії стали кінець 1960-х - початок 1970-х років. За цей час "легіонери" двічі виграли внутрішній чемпіонат, двічі - кубок країни, ще двічі ставали віце-чемпіонами. І звичайно ж, виступи у єврокубках.

У сезоні-1969/70 у Кубку європейських чемпіонів Легія у першому раунді розгромила румунський клуб УТА (2:1 і 8:0), у другому двічі обіграли французький Сент-Етьєн (2:1 та 1:0). У чвертьфіналі "армійці" залишили за бортом турецький Галатасарай (1:1 і 2:0). А от у півфіналі поляки програли майбутнім чемпіонам - нідерландському Фейєнорду (0:0 і 0:2).

У наступному році Легія ледь не повторила свій попередній успіх - зупинилася у чвертьфіналі. По черзі були подолані шведський Гетеборг (4:0 і 2:1) і бельгійський Стандард (0:1 і 2:0). Водночас, мадридський Атлетико вийшов у півфінал за рахунок м'яча забитого на виїзді (1:0 та 1:2).

Окрім того, варшавська команда є першим клубом з Польщі, кому вдалося пробитися у груповий етап Ліги Чемпонів (сезон-1995/96), коли турнір отримав звичний для нас зараз формат. Тоді, між іншим, Легія вийшла у чвертьфінал, де програла грецькому Панатінаїкосу (0:0 і 0:3).

У нинішньому сезоні варшавці у другому кваліфікаційному раунді виграли у румунського клубу Ботошані (1:0 і 3:0), а у третьому - в албанського Кукесі (3:0 (технічна перемога) й 1:0). На черзі - луганська Зоря.

Легія: взаємовідносини з українськими командами

Легія за свою історію тричі грала з представниками України. У Кубку УЄФА сезону-1986/87 у першому раунді було протистояння з дніпропетровським Дніпром. На виїзді українська команда вистояла нульову нічию, а от удома постулилася 0:1, пропустивши на  77-й хвилині та вилетівши з турніру.

У Лізі Чемпіонів-2006/07 "армійців" у третьому раунді кваліфікації доля звела з донецьким Шахтарем. "Гірники" у першому поєдинку вдома перемогли мінімально завдяки голу Елано з пенальті. Матч-відповідь "помаранчево-чорні" почали не дуже вдало пропустивши на 17-й хвилині. Проте Шахтар зібрався і ще у першому таймі Чіпріан Маріка (двічі) та Фернандіньо зняли всі питання про переможця дуелі. Легія відіграла один м'яч, але цього було замало - 2:3.

Ну і зовсім свіжими є спогади про протистояння Легії та харківського Металіста, які зустрічалися минулого розіграшу Ліги Європи у груповому етапі. Підопічні Ігоря Рахаєва тоді переживали кризу та програли всі шість поєдинків у своїй підгрупі. Варшавці виграли 1:0 у Києві (Металіст не міг грати домашні зустрічі на власній арені через усім відомі події, які тривають і досі) та 2:1 удома.

Легія: тренер

Очолює Легію з 1 січня 2014 року триразовий чемпіон Англії (у складі Блекберна та Манчестер Юнайтед) Геннінг Берг. Окрім того, норвежець ставав переможцем Ліги Чемпіонів (у 1999 році з МЮ), а також вигравав Кубок англійської ліги (з Блекберном) і Кубок Англії (з МЮ).

Завершивши кар'єру у шотландському Рейнджерсі у 2004 році, Берг у квітні 2005-го у віці 35-ти років був призначений головним тренером норвезького клубу Люн. Однак з клубом з Осло він здобути вагомих звитяг не зумів, лише у перший рік роботи фінішувавши на 3-му місці чемпіонату Норвегії.

У серпні 2008 року Берг прийняв пропозицію іншого норвезького клубу - Ліллестрема. Проте і тут він нічого не виграв, відправившись у жовтні 2012 року у знайомий йому Блекберн Роверс. Та пробув він "головним" недовго - вже через місяць його на цій посаді змінив Майкл Епплтон.

З Легією у Берга справи пішли на краще. У першому ж сезоні він виграв чемпіонство, спробувавши з командою сили у Лізі Чемпіонів. І "легіонери" мали шанси проходити у груповий етап, якби не неприємний казус. Перша зустріч із Селтіком завершилася перемогою поляків з рахунком 4:1. Матч-відповідь у Глазго також закінчився тріумфом Легії (2:0). Однак за чотири хвилини до кінця основного часу на заміну вийшов Бартош Берешиньськи, який через дискваліфікацію не мав права брати участь у грі. Варшавцям була присуджена технічна поразка, і за рахунок гола, забитого на виїзді, Селтік вийшов у раунд плей-офф Ліги Чемпіонів.

Ну і зовсім нещодавно - 2 травня нинішнього року - Берг виграв з Легією Кубок Польщі, здолавши у фіналі Лех з Познані з рахунком 2:1.

Легія: склад і лідери

Першим номером Легії в останні роки є словак Душан Куцяк. Беззаперечно, що саме 30-річний голкіпер займе місце у воротах команди у матчах із Зорею. Якщо, звичайно ж, не трапиться певних форс-мажорів, пов'язаних з травмами чи вилученнями.

Кістяк захисту складають Лукаш Брож, Якуб Жезнічак, Томаш Бжиськи та Міхал Паздан. Швидше за все, у Києві варшавці гратимуть у п'ять гравців захисного плану, тому цілком можливий вихід і Томаша Йодловеца на позиції опорного півзахисника.

Місце Домініка Фурмана у центрі поля також не підлягає сумніву. А от як Берг вирішить діяти у нападі, наразі ми можемо тільки спрогнозувати. Зазвичай на вістрі атаки грає угорець Неманья Ніколич, який уже забив два м'чі у нинішній Лізі Європи. Моменти для нього створюють бразилець Гільєрме, словак Ондрей Дуда та Міхал Кухарчик. Також на заміну Ніколичу може вийти швейцарець Александар Прійович.

Не варто забувати і про Івіцу Врдоляка та Марека Сагановськи, які хоча ще і не грали у нинішній Лізі Європи, та за рахунок свого досвіду можуть отримати шанс у майбутньому протистоянні.

Лідером команди є словак Дуда, який уже заявляв, що може перейти в Інтернаціонале, проте клуби між собою поки не домовилися, і він продовжує грати за Легію. Також тренери серйозно розраховують на Івана Трічковскі, якого варшавський клуб підписав буквально напередодні першого поєдинку із Зорею. Хоча поява македонця у Києві під великим питанням.

Зазначимо, що у Дуди та Паздана є ушкодження, про серйозність яких наразі нічого не відомо, тому їхня участь у, як мінімум, першому поєдинку під великим питанням.

Зоря - Легія: букмекери

Букмекери вважали фаворитом варшавський клуб. Хоча на домашній матч Зорі у Києві ставлять саме на українську команду, віддаючи їй невелику перевагу. При цьому вони не дуже вірять, що перший матч завершиться внічию.

Хоча поразка в останньому турі внутрішнього чемпіонату від П'яста дещо похитнула шанси Легії на підсумковий успіх, і букмекери вже майже зрівняли можливості команд.

Прогноз від Чемпіона

При всій повазі до Легії, Чемпіон ставить на прохід Зорі. Якщо луганцям вдасться відіграти вдало у захисті у Києві, а ще й забити, то варшавці змушені будуть іти вперед перед своїми несамовитими вболівальниками. Й у такому випадку українці зможуть зіграти на контратаках, що у них виходить дуже добре.

Перемога Зорі вдома - 2:0 або 2:1, а на виїзді - нічия, або ж перемога луганців, якщо Легія піде вперед на останніх хвилинах великими силами.

Нагадаємо, перший матч пройде у Києві 20 серпня, матч-відповідь - у Варшаві 27 серпня.

Коментарі ()